Ascultă Radio România Cluj Live

Să ciocnim în cinstea berii!

Orz, drojdie, apă şi hamei. Iubită de unii şi evitată de alţii, berea este, fără îndoială, una dintre cele mai populare băuturi. Din anul 2008, o sărbătorim în cea dintâi zi de vineri a lunii august. Cu această ocazie, am dorit să aflăm opinia oamenilor:

Să ciocnim în cinstea berii!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 august 2017, 06:00

– Câteodată mai degust un pic de bere, deși nu sunt băutoare. În general îmi place berea nefiltrată sau cea neagră dar, dacă nu există la îndemână, pot să beau și bere normală, adică blondă. O consum într-o cantitate mică, o sticlă-două pe lună – de obicei seara, cu prietenii, pe o terasă.

– Îmi place berea, atât cea blondă, cât și cea neagră. De obicei o beau după orele de program, seara sau în weekend, când nu conduc, iar vara, doar când se mai răcorește. Eu chiar mi-am făcut lucrarea de licență pe tema berii. Din păcate, producătorii nu mai respectă procesul tehnologic ce altădată și anume fermentația naturală – un pic e forțată, cu ajutorul enzimelor. Organismul resimte că nu mai e un produs 100% natural, cum era acum douăzeci-treizeci de ani.

– Nu sunt băutoare de bere, dar nu refuz un pahar dacă, de exemplu, mănânc doi mici.

Despre tendinţele actuale în privinţa consumului de bere ne vorbeşte Alexandra, manager de local:

Consumatorii sunt din ce în ce mai pretențioși, berile obișnuite, pe care le găsești în orice bar, devin din ce în ce mai greu consumate – pentru că, la fel de ușor, le găsești și într-un hipermarket, la un preț mult mai bun. Când ies în oraș, oamenii încearcă să consume o bere mai specială. Berile nefiltrate merg foarte bine, precum și cele artizanale. Cu cât apar mărci noi și mai interesante, cu atât sunt mai cerute. Vorbim inclusiv de beri brune, roșcate, blonde, nefiltrate, dar se merge foarte mult pe cea din urmă. În perioada verii crește mult consumul de bere, de câteva ori față de iarnă.

Cu toate că unii tind să o considere un aliment, doctorul Ioan Mureşan ne avertizează că este o băutură, fiindcă are alcool. Tot el precizează că importantă este cantitatea:

Faptul că oamenii beau o bere nu e o problemă, dar dacă beau mai multe, la fiecare se adună un consum de calorii care modifică totalul de calorii din ziua respectivă și care pot duce la îngrășare. În perioada aceasta, de vară și de căldură, bineînțeles că ar fi un nonsens să interzicem consumul de bere, să nu o recomandăm deloc. Noi, medicii, nu suntem de acord cu excesele.

 

Cristina-Elena Talpoș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj