Ascultă Radio România Cluj Live

100 de lei un titlu de stat. Propunerea de economisire a Ministerului de Finanțe pentru populație

Ministerul Finanțelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat dedicată populației, în valoare de 100 de milioane lei, cu maturitate de doi ani. Emisiunea va fi lansată la începutul lui iulie și se adresează tuturor persoanelor fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani. Scadența va fi în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, denumirea generică a emisiunii fiind CENTENAR.

100 de lei un titlu de stat. Propunerea de economisire a Ministerului de Finanțe pentru populație

Articol editat de Alina Vingan, 7 iulie 2016, 10:28 / actualizat: 9 iulie 2016, 7:30

Această nouă emisiune a Programului FIDELIS are o caracteristică specială – la scadență, toți investitorii, persoane fizice, vor participa la o loterie prin care, pe baza CNP-ului, vor fi desemnați 100 de beneficiari ai unui premiu în valoare individuală de 1.000 lei. Față de anul trecut, se dorește o creștere a bazei de investitori și a nivelului de educație financiară în rândul populației.

Pentru facilitarea accesului persoanelor cu venituri mici la titluri, valoarea nominală a fost redusă de la 1.000 de lei în 2015, la 100 de lei anul acesta. Și cumpărarea titlurilor de stat a fost simplificată. S-a renunțat la mecanismul alocării în două tranșe folosit anul trecut, investitorilor fiindu-le alocate acum toate titlurile de stat subscrise, urmând a fi stabilită o valoare limită maximă de cumpărare asociată unei persoane.

Investitorii vor putea vinde oricând titlurile de stat, la oricare din sucursalele celor patru bănci intermediare, acestea având obligația ca pe întreaga durată a vieții instrumentului să furnizeze prețuri de cumpărare.
Principalele avantaje pentru investitori le reprezintă neimpozitarea dobânzilor și câștigurilor de capital aferente titlurilor de stat și dobânzile atractive realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice nefiind impozitate.
Detalii privind dobânda anuală și data de încheiere a perioadei de subscriere vor fi comunicate odată cu lansarea publică a emisiunii și perioadei de subscriere.

Ministerul Finanțelor Publice din România a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populație începând cu anul 1999, emisiunile realizându-se până în anul 2005. Cetățenii români puteau cumpăra prin sediile trezoreriilor de sector titluri de stat în formă materializată cu valori cuprinse între 1 și 100 milioane ROL. Maturitățile pe care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni.

Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite datorită costurilor mari administrative date de tipul acestui instrument având în vedere necesarul de finanțare în creștere al tării și capacitatea acestui segment al investitorilor de a satisface oferta periodică a titlurilor de stat. În continuare, întreaga atenție a Ministerul Finanțelor s-a îndreptat către dezvoltarea unei piețe a titlurilor de stat bazată pe emisiuni realizate în piața interbancară cu investitori compuși în cea mai mare parte din bănci și investitori instituționali.

În anii următori, pe adresa ministerului au fost primite, cu o frecvență crescătoare, petiții și interpelări care solicitau reluarea programului de emisiuni adresate populației. Astfel, urmare a interesului exprimat de persoane fizice, cât și de reprezentanții Asociației investitorilor pe piața de capital, în cursul anului trecut a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației fiind lansată în luna iunie 2015. Scopul principal al programului este de a oferi populației un produs alternativ și sigur de economisire.

Prima emisiune a programului a fost intermediată de Raiffeisen Bank, BCR și BRD (care au fost remunerați în mod egal cu un comision de intermediere de 0,1% din valoarea emisiunii). Valoarea totală subscrisă a emisiunii s-a ridicat la 64,99 mil de lei, oferind unui număr de peste 1.200 de investitori o dobândă anuală de 2,15% pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei, investitorii putând achiziționa instrumentul de la sucursalele băncilor sindicatului de intermendiere pe parcursul a 10 zile lucrătoare.
Subscrierea a fost împărțită în două transe, prima tranșă având prioritate, cu obiectivul de a obține o dispersie cât mai largă în rândul investitorilor. Astfel, tranșa primară a reprezentat tranșa investitorilor care au făcut subscrieri de minim un titlu de stat, dar care, cumulate, nu au depășit 50 de titluri de stat (inclusiv). Tranșa secundară a reprezentat tranșa investitorilor care au făcut subscrieri de minimum 50 de titluri de stat, incluse deja în tranșa primară, efectuate de către un singur subscriitor.

