Porția de sănătate: Cea mai cunoscută vitamină, Vitamina C
Ea nu este sintetizată de organismul uman, de aceea trebuie procurată din alimente. În ciuda numeroaselor studii și mediatizări, cei mai mulți oameni nu conștientizează rolul deosebit de important al acestui nutrient în menținerea și refacerea sănătății.
Articol editat de cristina.rusu, 8 august 2020, 06:00 / actualizat: 12 august 2020, 9:03
O parte considerabilă din importanța vitaminei C pare să provină din rolul ei ca antioxidant. Ea contracarează efectul radicalilor liberi asupra organismului în ceea ce privește procesul de îmbătrânire și bolile degenerative, cum ar fi cancerul și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, acționează sinergic împreună cu alți nutrienți și, în același timp, împiedică oxidarea acestora.
Îndeplinește un rol esențial în formarea colagenului – factor determinant în formarea și regenerarea celulelor , țesuturilor, gingiilor, vaselor sangvine, oaselor, dinților.
Ajută la absorbția fierului. Cea mai de seamă, printre multiplele funcții ale vitaminei C este rolul pe care îl joacă în sistemul imunitar.
Crește rezistența organismului față de toți factorii patogeni prin stimularea producției de limfocite. Ajută la vindecarea rănilor. Cercetările relevă faptul că recuperarea după o rănire sau operație poate fi substanțial accelerată prin folosirea unor doze mari de vitamina C. Mărește eficacitatea medicamentelor folosite în tratarea infecțiilor. Accelerează cicatrizarea. Contribuie la buna metabolizare a grăsimilor. Oferă protecție împotriva agenților cancerigeni prin împiedicarea formării nitrozaminelor. Acționează ca laxativ natural. Reduce efectele multora dintre alergeni.
Un alt rol este acela că mărește capacitatea organismului de a controla stresul mental și fizic. Un studiu făcut în Germania sprijină mai mult importanța acidului ascorbic. Această cercetare a arătat că oamenii care iau zilnic 1000 mg de vitamina C controlează mai bine stresul psihologic.
Doza zilnică necesară pentru adulți este de 60 mg. La gravide și mame care alăptează se sugerează o creștere de până la 70-95 mg. Fumătorii și vârstnicii au nevoie de cantități sporite de vitamina C. Fiecare țigară fumată distruge între 25 și 100 mg acid ascorbic. De asemenea, cei care locuiesc sau lucrează în mediu poluat trebuie să folosească suplimente de vitamina C.
Surse naturale de vitamina C sunt: broccoli, varza de Bruxelles, agrișe negre, varză verde creață, hrean, frunze de gulie, patrunjel, ardei gras, citrice, fructe de pădure, măceșe.
Vitamina C este una dintre cele mai folosite vitamine în întreaga lume, fiind disponibilă sub aproape toate formele posibile: tablete cu absorbție întârziată, lichid , praf. Cel mai eficient supliment este cel care conține vitamina C împreună cu bioflavonoide. Tabletele au în general până la 1000 mg substanță activă. Cea mai importantă sursă de acid ascorbic este fructul măceșului care conține bioflavonoide și alte enzime ce permit buna asimilare a vitaminei C.
Dozele mari de acid ascorbic pot determina formarea cristalelor de acid uric și oxalic. Administrarea de magneziu, vitamina B6 și cantități suficiente de apă băute zilnic pot îndepărta acest risc.
Inamicii acidului ascorbic sunt: umezeala, căldura, prelucrarea termică a alimentelor, lumina, oxigenul, fumatul.
Din cauza faptului că este hidrosolubilă, ceea ce nu se absoarbe în două-trei ore se elimină. De aceea este important să folosim suplimente cu absorbție întârziată. Dozele mari de vitamina C pot modifica analizele de laborator. Este necesar să măriți doza de vitamina C dacă obișnuiți să luați aspirină fiindcă aceasta triplează viteza de eliminare a acidului ascorbic.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.