Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Luminile și umbrele sufletului – Petru Creția

Ce mai citim: Luminile și umbrele sufletului – Petru Creția

Articol editat de cristina.rusu, 8 noiembrie 2020, 06:00 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 8:35

Cartea pe care o prezint și o recomand azi este Luminile și umbrele sufletului de Petru Creția, apărută în mai multe ediții, în 1995 și în 2011. Considerat de  către C. Noica „întâiul om de cultură al țării”, Petru Creția a scris eseuri originale de mare profunzime, poezii pline de sensibilitate, a tradus din greacă, latină, italiană, franceză, engleză, din Biblie, din Dante, din T. S. Eliot sau Virginia Woolf, a îngrijit ediția integrală Platon.

Luminile și umbrele sufletului cuprinde 30 de eseuri în care analizează lucid, grav sau jucăuș virtuți și defecte umane, în care demonstrează că valorile clasice pe care s-a făurit civilizația umană nu pot fi erodate de progresul tehnologic sau de alte transformări sociale.

Această carte poate fi un manual de educație, bune maniere și înțelepciune, care ne invită la cunoaștere și autocunoaștere, astfel încât să ne dorim mereu să devenim cea mai bună versiune a noastră: „Nu numai mintea, ci și sufletul se poate cultiva, când ai înclinare către cultura sufletului , și mai ales când te gândești, măcar din când în când, că poate greșești, că poate se află sub cer lucruri la care filozofia ta nu visează, că poate ar fi bine să te schimbi, să ieși din inerția și din cercul orb al sinelui”. („Suferința zadarnică”)

Cu delicatețe și rafinament descrie sentimente, emoții și pasiuni, pozitive sau negative, surprinde un curcubeu al stărilor și trăirilor omului: „Speranța este dintre marile puteri ale sufletului, iar cu cât sunt mai silnice împrejurările, cu atât avem nevoie de mai multă tărie ca să le îndurăm, să le înfruntăm și să le depășim”. („Speranța”)

Luminile și umbrele sufletului este un volum de suflet, despre suflet și pentru suflet, care ne dă puterea de a deveni mai buni, mai iubitori și mai înțelepți. Eseurile morale pot fi un ghid, un îndrumător sau o călăuză care trasează direcții de gândire, deschizând drumuri pe care ne dorim să mergem: „Omul care știe să aleagă bucuria nu caută răul cu lumânarea, nu se văicărește cât e ziua de lungă, nu caută la fleacuri, privește lucrurile cu îngăduință și cu zâmbet, nu face din țânțar armăsar. Și nu este niciodată mohorât sau posac, pentru că viața lui este părtașă la lumină, nu la umbră”. („Bucuria”)

Limbajul e simplu dar elegant, prin care răzbate îndemnul la decență, discreție sau chiar smerenie. Pledează pentru păstrarea  integrității și a identității, este adversarul mediocrității, superficialității și al festivismului, un  erudit capabil să dăruiască înțelepciune și frumusețe sufletească.

Textele, scurte dar sublime, nu sunt moralizatoare, ci au valoare de aforism. Petru Creția schițează niște portrete în care mulți dintre noi ne regăsim sau ne-am dori să ne regăsim. Definește cu exactitate și profunzime gama virtuților, trăirilor și carențelor firii omenești, însă totodată în mod delicat, încât să ne dorim să devenim mai buni, să ne desăvârșim caracterul.

Lipsa temeiniciei și a trăiniciei spirituale a oamenilor superficiali este ilustrată într-o frază edificatoare: „Asta înseamnă să-ți încropești avutul minții pe apucate și din auzite, din ceea ce circulă neverificat, prin aerul vremii, din locuri comune, din prejudecăți neroade, din informații la a doua mână, din cultura de almanah sau din lecturi rău mistuite”. („Superficialitatea”)

Frumusețea gândirii și a sufletului transpare în cuvintele despre „cât de frumoasă ar fi lumea și bună de trăit în ea, dacă am ști să ne pese”. („Nepăsarea”)

Toate aceste lipsuri ale firii umane sunt analizate fără încrâncenare, adevărul e spus cu zâmbetul pe buze, conștient fiind că: „La noi lucrurile nu se îndreaptă când cineva își arogă rolul de a biciui, scrâșnind, moravurile, de undeva de sus, din transcendența unei conștiințe presupuse fără greș”. („Homo Valachicus”)

 

Petru Creția este un apologet al „lucrului bine făcut”, care generează bucurie și plăcere, explică minuțios ce consecințe pot avea superficialitatea, lenea și nepăsarea asupra comunității.

Luminile și umbrele sufletului este o carte esențială și mi-aș dori să ajungă mai ales la tinerii cititori care să învețe să-și cunoască luminile sufletului. De aceea, îi invit să o împrumute de la Biblioteca Județeană O. Goga, Sediul central.

 

Luminița Mureșanu, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

           

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 19 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Cartea prezintă povestea de viață a Papuszii, poeta de origine romă Bronisława Wajs, călătoriile cu șatra, masacrul din Volînia, războiul,...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim? duminică, 12 mai 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”

Volumul de proză scurtă ”Punk Requiem” de Goran Mrakić, Nemira, 2024. Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim? duminică, 5 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!

IULIA CARTALEANU:   Romanul „Transformarea”, din 2018, a câștigat premiul Havmann în 2019, iar continuarea sa, „Criminal și...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 28 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

În 1950, odată cu construcția barajului, satele Curon și Resia sunt înghițite încet de apele lacului nou format.   E o realitate care nu...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

În timpul liceului a fost laureatul unui concurs de proză, iar ulterior a fost descoperit şi încurajat de Florin Iaru şi Marius Chivu. Așa a...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 31 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor:   Pentru că pe 26 martie a fost marcată Ziua...

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Ce mai citim? duminică, 24 martie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Buburuza este cel mai recent roman al tinerei scriitoare basarabene, apărut la editura Polirom și a fost receptat cu mare interes de către public....

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 17 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]

Romanul O insulă mai mică, apărut la începutul lui 2024 la editura Casa cărții de știință din Cluj este cartea cu care Lorenza Pieri își...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]