Emisiunea a fost lansată prin mecanismul Bursei de valori București, care oferă platforma de tranzacționare pentru deținători (pe piața secundară vânzarea/cumpărarea titlurilor de stat putându-se efectua și (de)către persoane juridice). Intermediarii tranzacției au avut obligația de a oferi cotații ferme de cumpărare pe perioada emisiunii până la scadență, asigurând astfel posibilitatea de vânzare a instrumentului pentru deținători, deși comportamentul așteptat pentru acest tip de investitori este unul de păstrare a titlurilor până la maturitate. Plata cupoanelor și a contravalorii titlurilor de stat se realizează prin transfer sau în numerar prin Raiffeisen Bank care joacă rolul de agent de paltă pentru această emisiune.

În scopul pregătirii unei noi emisiuni în anul 2016, s-a realizat o primă rundă de consultari cu reprezentanții instituțiilor care au calitatea de participanți în sistemul BVB – BCR, BRD, Raiffeisen, Piraeus, Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, având ca obiectiv principal creșterea forței de vânzări a instrumentului și lărgirea numărului de potențiali investitori.

Din discuțiiile purtate și având în vedere experiența emisiunii de titluri de stat pentru populație de anul trecut s-au desprins în linii mari caracteristicile noii emisiuni:
– denumirea emisiunii “Centenar”, în condițiile în care scadența propusă pentru emisiune este anul 2018, an în care se celebrează împlinirea a 100 de ani de la ”Marea Unire”
– maturitatea – 2 ani (se păstrează ca și la emisiunea precedenta) ținând cont de evitarea unei suprapuneri cu termenele uzuale de constituire a depozitelor bancare, evitându-se totodată o maturitate mai lungă ținând cont de specificul segmentului de investitori vizat;
– dobânda (cupon) – stabilirea unui cupon fix (pe baza nivelului pieței secundare a titlurilor de stat pentru o maturitate comparabilă), cu plată anuală; spre deosebire de emisiunea inițială se va reduce complexitatea instrumentului renunțându-se la un interval de dobândă, stabilindu-se un nivel al cuponului fix la momentul elaborării prospectului stabilit pe baza unei medii ponderate a randamentelor pentru titluri de stat cu maturitate comparabilă;
– valoare nominală – 100 RON, nivel mai redus față de cel al emisiunii precedente (n.b. – 1000 RON) tocmai pentru a lărgi cât mai mult sfera potențialilor subscriitori și pentru a permite accesul populației cu venituri mici la acest instrument de economisire (deși băncile au subliniat că nivelul ridicat al comisioanelor de procesare/administrare pot reduce din profitabilitatea instrumentului, în cazul creșterii segmentului de investitori care vor subscrie sume mici)
– cumpărători eligibili – persoane fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de cel puțin 18 ani – se păstrează;
– perioada de subscriere – 1 lună pentru a oferi timp suficient pentru subscriere prin diverse canale de distribuție;
– mecanismul de listare și tranzacționare a titlurilor de stat – Bursa de Valori București – se păstrează mecanismul utilizat și la emisiunea precedentă având în vedere atât obiectivul oferirii unei transparențe crescute în formarea prețului pe piața secundară și al creșterii educației financiare pentru investitorul de retail cât și importanța promovării și dezvoltării pieței de capital romanești;
– instrumentele oferite vor fi titluri de stat tip loterie, cu câștig fix la scadență, oferindu-se posibilitatea unui câștig prin tragere la sorți la maturitatea emisiunii unui număr limitat de investitori pentru a crește atractivitatea emisiunii (implementarea unui mecanism similar loteriei la maturitate) – selectarea la scadența emisiunii, prin tragere la sorți, a unui număr limitat de investitori (pentru că emisiunea se numește CENTENAR se propune ca numărul de investitori câștigători sa fie 100) și acordarea unui premiu fiecărui deținător selectat (ex: premiul ar putea fi în valoare de 1000 lei sau 10.000 lei (100*100)).

În stabilirea premiului ar trebui să fie avute în vedere următoarele considerente: un nivel crescut al premiului crește atractivitatea emisiunii, mai ales pentru investitorii care vor investi sume mici (de ex: un investitor care subscrie un titlu de 100 RON sau 10 titluri in valoare de 100 RON în cazul în care este selectat câștigător va avea un câștig de peste 1000% sau peste 100% în cazul în care premiul se stabilește la 1000 RON) însă crește și nivelul randamentului plătit de stat pentru această emisiune.

Astfel, în cazul în care câștigul se stabilește la 1000 RON/investitor câștigător în condițiile unui număr de 100 câștigători, asumându-se o valoare a emisiunii de 100.000.000 RON, statul va plăti o primă de emisiune de 0,1% (10 bps) în timp ce în cazul stabilirii unui câștig de 10.000 RON/investitor câștigător statul va plăti o prima de emisiune de 1% (100 bps). Fiecare persoană în parte va putea câștiga acest premiu o singură dată pentru această emisiune. În procesul de selecție, fiecare deținător de bonduri va avea aceleași șanse de câștig indiferent de numărul de titluri deținute, creându-se astfel o atractivitate sporită a instrumentului pentru investitorii cu venituri mici și medii.

Aspectele de natură tehnică (identificarea algoritmului de selectare a câștigătorilor) vor fi stabilite în perioada următoare, prin consultarea cu BVB urmând să se stabilească procedura electronică de selecție.
– piața secundară – titlurile se vor tranzacționa pe piața secundară printr-un mecanism similar cu prima emisiune, oferind investitorilor posibilitatea de a vinde oricând titlurile de stat și de a recupera sumele investite la prețuri formate în mod transparent, disponibile zilnic pe site-ul BVB; în mod similar emisiunii precedente, persoanele juridice vor putea achiziționa titlurile de stat pe piața secundară, pentru a oferi posibilitatea formatorilor de piață (market-makers) să achiziționeze titlurile de stat în cazul în care investitorii vor să vândă titlurile înainte de scadență.
– frecvență – anuală, pentru a se crea așteptări în rândul populației, se va anunța că lansarea acestor emisiuni se va face cu frecvență anuală.
– intermediari – MFP va lansa o invitație de participare pentru intermediere către participanții în sistemul BVB mai sus menționați. În scopul creșterii forței de vânzare a emisiunii, în mod similar cu emisiunea de anul trecut, se va acorda posibilitatea ca în situația grupurilor financiare prezente în România atât prin intermediul instituțiilor de credit, cât și prin intermediul SSIF-urilor unor societăți de servicii și investiții financiare, oferta să poată fi prezentată în comun.

Solicitarea va include și cerințe legate de asumarea rolului de lead-manager al tranzacției, precum și de agent de plată. În situația în care mai multe instituții vor indica intenția de a coordona în calitate de lead-manager, propunem selectarea unui numar de 2-3 instituții în funcție de nivelul indicat al comisionului de administrare dar avându-se în vedere și aspectele calitative (ex: rețea de distribuție și forța de vânzări precum și angajamentul în privința unei poltici clar definite de marketing/promovare a tranzacției).
– comision de intermediere – distribuția acestuia să se realizeze în funcție de performanța fiecărui intermediar în procesul de subscriere a emisiunii pentru a recompensa vânzarea/distribuirea instrumentului.
– impozitare – conform legislației în vigoare, dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin MFP sunt venituri netaxabile. Astfel, acest instrument, oferă un randament competitiv față de instrumentele de economisire oferite populației de către bănci.
– acțiuni de promovare si marketing-ul emisiunii– anunțuri de publicare în mass-media, emisiuni televizate și participarea la acțiunile realizate de BVB de creștere a gradului de educare financiară a populației, un exemplu în acest sens fiind evenimentul Expo Banii Tăi, organizat de BVB în perioada 27-28 mai pe platforma din Piața Universității.

Se propune de asemenea, organizarea unui roadshow/caravana prin mai multe orașe din țară în vederea promovării evenimentului.

 

Redacția

Control la compania Cupru Min
Economic vineri, 12 aprilie 2024, 15:12

Control la compania Cupru Min

Aflat vineri, 12 aprilie, în judeţul Alba, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a precizat că au fost...

Control la compania Cupru Min
Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă
Economic miercuri, 10 aprilie 2024, 18:27

Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că ‘lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun...

Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă
Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România
Economic luni, 8 aprilie 2024, 16:51

Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România

Schema ajutorului de stat presupune împrumuturi, dar și fonduri nerambursabile, care vor fi acordate companiilor românești până la 30 iunie...

Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România
Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei
Economic duminică, 7 aprilie 2024, 12:15

Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei

Solicitările pot fi depuse la registratura Ministerului Economiei împreună cu situaţiile financiare anuale, pentru perioada 2020-2022.  ...

Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei
Economic miercuri, 3 aprilie 2024, 16:36

Încasări mici, deficit mare

El a precizat că deficitul de 1,67% din PIB înregistrat după primele două luni a fost influenţat de investiţii realizate în domeniul...

Încasări mici, deficit mare
Economic miercuri, 3 aprilie 2024, 14:07

Opt milioane de miei din România pleacă la export

Oierii estimează că vor încasa un miliard de euro din vânzarea lor, în ţări europene şi arabe.   Preţul de vânzare este cel mai bun...

Opt milioane de miei din România pleacă la export
Economic duminică, 31 martie 2024, 17:57

Peste 2200 de șomeri vor fi calificați gratuit de luna viitoare

  Din cele 150 de programe de formare profesională, printre județele cu cele mai multe astfel de sesiuni se numără Bistrița. Calificările...

Peste 2200 de șomeri vor fi calificați gratuit de luna viitoare
Economic joi, 28 martie 2024, 14:13

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară

El a precizat că în luarea acestei decizii, guvernul a ţinut cont de tendinţa de reducere a preţurilor la nivel european.   La rândul...

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară