Ascultă Radio România Cluj Live

Topul țărilor care poluează cu cărbune în Europa

Poluarea cauzată de cărbune și impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății populației nu țin cont de granițe. Înlăturarea cărbunelui din mixul energetic al țărilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sănătății cetățenilor întregului continent. Acest lucru este dezvăluit de un nou raport publicat de către Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) și Sandbag.

Topul țărilor care poluează cu cărbune în Europa
Foto: Topul țărilor care poluează cu cărbune în Europa

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iulie 2016, 10:00

Raportul intitulat Europe’s Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick (Norul negru al Europei: Cum își îmbolnăvesc vecinii țările producătoare de energie din cărbune) analizează impactul asupra sanătății pe care îl are poluarea cauzată de către toate termocentralele din țările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale). Raportul arată că în 2013 emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22900 de morți premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă și plămâni, și au cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de Euro.

Raportul analizează în premieră traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de către termocentrale și efectele pe care aceste emisii le au.

Europe's Dark Cloud - nr de decese premature

Cele cinci țări ale căror termocentrale provoacă cele mai multe morți premature peste granițe sunt: Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) și Marea Britanie (1,350).

În ceea ce privește România, 5 din cele 11 termocentrale ale țării figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătății: Oradea II (cu un număr de 240 de morți premature), Rovinari (250), Drobeta (430), Mintia (340) și Govora (230).

Statele UE cele mai afectate de poluarea provenită de la termocentralele de cărbune din țările vecine, pe lângă poluarea produsă de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un număr total de 3,630 de morți premature), Italia (1,610), Franța (1,380), Grecia (1,050) și Ungaria (700).

Raportul Europe’s Dark Cloud arată că închiderea chiar și a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunătățire substanțială a sănătații locuitorilor din apropierea acesteia, dar și a celor din țările vecine. Spre exemplu, planul Marii Britanii de a elimina cărbunele până în 2025 ar putea salva 2,870 de vieți anual – mai bine de 1,300 dintre ele din Europa continentală. Dacă Germania ar decide să înlăture cărbunele, ar putea evita anual până la 1,860 de morți premature în țară și aproape 2,500 peste graniță.

Raportul scoate în evidență costurile de sănătate foarte mari care vin la pachet cu dependența noastră de cărbune și demitizează ideea că energia provenită din cărbune este ieftină. Cu siguranță nici o țară nu își poate rezolva singură problema poluării provenite din producția de energie. Sperăm ca UE și țările membre să înțeleagă gravitatea problemei și să acționeze ca atare, spune Anne Stauffer, director adjunct al HEAL.

Raportul arată că fiecare termocentrală pe cărbune închisă va aduce mari beneficii dincolo de propriile granițe atât pentru sănănatea oamenilor, cât și pentru climă, spune Wendel Trio, Directorul CAN Europe.

Suport din partea comunității medicale pentru raportul Dark Cloud

Poluarea aerului face milioane de victime în toată lumea. Creșterea temperaturilor ca urmare a încălzirii globale va agrava problema. Vestea bună este că reducând consumul de combustibili fosili – inclusiv al emisiilor cauzate de cărbune – vom avea oportunitatea unică de a îmbunătăți calitatea aerului și de a reduce încălzirea globală protejând astfel sănătatea locuitorilor planetei, spune Dr. Roberto Bertollini, Cercetător Șef la Organizația Mondială a Sănătății și reprezentant al acesteia la Uniunea Europeană.

Costurile de sănătate generate de producerea energiei din cărbune sunt mai mari decât cele aferente oricărei alte surse de energie. Costurile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră sunt parțial achitate prin reducerea costurilor de sănătate, spune Prof. Paul Wilkinson de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Mass-media a atras recent atenția asupra emisiilor poluante ale autoturismelor, dar și asupra emisiilor provenite de la termocentralele pe cărbune, care sunt de asemenea foarte importante. Raportul Dark Cloud arată foarte clar că termocentralele pe cărbune reprezintă o sursă importantă de poluare a aerului.

Pe lângă asta, raportul cuantifică pentru prima dată efectele acestei poluări asupra sănătății și costurile transfrontaliere pentru sănătate ca urmare a poluării provenite de la termocentralele pe cărbune. Acest raport reprezintă încă un argument în favoarea eliminării cărbunelui din mixul energetic, spune Dr. Joachim Heinrich de la Institutul și Centrul de Tratament Ambulatoriu pentru Medicina Muncii, Medicina Socială și de Mediu din cadrul Spitalului Universitar din Munchen.

 

Redacția

Ascultă Radio Cluj online AICI:

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 16:24

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt

O pictură a artistului austriac Gustav Klimt care a fost considerată pierdută în ultimii 100 de ani s-a vândut la licitaţie pentru mai mult de...

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt
Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 12:00

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient

Pe măsură ce se apropie vara, asociația avertizează și solicită autorităților să acționeze.   După ce a testat 13 creme solare...

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi

Prințesa Elisabeta de Bavaria, care mai târziu a devenit împărăteasă austriacă (Kaiserin Elisabeth von Österreich) și cunoscută, de...

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 18:06

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!

NASA a transmis că sonda sa spaţială Voyager One a început să trimită informaţii utlilizabile pe Pământ, după mai multe luni în care a...

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 10:02

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani

Ancheta în cazul acestuia a fost gestionată deficitar de FBI.   În 2015, când FBI a aflat primele informaţii privind abuzurile sexuale ale...

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație

Sacoul galben narcisă, decorat cu nasturi aurii, pe care Prințesa Diana l-a purtat ​​în timpul unei călătorii la Hong Kong în 1989 se...

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 12:00

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă

Există diverse soiuri de radicchio, care diferă nu numai prin aspect, ci şi prin compuşi şi gust. Leguma este cunoscută de oameni drept aliment...

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 06:00

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară

Între zidurile unui apartament de la etajul cinci al unei clădiri din Villa Ada, un cartier elegant al Romei, a fost găsită o comoară.  ...

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară