Ascultă Radio România Cluj Live

De ce vrem să le facem pe toate pane?

Cea mai veche reţetă de şniţel vienez o găsim în cartea de bucate a Catharinei Prato, publicată în 1830. E însă un subiect de conflict dacă provine din Viena ori e o adaptare după bucătăria italienească. Bineînţeles că austriecii spun că şniţelul e al lor, dar italienii au documente care atestă că în secolul 12 se consuma carne prăjită, acoperită cu pesmet. În orice caz, reţeta s-a răspândit în sfera de influenţă habsburgică. Ca dovadă: la începutul secolului XX, cărţile de bucate din Ungaria consemnau 30 de reţete de alimente pane.

De ce vrem să le facem pe toate pane?
Foto: Foto: Spudaitis /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 7 martie 2021, 12:00

Comandăm şniţel când mergem la restaurant, cu gândul că măcar nu vom avea ceva neobişnuit pe farfurie. Cui nu-i place, există caşcaval pane, ciuperci pane, dovleac pane. Apogeul alimentului pane e să fie mai mare decât farfuria sau să formeze mormane (dacă se poate, amândouă). Dar de când şi de ce vrem să învelim tot în ou, pesmet, fulgi de porumb?

Cea mai veche reţetă de şniţel vienez o găsim în cartea de bucate a Catharinei Prato, publicată în 1830. E însă un subiect de conflict dacă provine din Viena ori e o adaptare după bucătăria italienească. Bineînţeles că austriecii spun că şniţelul e al lor, dar italienii au documente care atestă că în secolul 12 se consuma carne prăjită, acoperită cu pesmet. În orice caz, reţeta s-a răspândit în sfera de influenţă habsburgică. Ca dovadă: la începutul secolului XX, cărţile de bucate din Ungaria consemnau 30 de reţete de alimente pane.

Erau adevărate bombe calorice primele cărnuri pane. Pe atunci nu se folosea pieptul de pui tăiat şi bătut până devine subţire ca hârtia. Se folosea puiul tăiat primăvara şi se prepara cu totul: pulpe, aripi, piept, carnea fiind prăjită în untură. Carnea pane a devenit un simbol al abundenţei, în semn că bucătarul e capabil să pună pe masă un număr mai mare de ingrediente. Paradoxal, în fostele ţări socialiste au apărut preparate precum parizerul pane, ca rezultat al sărăciei de ingrediente.

Carnea pane nu e concret a unui popor. Indiferent unde vom merge, din China şi până în Statele Unite, vom găsi variante ale acestui preparat.

 

Sursă: Telex.hu

Foto: Spudaitis /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 00:00

Originea omului, mai veche decât se credea

Conform reconstituirii 3D a unui craniu fosil vechi de un milion de ani, descoperit în China, originile omului ar putea fi mai vechi decât se...

Originea omului, mai veche decât se credea
Diverse duminică, 12 octombrie 2025, 18:00

Știați că anumite trăsături de caracter pot prezice durata vieţii?

Anumite trăsături de caracter pot prezice durata vieţii, indică rezultatele unui nou studiu. Oamenii organizaţi, activi şi receptivi tind să...

Știați că anumite trăsături de caracter pot prezice durata vieţii?