Ascultă Radio România Cluj Live

Situație disperată: ameninţare directă la viaţa şi sănătatea câtorva mii de români

Plaquenilul este medicamentul care ar trebui să fie în apa de băut a pacienţilor cu lupus, principalul medicament care le menţine boala sub control. Medicamentul a fost retras din circuitul deschis, din farmacii şi îndreptat doar către spitalele care tratează Covid. Ceea ce înseamnă că secţiile de reumatologie din toată ţara care tratează Covid, dar se ocupă de pacienţii cu colagenoze, nu mai au pur şi simplu la dispoziţie acest tratament.

lista medicamente

Articol editat de cristina.rusu, 6 aprilie 2020, 16:49

Noi am şi făcut, din partea Societăţii Române de Reumatologie, o adresă şi către minister în care am propus direcţionarea unei cantităţi mici (pacienţii cu lupus nu sunt mulţi) către secţiile clinice de reumatologie, în aşa fel încât să avem posibilitatea să le oferim acestor pacienţi terapia de care au nevoie, să-i menţinem pe linia de plutire şi să nu recadă în aceste momente, să aibă nevoie de spitalizare şi de alte terapii imunosupresoare care să le crească şi mai mult riscul la îmbolnăvirea cu coronavirus.

În farmaciile clujene lipsa Plaquenilului şi a altor medicamente esenţiale pentru cronici a dus la tensiuni în relaţia cu pacienţii, care nu vor să creadă această realitate. Ne spune mai multe Raluca Arbore, consilier la Colegiul Farmaciştilor Clujeni:

Suntem obligaţi, prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, să asigurăm în 48 de ore ceea ce ni se cere. Atâta doar că în depozite în acest moment nu există Plaquenil pentru farmaciile de circuit deschis. Unifarm a primit ca să distribuie în spitale. Noi avem probleme de aprovizionare cu foarte multe medicamente, pentru care apar tot felul de ştiri în presă cum că s-ar primi.

Este şi chestiunea Euthyroxului, despre care apar ştiri că nu ştiu ce cantităţi au intrat în ţară. Vă spun din proprie experienţă că am primit câte-o cutie din fiecare concentraţie. Nu ştiu dacă e firesc şi normal ca şi farmacie să primeşti o cutie de Eutirox, apoi să ţi se spună că ai primit Eutirox şi că trebuia să asiguri necesarul populaţiei. Pacienţii sunt panicaţi şi îi înţeleg, au început să fie agresivi cu foarte multe medicamente care se eliberează strict pe prescripţie.

Atâta vreme cât legislaţia nu se schimbă, nu avem voie să le dăm fără prescripţie medicamente despre care aud ei că ar fi fantastice.

Ovidiu Moldovan: Ei au auzit că sunt bune în tratamentul coronavirusului?

Raluca Arbore: Da, prin urmare intră în farmacii, insistă şi ameninţă, ceea ce chiar nu cred că este cazul. Şi noi ca farmacişti suntem copleşiţi de situaţie, nu ne este nici nouă uşor şi facem maximul din ceea ce putem.

Producătorul principal de Plaquenil a făcut o donaţie masivă pentru Unifarm din acest medicament, care din păcate se pare că tot nu va ajunge pe piaţa farmaceutică românească, el fiind inclus în protocolul de tratament împotriva coronavirusului.

Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor Cronici din România, Radu Gănescu, are însă câteva sfaturi pentru cei aflaţi în căutarea produsului:

Chiar zilele trecute producătorul a donat Statului Român câteva mii de cutii. Ideea e că aceste cutii s-ar putea să intre în circuitul închis, adică în farmaciile de spital. Să vedem dacă rămâne şi pentru circuitul deschis.

În România, conform declaraţiei autorităţilor, ar fi un stoc de Plaquenil care să ajungă pe toată luna aprilie pentru consumul populaţiei, dar se pare că foarte greu ajunge în farmacii.

De aceea recomandarea este ca fiecare pacient să se ducă la farmacie: conform regulamentelor, farmaciile ar trebui în 2-3 zile să-i aducă din depozit. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ar trebui sesizată Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că s-ar putea să fie alte întreruperi în circuit şi nu ştim exact care. Conform obligaţiei de serviciu, orice farmacie ar trebui să aducă pacientului medicamentele necesare atâta vreme cât ele se găsesc în depozit.

Pe site-ul cu stocurile de medicamente ale Ministerului Sănătăţii, judeţul Cluj figurează cu peste 40.000 de unităţi de Plaquenil. Totul e ca şi farmaciile cu regim deschis să aibă acces la aceste doze, pentru a-i ajuta pe pacienţii cu boli autoimune, care nu mai ştiu de unde să-şi facă rost de acest medicament esenţial.

 

Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy

Foto: arhivă radio

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj