Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciunul vegetarienilor

Prin bucătărie este vânzoleală mare în aceste zile. Acum se pregătesc bunătăţile de Crăciun, de la sarmale la friptură, la cozonaci şi la alte delicatese. Cum se învârte un vegetarian printre fripturi, cârnaţi şi prăjiturile apetisante, de care se bucură marea majoritate, ne spune Ioana care este vegetariană de 20 de ani.

Crăciunul vegetarienilor

Articol editat de , 21 decembrie 2016, 06:00

Ioana B.: Se învârte cum se învârte în fiecare zi, meniul de Crăciun este un meniu foarte colorat pentru că este plin de legume, de fructe multe.

Rep.: Pregătiţi ceva special de Crăciun?

Ioana B.: Da, o reţetă cu broccoli, cu roşii, iată culorile Crăciunului se împletesc fabulos în această reţetă minunată căreia îi mai adăugăm şi două fire de ceapă verde, puţin usturoi, o linguriţă de muştar Dijon, piper, sare de mare, ulei de măsline după gust, broccoli este baza, o căpăţână mare de broccoli, 4 roşii de mărime medie, şi iată că vom obţine o salată în culorile Crăciunului. Să nu fierbeţi prea mult broccoli, un minut este suficient.

Rep.: Ce mai mâncaţi voi de Crăciun?

Ioana B.: Să nu credeţi că nu mâncăm sarmale, sarmale deosebit de gustoase cu orez, ciuperci, morcovi, ceapă, toate cele, mai puţin carne; de ce nu o pizza cu bucăţele de ananas, o pizza exotică.

Rep.: La desert?

Ioana B.: Merge foarte bine o salată de fructe colorată, după fantezia fiecăruia.

Meniul vegetarian de Crăciun poate fi un festin al ingredientelor sănătoase şi o sărbătoare a culorilor. Am pătruns şi în bucătăria restaurantului Samsara pentru a afla cum putem pregăti un meniu vegetarian de Crăciun. Alin Boşaş, managerul restaurantului:

Pentru gustări reci putem să facem un guacamole cu pâine prăjită, dacă suntem acasă şi nu avem, sau cu lipie, pe care putem cumpăra dinainte; putem să facem un humus, care este foarte uşor de pregătit acasă. Putem să facem un babaganu, care este pasta tradiţională de vinete dar scoatem maioneza şi facem cu pastă tradiţională de susan, adică tahina. Facem un platou din toate acestea pe care eu le-am amintit. Putem să folosim nucile, să facem o brânzică de migdale, de exemplu. Dacă este vorba de preparate principale, adică un preparat mai consistent, putem face dovlecel la cuptor spre exemplu, dovlecei umpluţi cu legume, foarte bine condimentaţi; putem să mergem pe un năut cu mango şi tofu, o mâncărică frumoasă lângă care putem să punem orez, la fel de bine putem să servim şi cu o lipie sau cu pâine prăjită cu puţin usturoi. Un chili vegetarian  se poate pune la o masă principală de sărbători şi bineînţeles, dacă nu cumva am luat desertul înainte, putem să terminăm cu nişte bombonele de cocos şi ghimbir, care pot fi servite ca şi desert dar nu ne afectează digestia, dacă le avem la final.

Fie că discutăm despre Crăciun sau despre sărbătorile de Anul Nou, trebuie să avem o masă echilibrată, nu trebuie să exagerăm mai mult decât o facem de obicei. Întotdeauna trebuie să ne gândim să facem un echilibru în ceea ce mâncăm, să nu aglomerăm foarte tare sistemul digestiv. Aşa cum bine ştim, marea majoritate tinde să exagereze în perioada sărbătorilor, să mănânce mai mult decât este nevoie, aşa că recomandarea noastră este să facă o masă echilibrată. (Alin Boşaş)

 

 

Rodica Tulbure

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj