Ascultă Radio România Cluj Live

Gastronomia medievală din Transilvania, prezentată la Alba Iulia

Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment – Obiceiurile culinare în Transilvania medievală

Gastronomia medievală din Transilvania, prezentată la Alba Iulia

Articol editat de , 27 iunie 2017, 15:28 / actualizat: 27 iunie 2017, 16:33

Proiectul ce se desfăşoară în perioada 5 iunie – 15 noiembrie 2017, se doreşte a fi o pledoarie pentru cunoaşterea gastronomiei medievale, dar şi pentru promovarea unui mod de viaţă demult apus, un mod de viaţă natural, sănătos şi total diferit de cel actual.

Obiectivul acestuia este acela de a analiza gastronomia medievală din Transilvania secolelor XIII-XVI într-un mod atractiv, utilizând diverse abordări din domeniul istoriei şi al disciplinelor conexe acesteia: arheologie, muzeologie, ceramologie, arheozoologie, arheobotanica, antropologie, etnografie.

Obiceiurile culinare din Transilvania secolelor 13-16 sunt făcute cunoscute publicului din Alba Iulia în această perioadă, de către reprezentanţii Universităţii 1 Decembrie 1918.

Locuitorii oraşului, dar şi vizitatorii, pot afla secretele unui mod de viaţă sănătos, natural şi complet diferit faţă de cel din zilele noastre.

Despre particularităţile gastronomiei medievale transilvănene, lectorul universitar doctor Călin Anghel, de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia:

La modul general gastronomia medievală din Transilvania era o combinație între bucătăria sașilor, a maghiarilor și a românilor cu elemente specifice Europei Centrale și Occidentale medievale.

În această epocă gastronomia nobilimii și mai târziu a patriciatului orășenesc din Transilvania a fost semnificativ influențată de obiceiurile culinare și de cultura Europei Centrale și de Vest. Populațiile Evului Mediu făceau din produsele locale baza alimentației lor zilnice și era constituită din pâine de grâu sau de secară, carne, vin și mazăre. (Călin  Anghel)

La începutul lunii septembrie şi mijlocul lunii octombrie 2017, se vor organiza la Sebeş şi Alba Iulia expoziţii temporare interactive cu tema: „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală” pe baza unui concept original şi inovator.

Acest proiect este desfăşurat de Universitatea din Alba Iulia până în luna noiembrie.

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române