Ascultă Radio România Cluj Live

Două premiere la TNC

O premieră pe săptămână programează Teatrul Naţional Cluj miercuri, 27 aprilie, şi săptămâna viitoare, în 8 mai, cu care ne oferă un performance teatral şi un spectacol pe text contemporan, semnate de doi artişti din generaţii diferite.

Două premiere la TNC

Articol editat de , 27 aprilie 2016, 13:03

Miercuri seara vedem Call it art! cu un concept semnat în tandem de Alexa Băcanu şi Leta Popescu, două artiste independente.  Premiera are loc la Studio Euphorion de la ora 19.

Textul este semnat de Alexa Băcanu, regia: Leta Popescu, scenografia: Cristian Rusu, mişcarea scenică: Sinkó Ferenc, video: Lucia Mărneanu, Alexandru Lupea, maestru de lumini: Jenel Moldovan, muzica: Dan Aga. Distribuţia: Miriam Cuibus, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Miron Maxim, Bogdan Rădulescu.

 

callitart

Call it art! problematizează teatral una din marile întrebări cu care se confruntă civilizația și cultura contemporană: ce mai este arta astăzi? sau mai bine zis când este Artă ceea ce ni se spune că ar fi artă? Spectacolul pornește de la ideea interacțiunii cu publicul, care este invitat să-și exprime preferința pentru una din cele șase opere de artă contemporană expuse deasupra unor acvarii cu lichid colorat galben, mov, albastru, portocaliu, verde și roșu. Deși ordinea intrării lor în scenă poate fi aleatorie, prelegerile despre arta contemporană (unde Marcel Duchamp ori Damien Hirst ocupă un loc de oanoare), momentele de performance, emisiunile televizate împotriva „artei” contemporane, interviurile cu artiști plastici, licitațiile, participă toate într-un mod extrem de comic și inteligent la căutarea unui răspuns dincolo de fanatismul extremelor pro sau contra. Iar spectatorul… trebuie să-și aleagă tabăra – explică comunicatul de presă care anunţă premiera.

Leta Popescu (n. 1989) se află la a șasea colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A realizat asistenţă de regie la spectacolele Steaua fără nume(regia Alexa Visarion), Sânziana şi Pepelea (regia Alexandru Dabija), Mein Kampf (regia Alexandru Dabija) şi Clovni extratereştri (regia Eli Simon). A regizat spectacolul American dream de Nicoleta Esinencu la Studioul „Art Club”. Absolventă a Facultății de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, secţia Regie, în 2013 este în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pentru co-regia spectacolului Parallel, realizat la Fabrica de Pensule Cluj, Leta Popescu a împărțit Premiul UNITER 2014 pentru DEBUT cu Lucia Mărneanu, performer în spectacol şi cu Ferenc Sinkó, co-regizorul şi coregraful spectacolului. Din 2013 activează atât în zona teatrului independent cât și în teatrele de stat.

Alexandra Băcanu este și ea absolventă a Facultății de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, secţia Teatrologie. Dramaturg și responsabilă cu relațiile publice la teatrul independent REACTOR de Creație și Experiment din Cluj, a publicat, la editura clujeană Limes, piese de teatru în volumele Studii de teatru şi film: Piese şi scenarii 2008-2009 şi Studii de teatru şi film: Piese de teatru 2009-2010. Numeroase din textele scrise de ea s-au montat la REACTOR, Teatru 2.0, Enigma Cafe din Cluj Napoca, UAD Tîrgu Mureş, Arca lui Noe din Bucureşti, Teatru ’74 din Tîrgu Mureş, 2009. La diferite teatre din țară i s-au montat și o serie de piese pentru copii.

linoleumafis

Duminică, 8 mai, de la ora 19, se joacă în premieră Linoleum de Vladimir și Oleg Presniakov.  Marţi, 26 aprilie, a avut loc fără public, avanpremiera spectacolului semnat de regizorul Alexandru Dabija, care revine cu o nouă colaborare la TNC.

Regia: Alexandru Dabija; decorul și costumele: Adriana Grand; muzica: Ada Milea; maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuția: Cătălin HerloRadu LărgeanuIonuț CarasCristian GrosuMatei RotaruPatricia BradAdrian CucuAnca HanuCristian RigmanSînziana TarțaDiana BulugaAlexandra TarceSorin LeoveanuEcaterina Pop-CurșeuRobert Nagy.

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care vor neapărat să scape, însă își face apariția proprietarul, care află că omul vânăt este… fratele celor doi. Pentru a scăpa de cadavru, începe o odisee delirantă.

Frații Vladimir și Oleg Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, frații Presniakov, a devenit, rapid, „marcă înregistrată“ a teatrului rusesc. S-au născut la Ekaterinenburg, făcându-și studiile la Universitatea Gorki din orașul natal. Sunt romancieri, dramaturgi, scenariști, regizori, fiind considerați cei mai jucați dramaturgi ruși, după Cehov. Au devenit cunoscuți cu piesa Terorism, care le-a adus celebritatea internațională, fiind jucată din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) până în Australia. Teatrul de Artă din Moscova (MHAT) a organizat un Festival Presniakov cu spectacole bazate exclusiv pe textele lor. Dialogul pieselor scrise de ei pare luat direct din stradă, ei examinând, de fapt, cu tristețe și umor, viața în Rusia de azi. Piesa Linoleum a apărut în volumul Cel mai bun, publicat în 2005.

„E un teatru simplu, direct, adevărat” le spunea regizorul Alexandru Dabija, actorilor. „Cheia este în felul în care ne purtăm cu cadavrul. Aici piesa zboară din realism și trece în altceva. Cine-i mortul pe care l-ați scos de sub linoleum? Ce facem noi cu un cadavru? Sunt întrebări la care vă invit să răspundeți“. (extras din comunicatul de presă care anunţă premiera)

 

Oana Cristea Grigorescu

 

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană