Ascultă Radio România Cluj Live

Bijuteria își recapătă strălucirea – Palatul Epsicopal din Oradea, la doi ani după incendiul care l-a devastat [AUDIO/FOTO]

Foto: Crina Dobocan

Foto: Crina Dobocan
Foto: Palatul Episcopal din Oradea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 august 2020, 17:09

Palatul Episcopal din Oradea (foto: Crina Dobocan)Lucrările la acoperiș, planșee, zidurile și fațadele Palatului Episcopal din Oradea au fost finalizate. Urmează interioarele, estimate la peste trei milioane de euro

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, devastat în incendiul din 25 august 2018, și-a recăpătat înfățișarea de odinioară. Primele două etape de consolidare și reabilitate a clădirii au fost finalizate. Urmează a treia etapă de reabilitare, a interioarelor Palatului, lucrări care sunt estimate la peste trei milioane de euro.

Primăria Oradea a încheiat a doua etapă a lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiu.

Astfel, în prima etapă, desfășurată imediat după incendiu și până în primăvara anului trecut, s-a degajat molozul și s-a pus în siguranță clădirea și s-a refăcut planșeul de peste etaj la forma, dimensiunile și cotele de nivel avute inițial, dar și cu soluție din beton armat monolit alcătuit din centuri din beton armat prevăzute peste pereții pontanți transversali, respectiv grinzi metalice și lucrări de refacere a acoperișului tip șarpantă din grinzi lamelare încleiate, cu învelitoare din țiglă ceramic și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș:

S-a redat spre funcționare podul clădirii spre viitoare funcțiuni, cum nu era înainte. Dacă tot am făcut această reparație, gândirea comună, agreată și de Episcopie, a fost să facem un spațiu de conferințe, de întâlniri, în podul clădirii, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Valoarea lucrărilor efectuate în regim de urgență a fost de 7.947.598,61 lei fără TVA, acestea incluzând și serviciile de proiectare.

Înainte de termen

A doua etapă a urmat de la finalul anului trecut, când s-a făcut proiectul de reabilitare a fațadelor interioare și exterioare, de reabilitare și de înlocuire a geamurilor arse în incendiu, respectiv s-a refăcut iluminatul arhitectural.

Valoarea contractuală a lucrărilor a fost de 1.776.028,25 lei fără TVA. A doua etapă a fost finalizată cu două luni înainte de termen.

Palatul Episcopal Greco-Catolic va intra în ultima etapă de reabilitare, cea a interioarelor. Cel mai probabil studiul de fezabilitate va fi gata în luna septembrie a acestui an:

În prezent se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea spațiilor interioare din palat. Am vorbit cu domnul architect Muth (Octavian Muth – n.r.) și, având în vedere nivelul de degradare din interior, cel mai probabil lucrările de reabilitare a interioarelor vor dura între 2 și 3 ani, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, Primăria Oradea caută soluții pentru finanțarea acestor lucrări, care pot fi din fonduri europene, fonduri din programele naționale de conservare a patrimoniului sau bugetul local, într-o formă de co-finanțare:

Doresc să mulțumesc contribuabililor la reabilitarea acestei clădiri. În primul rând există o categorie de donatori voluntari cărora vreau să le mulțumesc. Nu a fost o sumă mare, dar imediat după incendiu, foarte mulți oameni atît cât au putut, au făcut donații. Cei mai mari donatori sunt orădenii, care au contribuit cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul total al reabilitării în faza în care o vedeți. Din impozitele și taxele plătite de toți orădenii către bugetul local s-a refăcut această clădire. Aduc câteva mulțumiri la acest final de etapă – Episcopiei Greco-Catolice și Preasfințitului Virgil Bercea, pentru toată colaborarea pe care am avut-o în această perioadă, pentru că au fost disponibili să facem tot ce este posibil din punct de vedere legal al prelurării în administrare, al punerii acestei clădiri la dispoziția publicului orădean pentru zeci de ani de acum înainte. De asemenea, colegilor mei din Primăria Oradea, Direcției de Patrimoniu, care a dus greu acestor lucrări, firmei Trameco care, de asemenea, a dus greu lucrărilor. Ne-am certat, ne-am împăcat, dar până la urmă, lucrurile arată bine, a spus Bolojan.

