Ascultă Radio România Cluj Live

Negoiu – cabana din nori

Cabana Negoiu din Muntii Fagaras

Cabana arăta jalnic. Fără geamuri, fără grup sanitar. Imaginați-vă doar că saltelele erau din 1963. (Marian, cabanierul de la Negoiu)

Negoiu – cabana din nori
Foto: Cabana Negoiu din Muntii Fagaras

Articol editat de miclaus, 20 iunie 2020, 06:00 / actualizat: 20 iunie 2020, 9:34

Cabana arăta jalnic. Fără geamuri, fără grup sanitar. Imaginați-vă doar că saltelele erau din 1963. (Marian, cabanierul de la Negoiu)

Aventura Roxanei și a lui Marian a început în iulie 2018, când au renunțat la tot ce aveau la București și au cumpărat Cabana Negoiu din Munții Făgăraș. Ea era instructor de fitness, iar el avea o firmă de transport, dar când au aflat că a fost scoasă la vânzare cabana, nu au stat prea mult pe gânduri. Marian era un împătimit al muntelui, dar decizia au luat-o împreună.

L-am întrebat doar atât: ești sigur că asta îți dorești? El mi-a răspuns FOARTE SIGUR și atunci i-am spus că nu am nimic împotrivă, își amintește Roxana momentul care le-a schimbat viața.

Au închiriat un apartament la Sibiu, pentru că cei doi băieți ai lor sunt încă la școală, iar Marian a început renovarile:

În prima fază, am început să punem geamurile. Primul pas ăsta a fost, cu geamurile. După care am schimbat saltelele, iar după saltele a urmat renovarea fiecărei camere, reparația grupului sanitar de jos, singurul care exista, și construirea de grupuri sanitare și dușuri la fiecare nivel al cabanei: parter, etajul 1 și etajul 2.

Cei care nu știu ce înseamnă o cabană de munte în Făgăraș își dau mai greu seama cum e să cari materialele necesare până la 1550 de metri altitudine. Din Porumbacu de Sus, un drum forestier de 10 kilometri duce pe lângă vechea carieră de marmoră din zonă până la baza cărării de unde începe urcușul. O diferență de nivel de aproape 600 de metri pe cei cinci kilometri de cărare.

Ca materiale, a trebuit să transportăm de jos cărămizi, lemn, lambriuri, adezivi, tot ce este necesar pentru construirea unei cabane. Inclusiv geamurile termopan, care au fost chiar o provocare să le aducem întregi sus. (Marian, cabanierul de la Negoiu)

Măgărușii au fost principalul mijloc de transport pentru toate materialele de construcții pe care le-au urcat până sus, la cabană.
Marian își amintește că aceasta a fost prima lui aventură, constatând destul de repede că încăpățânarea și îndărătnicia măgărușilor nu sunt simple povești.

Aveam șase măgari, preluați de la vechiul proprietar. Trebuia să-i pui în linie, să meargă cineva în fața lor și să mai stea o persoană la mijloc. În primele zile de la cabană, n-am știut că ei au o ierarhie. Merg unul după celălalt într-o anumită ordine. Eu le-am pus șeile și le-am dat drumul la vale cu niște lăzi de bere. Pe fiecare măgar am pus câte două lăzi. Pe drum au început să o ia unul în fața celuilalt și în final chiar să alerge. Pe o distanță de cinci kilometri aveam împrăștiate toate lăzile de bere și toate sticlele de bere. Și în ziua respectivă numai asta a trebuit să fac. Să stau și să adun sticlele de pe potecă. Și sparte și sticle întregi.

După un an și jumătate de muncă, clădirea care în 2018 era o ruină a devenit perla cabanelor de munte din Carpați. Camere elegante, spații de relaxare amenajate cu gust, încălzire centralizată, apă caldă permanent și un salon pentru masă unde există inclusiv televizor și internet. Cireașa de pe tort e însă zona de spa, amenajată la aproximativ zece metri în afara cabanei, care, după cum povestește Marian, are cea mai mare căutare în lunile de iarnă:

Am încercat să mulțumim cât mai mulți turiști. Anul trecut am amenajat o saună exterioară și un ciubăr dotat cu instalație de hidromasaj. Cele mai solicitate perioade pentru această zonă de relaxare sunt în decembrie, ianuarie, februarie. Perioada de iarnă. Sunt oameni care vin doar ca să se bucure de natură și ca să facă o saună în aer liber iarna, când afară sunt -20 de grade.

Odată cu modernizarea cabanei, a fost reparată și cărarea care duce spre ea. Copacii căzuți au fost înlăturați sau folosiți la stabilizarea potecii pe care, acum, poate urca un ATV. Însă nu unul obișnuit, pentru că sunt zone înclinate și cu bolovani, încât e o adevărată aventură să conduci pe aici. În plus, fiind o zonă protejată, turiștilor nici nu li se permite să urce cu mijloace de transport motorizate. Accesul se face pe jos; un traseu solicitant de aproximativ 2 ore, la capătul căruia te bucuri de peisajele pe care le oferă Munții Făgăraș.

Am evoluat, ne-am inspirat din alte părți, suntem motorizați. Folosim un ATV, nu mai folosim măgarii. Mergem cu mașina până la baza potecii, de unde urcăm cu ATV-ul.

Marian își trăiește visul vieții sale la Cabana Negoiu. De luni până duminică e prezent acolo. Se ocupă de aprovizionare, de turiști, de întreținerea instalațiilor și de tot ce mai apare pe parcurs. La sfârșit de săptămâna și în vacanțe vin și ajutoarele de la Sibiu: Roxana și cei doi băieți ai lor, cel mai mare proaspăt intrat în clasa a VI-a.

Eu sunt obișnuită cu agitația Bucureștiului, așa am trăit până acum. În munți e însă altfel. Liniște, aer, peisajele superbe. Mi se mai face dor, dar îmi trece repede, datorită turiștilor. Anul trecut, în august, am avut și 400 de oameni cazați aici, unii veniți de jos, alții coborâți de pe traseele de creastă sau de pe Vârful Negoiu. Cabana nouă era plină, nici la cea veche, unde sunt și priciurile, nu mai era niciun loc, corturi peste tot. Dacă nu eram obișnuită cu agitația Bucureștiului, nu cred că făceam față, povestește Roxana.

Perioada de pandemie a afectat și Cabana Negoiu, care s-a redeschis abia la începutul lunii iunie. A fost trist fără turiști, recunoaște Marian, care a profitat totuși de aceste luni și a continuat reparațiile.

În pandemie a fost un pic trist. Am fost închiși, ne-am ocupat mai mult de renovare. Martie, aprilie, mai și începutul lui iunie a fost perioada cât nu am funcționat.

Pandemia l-a determinat pe Marian să renunțe definitiv și la măgăruși. Nemaifiind agitație, urșii care au ieșit din hibernare au început să dea târcoale cabanei și chiar au dus doi dintre cei șase măgăruși. Așa că ceilalți patru au ajuns până la urmă la o stană.

Acum, la Negoiu se lucrează la o amenajarea unei terase de unde se pot admira crestele munților și unde pot fi respectate toate regulile de distanțare.

 

Mihai Miclăuș

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri