Ascultă Radio România Cluj Live

Ce riscăm dacă mâncăm produse de post?

Perioada de post este una bine venită pentru organismul nostru, atât timp cât nu ne înfometăm până la epuizare sau nu abuzăm de consumul de carbohidrați: pâine, paste, orez și cartofi.

Ce riscăm dacă mâncăm produse de post?

Articol editat de Alina Vingan, 21 noiembrie 2016, 06:00

Dacă mâncăm predominant carbohidrați, există riscul să ne îngrășăm. Aceluiași risc ne supunem dacă nu suntem atenți la produsele vândute în supermarketuri ca fiind produse de post. 

În general aceste produse au un conținut crescut de carbohidrați și de grăsimi. Pe lângă acest aspect, tot pentru a preveni îngrășarea pe perioada postului, este important felul în care combinăm alimentele și ar trebui să creștem aportul proteinelor de origine vegetală. 

Știm cu toții că, în perioada postului, nu se consumă carne și lactate, dar organismul are, în continuare, nevoie de proteine. Astfel, proteinele din carne, laptele, brânzeturile și ouăle se pot înlocui cu acele proteine pe care le găsim în leguminoase, adică în fasole boabe, mazăre, linte și năut, de exemplu. (Sorina Adam, nutriționist dietetician)

De asemenea, un aport important de proteine îl au ciupercile. Nutriționiștii recomandă evitarea, mai ales în perioada postului, a pateurilor așa-zise vegetale.

Dacă citim etichetele pateurilor vegetale, de exemplu, ne vom da seama că mai mult de jumătate din ingrediente nu înțelegem ce reprezintă. Sunt produse bogate în aditivi alimentari, înlocuitori și grăsimi. 

În locul acestor produse ne putem prepara o pastă de uns pe pâine mult mai sănătoasă. Folosim năutul sau mazărea și preparăm o pastă humus sau din boabele de mazăre. Și fasolea boabe se poate fierbe și se prepară fasolea bătută sau frecată. Guacamole care se prepară din avocado și roșii este o altă pastă sănătoasă și plină de nutrienți. (Sorina Adam, nutriționist dietetician)

Mai există și multe situații în care proteinele din carne, în perioada postului, se înlocuiesc cu preparatele din soia.

Specialiștii spun că trebui să fim foarte atenți și la aceste produse care, dacă sunt procesate, ne fac mai mult rău decât bine.

Produsele din soia, cum sunt șnițelele, de exemplu, din cauza procesării nu mai au nutrienții necesari organismului nostru. Mai bine fierbem bobițele de soia și preparăm o pastă din ele, decât să le consumăm astfel.  

Leguminoasele pot fi preparate sub formă de supe sau mâncăruri scăzute, fierte la aburi, dar și sub formă de supe creme, tot mai des întâlnite în alimentația românilor. Putem prepara foarte gustos supa cremă de linte, de mazăre sau de dovleac. (Sorina Adam, nutriționist dietetician)

Perioada postului Crăciunului este una propice consumului de fructe, în special citrice care nu doar că aduc un plus de fibre, ci, datorită conținutului de vitamina C ajută și la întărirea sistemului imunitar.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj