Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin orașul nostru, lăsându-și amprenta, sunt personalități istorice cunoscute în toată lumea.
Articol editat de Alina Vingan, 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 14 august 2017, 17:07
Este vorba despre femei care au condus Transilvania, care au contribuit la dezvoltarea orașului și pe care orașul le-a iubit.
Trei reputați istorici clujeni amintesc din legendele împărăteselor: Vasile Lechințan de la Arhivele Naționale, Tudor Sălăgean de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Lukacs Jozsef, autorul cărții Povestea orașului comoară.
Istoria începe la mijloc de februarie, în anul 1443. În miez de noapte, o femeie bate la porțile unui han din Cluj.
Elisabeta Szilagy
Regina Isabela
Maria Cristierna
Povestea noastră ajunge în perioada iluminismului. În secolul al 18-lea Europa centrală este condusă de o femeie, Maria Tereza, născută la Viena în anul 1717.
Despre ea avem două legende de povestit.
Maria Tereza a fondat Institutul de medicină și chirurgie din Cluj. După anul 1871, acest institut a devenit Facultatea de Medicină a Universității Iuliu Hațieganu.
Carolina Augusta, soția împăratului Francisc I are și ea legătură cu Clujul. A finanțat primul spital public din oraș care oferea asistență gratuită nevoiașilor.
Sfârșitul lui Sissi a fost la fel de tragic ca întreaga sa viață. La 10 septembrie 1898, Elisabeta este înjunghiată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucherini.
Povești cu împărătese am avut de spus astăzi, 19 august, când aniversăm 700 de ani de când Clujul este oraș. V-am prezentat și vouă o părticică din istoria locurilor în care trăim și, prin care, dacă știi să asculți cum se cuvine, se aude încă ecoul pașilor unor femei celebre care au iubit Clujul și pe care Clujul le-a iubit.
Doina Borgovan