Ascultă Radio România Cluj Live

„Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la Sibiu

Biblioteca Judeţeană ASTRA găzduieşte timp de 3 zile cea de-a 22-a ediție a olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

„Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la Sibiu

Articol editat de , 4 aprilie 2017, 15:28 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:45

Tradiţiile româneşti, costumele populare şi meşteşugurile străvechi încă dăinuiesc în sufletele vârstnicilor, dar şi ale generaţiilor de elevi. În cadrul olimpiadei, micii „meşteşugari” au venit îmbrăcaţi în costume populare, fiecare dorind să îşi arate priceperea.

133 de elevi s-au înscris pentru a participa la mai multe secţiuni din cadrul olimpiadei, în funcţie de afinitatea fiecăruia. Dantela cu suveica, împletitul, confectionatul opincilor, dar și prelucrarea artistică a lemnului sunt doar câteva dintre secţiunile la care cei mici s-au înscris. Atmosfera pare desprinsă din vremurile străbunicilor, în care toată lumea se aduna într-o curte şi meşteşugăreau la opinci, făceau costume populare sau batistuţe.

Cu mânuţele mici şi pricepute, David Comanion, participant, reuşeşte să facă opinci din piele de porc, sau din alt material, din aproape toate zonele: Maramureş, Ardeal, Moldova. Pentru a realiza o pereche de opinci, micul meşteşugar lucrează aproximativ o oră jumătate. Procedeul este destul de greu de făcut de un amator, însă pentru David a devenit o obişnuinţă şi o plăcere.

Am început să creez opinci pentru că îmi place foarte mult portul popular. Am căutat pe internet câteva tutoriale și așa am învățat. Deocamdată sunt autodidact, dar la vară aș vrea să merg să învăț mai bine de la altcineva. Durata de muncă variază în funcție de cât de repede îți merge mâna. Mie îmi merge un pic mai încet, dar cam o oră și jumătate durează pentru o pereche de opinci. Am învățat să fac mai multe modele, am din șoric de porc, ca în Moldova și din cauciuc sau din piele, ca în Ardeal. (David Comanion)

Deşi războiul de ţesut este un obiect demult uitat, Andreea Prier lucrează cu plăcere la acesta şi reuşeşte să creeze trăistuţe cu alesături, iar confecţionarea lor dureză în medie o oră jumătate. A luat locul I la olimpiada de anul trecut, atât pe plan judeţean, cât şi naţional.

Pentru competiție am ales să țes o trăistuță la război cu alesături, cu flori în roz deschis și folosesc suveica și țeghia pe care este pusă ața. Pentru acest obiect aloc o oră și jumătate, dar ca să mă încadrez trebuie să lucrez fără pauze. (Andreea Prier)

Câștigătorii locului I la fiecare meșteșug vor participa la faza națională a Olimpiadei care va avea loc între 25 și 30 iulie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

 

Roxana Drăghici

Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 10:00

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens

Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al...

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens