Personalitatea zilei: Kurt Vonnegut [AUDIO/VIDEO]
![Personalitatea zilei: Kurt Vonnegut [AUDIO/VIDEO] Personalitatea zilei: Kurt Vonnegut [AUDIO/VIDEO]](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2019/11/kurt-vonnegut.png)
Articol editat de cristina.rusu, 11 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 11 noiembrie 2019, 10:13
Articol editat de cristina.rusu, 11 noiembrie 2019, 06:00 / actualizat: 11 noiembrie 2019, 10:13
Tigrul trebuie să vâneze, pasărea trebuie să zboare; omul trebuie să şadă şi să se întrebe: de ce, de ce, de ce?, era un motto al lui Kurt Vonnegut Jr, născut în 11 noiembrie 1922, în oraşul american Indianapolis.
Tatăl său era arhitect şi familia era destul de bine situată financiar, dar norocul s-a schimbat odată cu marea criză economică. În foarte scurt timp afacerea familiei a fost suprimată, tatăl a ajuns deconectat şi distant, iar mama a devenit dependentă de medicamente, pesimismul lui Kurt Vonnegut avându-şi clar originea în aceste experienţe.
În timpul anilor de studenţie, Vonnegut a devenit editorul revistei universităţii Cornell, The Sun. De fapt, toate scrierile sale ulterioare s-au subsumat regulilor jurnalistice deprinse în această perioadă: foloseşte propoziţii simple şi scurte; verifică faptele; cunoaşte-ţi publicul. Vonnegut studia chimia la Cornell, dar conform propriilor afirmaţii, era mai degrabă un student delăsător.
A fost încorporat în al Doilea Război Mondial, dar chiar în prima bătălie la care a participat a fost capturat de germani şi trimis ca prizonier la Dresda. În 1945 oraşul a fost bombardat. Vonnegut a supravieţuit şi pentru următoarele săptămâni a primit sarcina de a aduna de pe străzi corpurile victimelor, experienţă pe care a transpus-o în cea mai cunoscută operă a sa, Abatorul 5.
A debutat ca romancier cu Pianul mecanic, o lucrare distopică, în 1952. Cărţile lui aveau un caracter satiric, cu un umor negru specific, în care trăsătura şocantă era faptul că cititorul se trezea râzând în ciuda acţiunii mai degrabă tragice.
Anii ’80 şi ’90 au fost rodnici pentru Vonnegut. Cărţile sale îi reflectau însă temerile atât emoţionale, cât şi cele legate de politicile publice.
A devenit un susţinător al protecţiei biosferei fragile a Pământului şi al prezervării libertăţilor constituţionale. În ultima sa colecţie de eseuri, Omul fără de ţară, a exprimat ideea că lăcomia corporaţiilor, suprapopularea şi războiul vor învinge umanitatea.
Am fi putut salva lumea”, scria el. „Am fi putut-o salva, dacă nu am fi fost pur şi simplu atât de leneşi!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.