Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] Premiile Festivalului de Muzică Folk de la Alba Iulia

Grupul Folk Two din Braşov a câştigat cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Muzică Folk Ziua de Mâine Alba Iulia 2016

[FOTO] Premiile Festivalului de Muzică Folk de la Alba Iulia
Foto: 4-marinela-popa-si-grupul-primavera

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 14 noiembrie 2016, 13:39

Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine este cel mai important festival concurs de muzică folk din România şi s-a desfăşurat în perioada 11 – 13 noiembrie 2016, la Alba Iulia, transformând oraşul în capitala muzicii folk. Timp de trei zile tineri interpreţi dar şi nume consacrate în folkul românesc au urcat pe scena festivalului spre încântarea celor câteva sute de spectatori care au umplut în fiecare seară sala de spectacol.

Ediția a XII-a a fost câștigată de Grupul Folk Two format din două tinere din Braşov, respectiv, Iulia Lupșa în vârstă de 17 ani, elevă la Liceul Teoretic George Moroianu Braşov şi Rodica Boldorea în vârstă de 33 de ani, violonistă la Opera din Braşov. Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia a fost pentru cele două tinere prima participare la un concurs naţional de muzică folk şi primul premiu obţinut.

1-folk-two-castigatoare-festival-folk-alba-iulia-2016

1-folk-two-castigatoare-festival-folk-alba-iulia-2016

 

Sunt foarte fericită pentru premiul obţinut. Eu am început să cânt muzică folk în urmă cu patru ani, am început să compun şi să cânt, iar apoi am întâlnit-o pe colega mea şi mi-a plăcut foarte tare de ea astfel că am decis să facem o colaborare împreună. Publicul din Alba Iulia a fost foarte primitor, foarte cald şi ne-a ajuns la inimă. A fost o experienţă extraordinară, a spus Iulia Lupşa.

Eu am făcut muzică clasică şi doar de anul trecut m-am apropiat de muzica folk. Mi-a plăcut vocea Iuliei şi felul în care ea cântă la chitară pentru că are o energie pură pe care numai un copil de 17 ani, drăguţ şi dulce, cu mintea atât de frumoasă şi cu gânduri frumoase poate să aibă. I-am propus să mergem la festival la Alba Iulia cu câteva piese, am început să muncim şi iată-ne aici(…)M-am simţit extraordinar la Alba Iulia datorită publicului minunat care nu ne aşteptam să ne aplaude chiar după primele versuri ale primei piese, a spus Rodica Boldorea.

Cele două fete îşi doresc să rămână în această formulă de colaborare, iar Festivalul de Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia să fie doar începutul unei poveşti frumoase în muzica folk românească. Grupul Folk Two a primit şi o invitație la tabăra de folk de la Calafat, premiu oferit de cantautorul Dan Vană.

Vrem să rămânem în această formulă de colaborare, să ne depăşim nivelul şi grupul „Folk Two” să fie cunoscut în toată ţara, a mai spus Iulia Lupşa.

Câştigătorul premiului II la Festivalul este Raluca Marinescu (24 de ani) din Caracal, studentă în anul 6 la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Ea povesteşte că s-a îndrăgostit de muzică folk în urmă cu aproape 6 ani şi de atunci a avut mai multe participări la festivalurile de folk din ţară.

2-premiul-ii-raluca-marinescu-caracal

2-premiul-ii-raluca-marinescu-caracal

Pot spune că nu mă aşteptam la acest premiu dar mă bucur foarte tare că publicul şi juriul au fost impresionaţi de prestaţia şi piesele mele. Am mai fost la Festivalul Ziua de Mâine în urmă cu patru ani şi am plecat cu nişte impresii foarte plăcute. Publicul este primitor şi gustă muzica folk. La Alba Iulia este un festival de calitate şi cei care îşi doresc să participe la un concurs serios nu ar trebui să îl rateze, a spus Raluca Marinescu.

Premiul III la ediţia a XII-a a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine a fost obţinut de Şerban Florian Goşa (18 ani) din Alba Iulia. Tânărul este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte Regina Maria şi cântă muzică folk din clasa a doua, fiind unul dintre cursanţii profesorului albaiulian de muzică folk Daniel Avram.

3-premiul-iii-serban-florian-gosa-alba-i

3-premiul-iii-serban-florian-gosa-alba-i

A fost un festival foarte frumos, bine organizat, cu emoţii în spatele scenei pentru noi concurenţii. Toţi am aşteptat cu emoţii dar şi cu nerăbdare să intrăm în scenă şi să ne întâlnim cu publicul minunat. Ca în fiecare an publicul de la Ziua de Mâine a fost foarte cald, a aplaudat şi a cântat inclusiv cu noi, tinerii interpreţi, la anumite piese. Un public ca la Alba Iulia nu am întâlnit în nici un festival, a spus Şerban Florian Goşa.

Mesajele cantautorilor invitați la a XII-a ediție a Festivalului de Muzică Folk Ziua de Mâine:

Alba Iulia este din nou capitala muzicii folk şi adună împreună numele sonore ale folkului românesc. Sunt deja ani buni de când „Ziua de mâine” a muzicii folk se conturează la Alba Iulia prin acest festival concurs care încearcă să găsească şi să promoveze tinere talente. Mă bucură calitatea celor care au intrat în acest an în concurs dar şi calitatea publicului care ne-a demonstrat cât de mult apreciază muzica folk. După o zi de festival mesajul nostru este unul singur: veniţi lângă muzica folk, veniţi lângă poezie, veniţi lângă lumină şi blândeţe!, a spus cantautorul Vali Şerban, iniţiatorul Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia.

Sunt bucuros şi onorat că am fost invitat şi în acest an la Festivalul Naţional de Muzică Folk Ziua de Mâine. Alba Iulia este un loc minunat, iar acest festival este cel mai tare festival din ţară. O spun cu bucurie şi sinceritate pentru că aici, la Alba Iulia, la acest festival, se poate cânta pentru un public frumos şi sunt nişte recitaluri de excepţie. Publicul din Alba Iulia este deosebit şi mă bucur de fiecare dată când mă întâlnesc cu cei care iubesc muzica folk– Mircea Vintilă, cantautor.

E minunat că aici, în inima Transilvaniei, are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din România. Cred că este un festival de vârf şi are o misiune importantă, aceea de a găsi şi lansa tinere talente. De asemenea faptul că în cele 12 ediţii pe scena festivalului s-au perindat cele mai importante nume din muzica folk demonstrează că la Alba Iulia este un festival de calitate şi Alba Iulia este un reper pentru folkul românesc – Emeric Imre, cantautor.

Am venit mai mult cu simţăminte la acest festival, cu mare dragoste pentru publicul din Alba Iulia care s-a dovedit şi acum a fi foarte cald şi în acelaşi timp foarte avizat pentru ceea ce se întâmplă pe scenă. De vreo trei ani încoace cred că Ziua de Mâine este cel mai mare festival de muzică folk din România şi măcar la acest capitol eu sunt mândru, ca transilvănean, că Alba este capitala muzicii folk. Vreau să mulţumesc publicului, acestor oameni minunaţi care au umplut sala şi care vin la spectacole şi îşi pun sufletul în palme atunci când apreciază şi aplaudă ceea ce li se oferă de pe scenă. Aş zice că în aceşti ani am văzut tineri crescând sub ochii mei şi vă spun că de acum nu mai caut chipiuri în sală ci caut sufletele lor – a spus cantautorul Florin Săsărman.

Am fost prezent la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk Ziua de Mâine. La Alba Iulia este un public avizat din toate punctele de vedere şi nu este complicat să construieşti un recital pentru că sala te ajută. Despre festival pot să vă spun că a crescut foarte, foarte mult şi este un eveniment foarte important pentru muzica folk. Acest lucru se vede atât din interesul spectatorilor dar şi din interesul colegilor noştri de folk pentru că fiecare îşi doreşte să ajungă la acest festival. Este un festival de ţinută, de emblemă, iar aici s-au lansat oameni foarte buni(…) Acest festival este unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară unde lumea vine cu plăcere, se simte bine, iar organizarea este de excepţie – Ducu Bertzi, cantautor.

Pe mine mă leagă de Alba Iulia un lucru aparte pentru că primul meu festival pe care l-am câştigat în calitate de concurent a fost aici la Alba Iulia. A fost primul festival la care am participat şi pe care l-am şi câştigat. Am revenit în primele ediţii când Vali Şerban se zbătea să dezvolte aici ceva şi m-a bucurat că încă de la început am văzut aici un public foarte bun. Pentru mine publicul din Alba Iulia este un public special şi aştept cu nerăbdare fiecare întâlnire. Vă spun cu mâna pe inimă că am suferit în anii în care nu am putut fi prezentă la acest festival. Îmi doresc să vin aici pentru că la Alba Iulia este un public foarte cald, un public care ştie să asculte folk, un public educat ceea ce este foarte important(…) Festivalul Ziua de Mâine a crescut în calitate, în organizare şi vă spun că atunci când vii la Alba Iulia ca artist ştii că vei veni la lucrul bine făcut şi nu există sincope de nici un fel– Maria Gheorghiu, cantautor.

Festivalul Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine a ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

Sursa: Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba
Foto: prof. Vasile Sârb

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS