Porția de sănătate: Calciul
– Intră în compoziția scheletului, menține o bună stare de sănătate a oaselor și dinților;
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 6 aprilie 2020, 8:40
– intervine în coagularea sângelui prin catalizarea transformării protrombinei;
– activează sistemele enzimatice;
– facilitează absorbția vitaminei B12, prin aceasta facilitând metabolizarea fierului;
– deține un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos;
– participă la mecanismul contracției musculare și la reglarea permeabilității membranare;
– asigură bătăile regulate ale inimii;
– ajută la tratamentul insomniilor;
– participă la menținerea echilibrului acido-bazic.
Carența de calciu are drept consecință rahitismul la copii, osteomalacia și osteoporoza la adulți și vârstnici. La femeile însărcinate sau care alăptează aportul de calciu trebuie crescut. Imobilizarea îndelungată la pat implică o excreție crescută a calciului și a fosforului cu urina. La persoanele în vârstă utilizarea metabolică a calciului poate fi scăzută, fiind cauzată de perturbări hormonale. Prin urmare, necesarul de calciu este mai mare la copii, adolescenți, femei gravide sau care alăptează, precum și la vârstnici.
Surse naturale de calciu sunt: lapte și produse lactate, legume verzi , verdețuri, fasole uscată, fructe. Untul, deși este un produs lactat, nu este o sursă importantă de calciu.
OMS recomandă următoarele aporturi zilnice de calciu: 800 mg pentru adulți, 1200 mg pentru copii intre 10 și 12 ani, 1300 -1400 mg pentru adolescenți, 1200 mg pentru gravide , femei care alăptează și vârstnici.
Ca supliment alimentar este recomandat să folosim calciu chelatizat, de exemplu citrat de calciu sau carbonat de calciu. Vitamina D, fosforul, magneziul intensifică absorbția calciului. Vitamina K ate rol în conversia osteocalcinului, facilitând fixarea calciului în oase.
Dintre factorii alimentari care diminuează absorția calciului fac parte: acidul oxalic din ciocolată, cacao, spanac, măcriș, rubarbă, acidul fitic din cereale, excesul de grăsimi, de fosfați și fibre alimentare.
Dacă suferiți de dureri dorsale sau dureri menstruale, un supliment de calciu chelatizat vă poate fi de ajutor.
Dacă există indicație de suplimentare cu doze mai mari de calciu și sunteți predispus la infecții urinare, ar fi de folos să beți suc de afine .
Exercițiile fizice și o alimentație cât mai naturală și diversificată îmbunătățesc metabolismul calciului.
Vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.