Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Legumele și fructele. La ce ne servesc

Legumele sunt alimente cu o largă utilizare în hrana omului, oferind un aport important de elemente nutritive, concomitent cu posibilitatea unor multiple variații ale meniului. Partea comestibilă variază de la o specie la alta: rădăcina, tulpina, bulbul, fructul, florile, frunzele, semințele sau întreaga plantă.

Porția de sănătate: Legumele și fructele. La ce ne servesc

Articol editat de cristina.rusu, 3 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 6 octombrie 2020, 16:41

Vom începe să vorbim despre principiile nutriționale, continuând cu beneficiile consumului de vegetale.

Proteinele se găsesc în proporție mai mare în semințe. Leguminoasele sunt caracterizate prin proporția importantă de proteine vegetale care, deși nu au valoarea celor animale, pot menține  un echilibru de săruri. Procentul de proteine în plantă crește pe măsură ce aceasta ajunge la maturitate. Astfel, spre exemplu, în bobul verde de mazăre proteinele reprezintă 9%, iar când planta a ajuns la maturitate fiziologică proporția crește la 23%. În ceea ce privește valoarea biologică a proteinelor, leguminoasele uscate conțin proteine cu valoare mai ridicată decât cele verzi. Legumele frunzoase – spanacul, salata verde, loboda, macrișul, ștevia au un conținut mare de proteine cu valoare biologică ridicată datorită prezenței în compoziția lor a aminoacizilor esențiali. Cartoful , de asemenea, conține proteine cu valoare biologică mare.

Glucidele sunt mai puțin prezente în legume. Excepție fac morvovul și sfecla, bogate în glucide simple, și cartoful, mazărea, fasolea bogate în amidon.

Celuloza are structură diferită de la o plantă la alta. În unele legume celuloza e fină, ca de exemplu la dovlecei, în timp ce în altele este dură. Acest fapt are importanță dietetică în unele afecțiuni digestive.

Lipidele sunt în general slab reprezentate în legume și nu au valoare din punct de vedere nutritiv.

Vitaminele sunt bogat reprezentate în legume, însă proporția  lor variază în funcție de soiul plantei, stadiul de maturitate, felul de preparare și păstrare . Vitamina B1 se găsește în proporții importante în legumele frunzoase: spanac, salată, varză. Cantități mai mici se găsesc în ceapă și cartofi. Vitamina B2 o întâlnim în cantități mai mari la ceapă, roșii, conopidă, cartofi. Vitamina B6 se găsește cu precădere în semințe. Vitamina PP este parte componentă a spanacului, conopidei, tomatelor, cartofilor. Biotina se găsește în toate legumele în cantități mici. Vitamina C este cea mai bogat reprezentată dintre vitaminele hidrosolubile, fiind evidențiată îndeosebi în părțile externe ale plantei. Cantitățile cele mai mari se găsesc în frunze și fructe. Pierderi importante de vitamina C au loc în timpul preparării culinare a legumelor, adică fragmentarea în bucăți mici, fierberea într-o cantitate mare de apă, lăsarea lor mult timp în apa de spălare.

În legume, vitamina A se găsește nai ales sub formă de provitamina A, denumită caroten. Cantități mari de caroten se găsesc în morcovi, frunze, sfeclă roșie, tomate, ridichi, fasole verde, mazăre, soia. Vitamina E, cunoscută pentru rolul său antioxidant protector, este găsită îndeosebi în semințe și leguminoase, iar vitamina K se găsește mai ales în frunzele verzi.

În unele legume s-au pus în evidență substanțe cu acțiune antibiotică care conferă și o conservabilitate mai bună. Acestea sunt usturoiul, hreanul, varza, ridichea.

Substanțele minerale se găsesc în proporții apreciabile. Calciul este prezent în cantități mari în legumele frunzoase și păstăioase, bulbi și rădăcini. Astfel sunt  varza, conopida, ceapa, pătrunjelul, mazărea, fasolea verde, frunze de telina. De multe ori absorbția calciului este împiedicată de oxalații conținuți de legume. Potasiul este mineralul găsit în proporții importante în majoritatea legumelor. Fierul este prezent mai ales în frunze.

În general, legumele sunt furnizoare de miliechivalenți alcalini pentru organism, ocupând un rol important în dietele alcalinizante.

Legumele au efecte curative despre care vom vorbi în rubricile viitoare.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale