Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj

Flavian Dobre, Emanuel Mocanu, Paul Siserman

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj
Foto: Flavian Dobre, Emanuel Mocanu, Paul Siserman si Rodica Tulbure

Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2020, 13:57

România a scris istorie la Olimpiada Culinară Stuttgart 2020. Echipa de seniori a încheiat competiţia cu o medalie de bronz, în timp ce echipa de juniori s-a întors acasă cu o medalie de bronz şi una de argint. În studioul Radio Cluj, Rodica Tulbure a stat de vorbă cu bucătarii olimpici ai României:

A fost destul de complicat, toată echipa s-a antrenat în jur de 6.000 de ore. 64 de ţări au fost prezente în competiţie. Noi am participat la ambele competiţii, Chef Table şi Restaurantul Naţiunilor, povesteşte cofetarul echipei de seniori, Flavian Dobre.

În proba Restaurantul naţiunilor, participanţii la competiţie au avut de pregătit un meniu pentru 60 de persoane. O altă probă a fost pregătirea unui meniu din 4 preparate, pentru un juriu de 12 persoane.

Este pentru prima oară când echipa României reuşeşte să ia argintul la olimpiadă sau la campionatul mondial, care sunt cele mai importante competiţii din lume, ce reunesc 3.000 de bucătari. La juniori am fost la acelaşi nivel cu ţări precum Statele Unite sau Canada, ţări care au nişte bugete colosale. Conform juriului, ceea ce ne diferenţiază e talentul, dar mai avem de lucru la partea de organizare, spune Emanuel Mocanu, căpitanul echipei de juniori.

Întrebat ce a împiedicat echipa să ia aurul, Emanuel Mocanu adaugă:

Sunt 4 lucruri mici care ne-au depunctat oarecum, ne-au îndepărtat de aur. Sunt lucruri care se pot corecta; dar pentru o echipă tânără, a fost un rezultat foarte bun şi neaşteptat.

Meniul prezentat de bucătarii olimpici ai româniei a fost unul variat, cu preparate atât reci cât şi calde. Juriul a putut gusta peşte şi langustine cu o garnitură din mai multe texturi, cu conopidă, gulie şi praz, din care nu a lipsit un pic de caviar de sturion! Felul principal a avut în rol central carnea de porc. Emanuel Mocanu explică motivul:

Competiţia e gândită să găteşti în 4 ore şi jumătate; apoi urmează partea de servire, care poate dura până în 3 ore, când oamenii vin pe rând şi comandă. De aceea trebuie să gândeşti preparatele în aşa fel încât să le poţi reîncălzi, dar să rămână la textura şi la calitatea cea mai înaltă.

Desertul a avut în centru o prăjitură în 4 straturi: mousse de ciocolată, inserţie de mango, fructe roşii şi trufă de ciocolată cu lapte. Cu detalii, Flavian Dobre:

A trebuit să avem diferenţe de temperaturi în farfurie. Am avut aşadar această prăjitură neutră ca temperatură, care s-a servit la 2-4 grade. Partea rece a fost un semifredo din lămâie şi ghimbir, iar partea caldă un moleo de ciocolată albă şi scorţişoară.

Este prima participare a acestor echipe, în formula de acum, la Olimpiada Culinară. Dificultatea nu a fost dată doar de complexitatea competiţiei şi exigenţa judecătorilor, ci şi de gradul de pregătire al celorlalţi concurenţi. Paul Siserman, mentorul echipei de juniori:

Competiţia a fost cu atât mai grea, din cauza numărului puţin de ore de antrenament. Alte echipe sunt plătite doar pentru a face antrenamente. Mai în glumă, mai în serios, a fost ca şi cum am fi concurat cu bicicletele pe pista de Formula 1 şi totuşi am obţinut rezultate bune.

Asemeni echivalentului din domeniul sportiv, Olimpiada Culinară este un eveniment care are loc odată la 4 ani. Până atunci, echipele de juniori şi de seniori vor concura în cadrul Campionatului Mondial de la Luxemburg, din 2022.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Căpușele de oraș o problemǎ tot mai frecventǎ
Reportaje sâmbătă, 27 aprilie 2024, 06:00

Căpușele de oraș o problemǎ tot mai frecventǎ

Căpușele de oraș au devenit o problemă tot mai apăsătoare pentru locuitorii urbelor. Nu este vorba doar despre speciile periculoase, ci despre...

Căpușele de oraș o problemǎ tot mai frecventǎ
”Obiceiuri de Primăvară”
Reportaje vineri, 26 aprilie 2024, 12:00

”Obiceiuri de Primăvară”

Peste 50 de meșteri populari se află în această perioadă în Piața Avram Iancu la a VI-a ediție a Târgului ”Obiceiuri de Primăvară”,...

”Obiceiuri de Primăvară”
Recomandări de lectură de la Târgul Gaudeamus
Reportaje vineri, 26 aprilie 2024, 10:35

Recomandări de lectură de la Târgul Gaudeamus

La Târgul de carte Gaudeamus traducătorii editurii Casa Cărții de Știință au prezentat o parte dintre noile apariții editoriale.  ...

Recomandări de lectură de la Târgul Gaudeamus
Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori