Ascultă Radio România Cluj Live

De ce vrem să le facem pe toate pane?

Cea mai veche reţetă de şniţel vienez o găsim în cartea de bucate a Catharinei Prato, publicată în 1830. E însă un subiect de conflict dacă provine din Viena ori e o adaptare după bucătăria italienească. Bineînţeles că austriecii spun că şniţelul e al lor, dar italienii au documente care atestă că în secolul 12 se consuma carne prăjită, acoperită cu pesmet. În orice caz, reţeta s-a răspândit în sfera de influenţă habsburgică. Ca dovadă: la începutul secolului XX, cărţile de bucate din Ungaria consemnau 30 de reţete de alimente pane.

De ce vrem să le facem pe toate pane?
Foto: Foto: Spudaitis /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 7 martie 2021, 12:00

Comandăm şniţel când mergem la restaurant, cu gândul că măcar nu vom avea ceva neobişnuit pe farfurie. Cui nu-i place, există caşcaval pane, ciuperci pane, dovleac pane. Apogeul alimentului pane e să fie mai mare decât farfuria sau să formeze mormane (dacă se poate, amândouă). Dar de când şi de ce vrem să învelim tot în ou, pesmet, fulgi de porumb?

Cea mai veche reţetă de şniţel vienez o găsim în cartea de bucate a Catharinei Prato, publicată în 1830. E însă un subiect de conflict dacă provine din Viena ori e o adaptare după bucătăria italienească. Bineînţeles că austriecii spun că şniţelul e al lor, dar italienii au documente care atestă că în secolul 12 se consuma carne prăjită, acoperită cu pesmet. În orice caz, reţeta s-a răspândit în sfera de influenţă habsburgică. Ca dovadă: la începutul secolului XX, cărţile de bucate din Ungaria consemnau 30 de reţete de alimente pane.

Erau adevărate bombe calorice primele cărnuri pane. Pe atunci nu se folosea pieptul de pui tăiat şi bătut până devine subţire ca hârtia. Se folosea puiul tăiat primăvara şi se prepara cu totul: pulpe, aripi, piept, carnea fiind prăjită în untură. Carnea pane a devenit un simbol al abundenţei, în semn că bucătarul e capabil să pună pe masă un număr mai mare de ingrediente. Paradoxal, în fostele ţări socialiste au apărut preparate precum parizerul pane, ca rezultat al sărăciei de ingrediente.

Carnea pane nu e concret a unui popor. Indiferent unde vom merge, din China şi până în Statele Unite, vom găsi variante ale acestui preparat.

 

Sursă: Telex.hu

Foto: Spudaitis /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Cheia, săpun cu istorie
Diverse joi, 18 decembrie 2025, 00:00

Cheia, săpun cu istorie

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Cheia, săpun cu istorie
Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă