Ascultă Radio România Cluj Live

Opera Aperta 2018-Un succes fulminant aplaudat de mii de spectatori

Opera Aperta 2018-Un succes fulminant aplaudat de mii de spectatori

Articol editat de cristina.rusu, 7 septembrie 2018, 12:52

Luna septembrie a început pentru clujeni sub semnul armoniei lirice. Invitația specială a venit din partea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Culturală ”Opera 2 You”, care au declarat deschisă Stagiunea 2018-2019 prin trei spectacole-eveniment montate în aer liber, în aplauzele a mii de spectatori reuniți în centrul orașului.

Concertul ”La Operă” și evenimentele ”Opera Aperta” au readus bucuria muzicii, grație celor două proiecte de tradiție susținute de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în cadrul programului Centenar – Cluj 100.

Prima seară de toamnă a început LA OPERĂ, prin prezentarea emblematicului Concert de deschidere a Stagiunii 2018-2019, montat sâmbătă, 1 septembrie, pe esplanada Operei din Piața Avram Iancu, unde arta lirică și spectacolul de lumini au creat o seară magică pentru cei peste 4.000 de spectatori care au savurat fiecare moment.

Pasiunea, drama, ardoarea și melancolia, comicul și pătimașul s-au intersectat într-un minunat colaj muzical de momente orchestrale, solistice, de ansamblu și corale reprezentative, în interpretarea îndrăgiților soliști clujeni Irina Săndulescu Bălan, Ștefania Barz, Lucia Bulucz, Veronica Fizeșan, Apollónia Egyed, Larisa Ștefan, Oana Trîmbițaș, Diana Țugui, Iulia Merca, Liliana Neciu, Andrada Ioana Roșu, Zoltan Nagy – invitat special, Marius Vlad Budoiu, Eusebiu Huțan, Sorin Lupu, Andrei Manea, Geani Brad, George Godja Zoltán Nagy, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Molnár Zoltán, Varga János și Dan Gâdea, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub inconfundabila baghetă a dirijorului David Crescenzi.

Frumusețea și versatilitatea operei s-au făcut resimțite prin titlurile regăsite în repertoriul curent al Operei clujene, precum și arii ce sperăm să indice viitoare surprize plăcute pentru melomani. Concertul s-a încheiat negreșit în mii de aplauze entuziaste ale spectatorilor de toate vârstele, care promit să le fie alături artiștilor lirici și în sala de spectacole, în noua stagiune.

Duminică, 2 septembrie și marți, 4 septembrie, muzica a cucerit Piața Unirii, unde OPERA APERTA a oferit două spectacole memorabile: ”Elixirul dragostei” de G. Donizetti și ”Turandot” de G. Puccini.

Opera cum nu ați mai văzut-o vreodată! a fost motoul acestei a patra ediții a festivalului, ce oferă an de an momente de neuitat în centrul cetății clujene, dedicate publicului larg al cărui acces este liber.

Cele două capodopere ale repertoriului liric universal s-au bucurat de distribuții internaționale impozante, aducându-i pe scena din aer liber pe artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de invitații lor speciali. Martori le-au fost nu mai puțin de 5.000 de spectatori în fiecare dintre cele două seri.

Duminică, 2 septembrie, de la ora 20:00, ”Elixirul dragostei” de G. Donizetti a cucerit publicului picătură cu picătură printr-un spectacol savuros aflat sub semnătura regizorului italian Matteo Mazzoni, avându-l ca invitat special pe bas-baritonul Zoltán Nagy.

I-au fost alături soliștii clujeni Lucia Bulucz, Eusebiu Huțan, George Godja, Oana Trîmbițaș și Alin Barna, acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub coordonarea muzicală a dirijorului David Crescenzi.

Magia a continuat marți seara, în data de 4 septembrie, cu remarcabilul spectacol ”Turandot” de G. Puccini. Farmecul îndepărtatului Orient i-a cucerit pe clujeni, care nu s-au lăsat intimidați de norii amenintățori, făcând Piața Unirii neîncăpătoare.

Autoritara prințesă a fost interpretată admirabil de soprana coreeană Lilla Lee – invitata specială a serii, alături de tânăra soprană Irina Baianț (în rolul Liù), distribuția bucurându-se de participarea soliștilor Hector Lopez, Simonfi Sandor, Cristian Hodrea, Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan, Petru Burcă, Ruslan Bârlea, Mihai Lupu, Adriana Țidor, acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și Corul ”Junior-Vip” al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Dirijor: Anca Mona Mariaș. Bagheta dirijorală i-a revenit aceluiași apreciat David Crescenzi, iar regia artistică îi aparține lui Rareș Trifan.

Această prezentare necesită JavaScript.

În pofida emoțiilor inițiale provocate de vremea amenințătoare, spectacolul a fost susținut cu mare succes, singurele ropote fiind cele ale aplauzelor finale, care au confirmat o nouă ediție grandioasă Opera Aperta.

Evenimentele lirice ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca revin, acum, pe scena clasică a sălii de spectacole, pentru noua Stagiune 2018-2019 care promite la rândul său numeroase momente speciale.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 15:38

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară

Stagiunea se deschide cu primul spectacol-lectură din seria de patru care vor avea loc toamna aceasta – prezentări ale piesele de teatru scrise...

Reactor dă startul unei noi stagiuni cu o cină comunitară
TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 14:08

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 18-a ediție la Sibiu, se va desfășura între 12 – 15 septembrie.  ...

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 12:44

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”

Despre plăcerea de a învăța limba spaniolă – interviu cu Serena Stan, profesoară de limba spaniolă la Institutul Cervantes din...

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 14:56

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate

A cincea ediție a Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) va avea loc în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu...

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 10:58

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului joi, 5 septembrie,...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra

Traducere de Petru Comarnescu.   Adaptare de Victor Parhon. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Valeria...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 11:02

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Sâmbătă, 31 august, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional...

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români

Numeroase instituţii de stat sau private, ambasade, oficii consulare și institute culturale românești din ţară sau străinătate organizează...

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români