Ascultă Radio România Cluj Live

Să ciocnim în cinstea berii!

Orz, drojdie, apă şi hamei. Iubită de unii şi evitată de alţii, berea este, fără îndoială, una dintre cele mai populare băuturi. Din anul 2008, o sărbătorim în cea dintâi zi de vineri a lunii august. Cu această ocazie, am dorit să aflăm opinia oamenilor:

Să ciocnim în cinstea berii!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 august 2017, 06:00

– Câteodată mai degust un pic de bere, deși nu sunt băutoare. În general îmi place berea nefiltrată sau cea neagră dar, dacă nu există la îndemână, pot să beau și bere normală, adică blondă. O consum într-o cantitate mică, o sticlă-două pe lună – de obicei seara, cu prietenii, pe o terasă.

– Îmi place berea, atât cea blondă, cât și cea neagră. De obicei o beau după orele de program, seara sau în weekend, când nu conduc, iar vara, doar când se mai răcorește. Eu chiar mi-am făcut lucrarea de licență pe tema berii. Din păcate, producătorii nu mai respectă procesul tehnologic ce altădată și anume fermentația naturală – un pic e forțată, cu ajutorul enzimelor. Organismul resimte că nu mai e un produs 100% natural, cum era acum douăzeci-treizeci de ani.

– Nu sunt băutoare de bere, dar nu refuz un pahar dacă, de exemplu, mănânc doi mici.

Despre tendinţele actuale în privinţa consumului de bere ne vorbeşte Alexandra, manager de local:

Consumatorii sunt din ce în ce mai pretențioși, berile obișnuite, pe care le găsești în orice bar, devin din ce în ce mai greu consumate – pentru că, la fel de ușor, le găsești și într-un hipermarket, la un preț mult mai bun. Când ies în oraș, oamenii încearcă să consume o bere mai specială. Berile nefiltrate merg foarte bine, precum și cele artizanale. Cu cât apar mărci noi și mai interesante, cu atât sunt mai cerute. Vorbim inclusiv de beri brune, roșcate, blonde, nefiltrate, dar se merge foarte mult pe cea din urmă. În perioada verii crește mult consumul de bere, de câteva ori față de iarnă.

Cu toate că unii tind să o considere un aliment, doctorul Ioan Mureşan ne avertizează că este o băutură, fiindcă are alcool. Tot el precizează că importantă este cantitatea:

Faptul că oamenii beau o bere nu e o problemă, dar dacă beau mai multe, la fiecare se adună un consum de calorii care modifică totalul de calorii din ziua respectivă și care pot duce la îngrășare. În perioada aceasta, de vară și de căldură, bineînțeles că ar fi un nonsens să interzicem consumul de bere, să nu o recomandăm deloc. Noi, medicii, nu suntem de acord cu excesele.

 

Cristina-Elena Talpoș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lângă ape, prin pădure, de Rusalii nu umblăm
Reportaje duminică, 8 iunie 2025, 00:11

Lângă ape, prin pădure, de Rusalii nu umblăm

Una din cele mai vechi sărbători creştine este Duminica Cincizecimii, când Sfântul Duh a pogorât asupra ucenicilor sub formă de limbi de foc,...

Lângă ape, prin pădure, de Rusalii nu umblăm
Clujul colorat de absolvenții de liceu
Reportaje joi, 5 iunie 2025, 12:33

Clujul colorat de absolvenții de liceu

Gaudeamusul și imnul național au fost intonate de multe ori în sala Cinematgrafului Florin Piersic, în cea a Casei de Cultură a Studenților și...

Clujul colorat de absolvenții de liceu
Uneori, cititul e contagios
Reportaje miercuri, 4 iunie 2025, 12:39

Uneori, cititul e contagios

Nu prea mai citim în ultimii ani și în toate statisticile oficiale România este codașă la consumul cultural în general și la cititul...

Uneori, cititul e contagios
“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid
Reportaje miercuri, 4 iunie 2025, 10:48

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid Sub dealurile din Praid, situaţia minei de...

“Se va forma un lac sărat, ca la Cojocna”: ce spune expertul geolog despre situaţia de la Praid
Reportaje luni, 2 iunie 2025, 13:54

Prieteni de-o viață, colegi pe podium

Ciprian și Diego sunt o echipă de campioni mondiali. Locul întâi la cel mai dificil concurs de dresaj canin din lume, mondioring. Sunt clujeni,...

Prieteni de-o viață, colegi pe podium
Reportaje duminică, 25 mai 2025, 12:01

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare În inima Munților Apuseni, ascunsă de ochii grăbiți ai turiștilor de...

Săritoarea Ieduțului – cascada care îți pune inima în mișcare
Reportaje miercuri, 21 mai 2025, 12:10

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”

După 53 de ani, Universitatea Cluj revine în cupele europene, performanță reușită în urma unui sezon în care s-a și aflat timp de 18 etape...

U Cluj în Cupele Europene după 53 de ani! Sabău: „Nu se mai ține Untoldul! Gata, La revedere!”
Reportaje miercuri, 14 mai 2025, 11:17

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut

Cum vă mai simțiți? Pentru că luna mai este luna conștientizării sănătății mintale, deci un prilej bun să ne amintim să ne gândim și la...

Pastilă pentru o minte sănătoasă – sfaturi de la psihoterapeut