Această prezentare necesită JavaScript.

Decizii istorice

Primarul Ilie Bolojan a explicat și importanța reabilitării acestei clădiri pentru Oradea. Acesta își dorește ca Palatul să devină, așa cum a fost și el gândit, un obiectiv de interes public, deschis orădenilor, un centru de cultură care să îi deservească pe orădeni în anii următori:

Sigur oamenii se întreabă de ce trebuia ca orașul Oradea să finanțeze această reabilitare. Este o clădire emblematică pentru Oradea, este un loc încărcat de istorie. Gândiți-vă că această clădire a fost construită pe vechiul amplasament al Episcopiei Greco-Catolice, în perioada de episcopat a ierarhului Demetriu Radu, cel care a finalizat clădirea așa cum o vedeți în 1905, și cel care a murit ăn atentatul din Senat de la finalul anului 1920. În această cădire a fost primit regele Ferdinand și Regina Maria, în prima vizită în Oradea. Aici au fost întâlnirile majore, aici s-au luat decizii istorice pentru zona noastră. Tot aici, au fost primiți văduvele și orfanii de război de către suveranii României pentru a li se acorda ajutor. De asemenea, tot aici în această clădire, a trăit, a conceput lucruri importante unul dintre cei mai însemnați episcopi, Valeriu Traian Frențiu care a murit la Sighet, ridicat de aici în 1948. Este o clădire încărcată de istorie pentru orădeni și trebuia să o reabilităm, a spus primarul Ilie Bolojan.

Dar profund

La rândul său, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea a mulțumit tururor celor care au contribuit la reabilitarea clădirii – donatorilor, orădenilor, precum și Primăriei Oradea. Acesta a spus că este o minune, ca la doi ani, după tragedie, clădirea a fost refăcută și poate fi admirată în toată splendoarea ei:

Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi, să revedem acest palat, această clădire reprezentativă a Oradiei, din Piața Unirii, în toată splendoarea ei. Eu cred că Bunul Dumnezeu face minuni – și aceasta este o minune, după ce s-a întâmplat cu această clădire, faptul că la doi ani palatul este așa cum a fost înainte. Mulțumim, mulțumesc lui Dumnezeu, dar mulțumesc și oamenilor care cu adevărat au simțit că trebuie să pună osul alături de Episcopie și de toți orădenii pentru a reda această față frumoasă a palatului. Vă mulțumesc tuturor, mulțumesc orădenilor care au ajutat la refacerea palatului episcopiei. Să știți că vă port zilnic în rugăciunile mele, este cel mai profund mod de a vă mulțumi, tuturor, la toți orădenii. Bunul Dumnezeu să ne ajute să mergem mai departe, a spus episcopul Virgil Bercea.

Porți deschise orădenilor

Timp de trei zile, din 21 până în 23 august, între orele 12-20, vor fi organizate Zilele Porţilor Deschise la Palatul Episcopal. În cadrul acestora, vizitatorii vor putea vedea o serie de imagini din timpul incendiului, din perioada lucrărilor, dar și diverse obiecte recuperate după incendiu, toate expuse în cadrul unei expoziții:

Am luat această decizie, pentru ca orădenii să vadă gradul de degradare din interior și ce s-a făcut până acum. Și sper ca, în anii următori, această clădire va intra în circuitul public din Oradea. Trei zile va fi deschisă publicului. Rugăm orădenii să păstreze distanța, să aibă grijă să respecte elementele de protecție, a atenționat Bolojan.

 

Text/foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj