Ascultă Radio România Cluj Live

Din Oradea, în toată țara: donare de sânge cu programare printr-o aplicație mobilă [AUDIO/FOTO]

aplicatie donare de sange

BlooDoChallenge este numele aplicației dezvoltate de o echipă de tineri din Oradea pentru donatorii de sânge cu scopul de a crește numărul acestora, dar și pentru a ordona și fluidiza activitatea Centrului de Transfuzii. Mai multe detalii despre aplicație a oferit Alex Oancea, mentor la Coder Dojo Oradea, unul dintre creatorii aplicației:

Din Oradea, în toată țara: donare de sânge cu programare printr-o aplicație mobilă [AUDIO/FOTO]
Foto: aplicatie donare de sange

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 9 aprilie 2021, 12:48

BlooDoChallenge este numele aplicației dezvoltate de o echipă de tineri din Oradea pentru donatorii de sânge cu scopul de a crește numărul acestora, dar și pentru a ordona și fluidiza activitatea Centrului de Transfuzii. Mai multe detalii despre aplicație a oferit Alex Oancea, mentor la Coder Dojo Oradea, unul dintre creatorii aplicației:

Alex Oancea: Toată aventura a început în 2018, când cei de la EduBiz ne-au rugat să ținem un curs de programare și la ei, de la CoderDojo. Acolo am întâlnit-o pe Paula Gal, care mi-a propus să participăm la un concurs tehnologic. Am fost de acord. Ideea cu care a participat a fost să creăm o aplicație prin care să creștem numărul donatorilor de sânge. Aici, am avut norocul să o întâlnim pe doamna dr. Ligia Burtă care ne-a sprijinit chiar de la început. În 2019, am participat la București la concurs și am câștigat faza națională. Astfel, am decis să o lansăm la nivel local, într-o primă fază. I-am dat drumul în 26 august 2020.

Crina Dobocan: Din 1 aprilie 2021 a fost lansată funcția de programare pentru donarea de sânge în cadrul Centrului de Transfuzii din Oradea.

Alex Oancea: Donatorul își poate înregistra donarea de sânge și de afereză și, după ce se fac analizele la Centru, primește o notificare despre validarea sau nevalidarea sângelui. Donatorul primește practic pe telefon o notificare despre starea sângelui său. Totodată, pe prima pagină noi mai afișăm câte zile mai ai până poți să donezi și data de la care poți să donezi. Din 1 aprilie 2021 am dat drumul și la programări. Până în prezent s-au înregistrat în aplicație 1.500 de persoane. Ieri s-au înregistrat 74 de donatori. În Oradea, gradul de adopție este de 26%. Adică, din 100 de donatori, 26 și-au descărcat aplicația. Am ajuns la 1.200 de donări din august anul trecut.

Crina Dobocan: Deși aplicația a fost lansată de puțin timp, ea se bucură de un mare succes în rândul celor care au ales să fie salvatori de vieți – după cum ne explică Alex Oancea.

Alex Oancea: Ieri, am avut 74 de conturi noi în Oradea și o grămadă de programări. Donatorii pot să dea feedback direct în aplicație despre cum simt interacțiunea cu aplicația după donare. Sentimentul lor e foarte fain.

Această prezentare necesită JavaScript.

În plus, cei care se programează la donare beneficiază de puncte bonus pe baza cărora vor putea să profite de ofertele sau reducerile oferite de parteneri. Despre puncte și bonusuri a oferit mai multe detalii Alex Oancea:

Inițial, aplicația a fost lansată doar pentru Android, dar anul acesta am lansat-o și pe iOS. Ca donator, poți să-ți faci un cont, poți să-ți înregistrezi donarea și primești un număr de puncte. Acestea variază. Dacă este donare de sânge, bărbații primesc 40 de puncte, iar femeile, 50 de puncte. Nu este o discriminare, ci o egalare datorită faptului că bărbații pot dona de cinci ori pe an, iar femeile de patru ori. În total, toată lumea primește un număr de 200 de puncte, dacă toată lumea donează de un număr de maxim de ori. Dacă este donare de afereză se primesc 30 de puncte. Iar această donare se poate face la 30 de zile. În urma donării primești un număr de puncte, pe care le poți folosi în două locuri: să participi în clasamentul donatorilor și la ofertele pentru donatori. Ne-am gândit să aducem și parteneri care să ofere facilități donatorilor. În Oradea, momentan avem 6 parteneri, patru dintre ei au reușit să-și configureze ofertele în aplicație. Iar donatorii pot accesa diferite oferte de la parteneri. În momentul de față, avem 30 de accesări pe Oradea pentru ofertele de la parteneri. Primesc un croissant, o masă sau o reducere.

Proiectul se va adresa în curând nu numai orădenilor şi bihorenilor, ci şi donatorilor din alte județe, după cum a explicat Alex Oancea.

Crina Dobocan: Vă gândiți să extindeți programul și în alte localități?

Da. Am și extins-o deja în Sălaj. Chiar am avut în online lansarea. Ne-am gândit să o extindem și în Alba. Acolo am figurat un telefon. Centrul de Transfuzie Alba Iulia va primi de la noi un telefon, prin care ei pot să genereze codul QR.

Ne gândim acum să dăm drumul și la Cluj și în alte orașe. Am început să vorbim și cu Bistrița. Iar în paralel am început să vorbim cu cei de la „Donează sânge! Fii erou!” – atât cu cei de la Oradea, cât și cu cei din Cluj, cu care începem să colaborăm. Și ei ne ajută să extindem. De săptămâna viitoare vor fi câteva campanii și din partea lor. Mai vorbim și la Baia Mare. Trebuie să ajungem și la Satu Mare și probabil, și la Timișoara.

Crina Dobocan: Directorul Centrului de Transfuzii Sagvine din Oradea, dr. Ligia Burtă, a salutat această inițiativă. Ea a evidențiat fructuoasa colaborare cu studenții, elevii și diverse instituții din Oradea.

În opinia sa, această aplicație este foarte utilă și eficientă pentru donatorii. Ligia Burtă:

Ligia Burtă: Sunt tot mai mulți care agrează această aplicație. E ca un fel de joc, de revenire în secolul XXI în care ai niște mijloace deosebite în care poți să fii extrem de eficient, în care poți să fii transparent, să te monitorizezi pe tine și starea de sănătate. Pentru că atunci când primești feedbackul de la Centrul de Transfuzie că totul a fost în regulă, deja ești motivat să menții un stil de viață sănătos pentru a reveni și a dovedi o dată în plus că ești sănătos.

Crina Dobocan: Centrul de Transfuzii încearcă și o fidelizare a donatorilor de sânge, iar noua aplicație promovează fix acest lucru.

Ligia Burtă: Sigur că, pentru noi ca Centru de Transfuzie și pentru pacientul care primește sânge, ne interesează fidelizarea acestor donatori de sânge. Într-adevăr, aplicația vine o dată în plus să promoveze acest lucru – prin readucere aminte, prin mesaje de mulțumire etc.

Crina Dobocan: Ligia Burtă a asigurat că va acorda atenția cuvenită și celor care nu s-au programat, pentru că pentru fiecare oră din programul de lucru al Centrului se pot programa până la jumătate din numărul persoanelor de la care se poate recolta sânge.

Ligia Burtă: Astăzi, de exemplu, am primit un mesaj: 20 de persoane deja s-au și programat online pentru următoarele două- trei zile. Sigur că această programare online, ca o mențiune pe care au făcut-o unii dintre donatori, care au spus: „Bine, și eu dacă nu m-am programat, ce voi face? Voi aștepta la un rând interminabil de persoane care s-au programat?”. Nu, pentru că am gândit și aceasta cu echipa. Practic, numărul de persoane maxim care se pot programa compensează sau acoperă numărul de persoane care pot dona pe unitate de timp. De exemplu, la jumătate de oră avem maxim o persoană care se poate programa, restul sunt cei care vin neprogramați.

Încercăm să acordăm atenția cuvenită și celor care se programează, și a celor care nu se programează. Și cu distribuția în timp. Vedem că este foarte aglomerat dimineață, după care lucrurile se relaxează. După 10-11-12 sunt deja extreme de puțini donatori de sânge. Și încercăm să-i și educăm să vină dispersat la donarea de sânge, tocmai pentru a le crea toate condițiile atât donatorilor, cât și personalului care efectuează acest act medical.

Noua aplicație poate fi descărcată din sistemele Android și iOS. Avantajul acesteia este că donezi simplu și rapid și afli când e nevoie de sângele tău.

Această prezentare necesită JavaScript.

Descarcă aplicația BlooDoChallenge și programează-te la donare!

Android: https://play.google.com/store/apps/details…

iOS: https://apps.apple.com/…/bloodochallenge/id1543200460…

Pentru a putea efectua o programare, trebuie să vă creați un cont.

Selectezi luna, ziua și ora la care vrei sa mergi, iar cei de la centru te așteaptă cu drag să-ți onorezi programarea.

 

 

Text / foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj