Ascultă Radio România Cluj Live

Un sportiv sătmarean ţinteşte o medalie la Maratonul Internaţional de la Cluj [VIDEO]

Un alergător din Satu Mare vrea să câştige o medalie la ediţia a 6-a a Maratonului Internaţional de la Cluj ce va avea loc duminică 10 aprilie. Claudiu Gorgan are 26 de ani iar în 2014 a ocupat locul 4 la maratonul de la Cluj. Acum însă ţinteşte mai sus.

Gorgan Claudiu
Foto: Gorgan Claudiu

Articol editat de , 8 aprilie 2016, 06:00

Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu atletul Claudiu Gorgan:

Claudiu Gorgan la Radio cluj

Dan Izvoreanu: Claudiu Gorgan știu că tu participi la multe competiții de alergare, alergi de mult timp și vei participa la Maratonul Internațional Cluj, ediția 2016, dar nu e prima ta participare la acest marathon, așa este?

Claudiu Gorgan: Da, este adevărat , nu particip prima dată. Am participat și am concurat de la prima ediție până acum. O singură dată nu am alergat , anul trecut, din cauza unei accidentări, în rest am fost prezent la fiecare ediție

Dan Izvoreanu: Deci practic ai absentat la ediția din 2015.

Claudiu Gorgan:  Exact , sunt client fidel…

Dan Izvoreanu: Care a fost cea mai bună performanță a ta la acest maraton?

Claudiu Gorgan: Cea mai bună performanță a fost clasarea pe poziția a 4-a , fiind premiați primii 5, am reușit să mă clasez pe locul 4.

Dan Izvoreanu: Și îți aduci aminte în cât timp ai parcurs distanța de 42 de kilometri atunci când ai luat locul 4?

Claudiu Gorgan: Da. Am alergat în 2 ore și 39 de minute.

Dan Izvoreanu: Și câștigătorul cât a avut?

Claudiu Gorgan: Dacă țin bine minte, 2 ore și 21 de minute.

Claudiu Gorgan

Dan Izvoreanu: Când te-ai apucat de alergat?

Claudiu Gorgan: Pe vremea când am început să alerg nu știam să mă leg singur la șireturi, mă lega antrenorul, deci eram destul de micuț. Cred că eram prin clada a 4-a… Pe parcursul timpului am început să alerg tot mai mult, tot mai mult, dar fiind micuț nu puteam să alerg distanțe foarte mari și am luat-o treptat.

Dan Izvoreanu: Când ai început să participi la competiții din acestea de distanțe mari?

Claudiu Gorgan: În anul 2010 la Maratonul Internațional București unde am terminat pe locul 3 , am alergat în 2 ore și 55 de minute și a fost prima dată când am zis că nu mai alerg in viața mea la maraton. A fost atât de greu, având în vedere că nu eram pregătit foarte bine, era prima cursă, nu știam cu ce efor mâ voi întâlni, deci a fost destul de greu.

Dan Izvoreanu: Cât timp ți-a trebui să revii asupra deciziei de a nu mai participa? În cât timp ți-a trecut supărarea?

Claudiu Gorgan: După premiere. Deci după 2 ore. Țin minte că am ajuns la Cluj și următoarea zi am alergat ușor, fiind foarte epuizat și în următoarea săptămână aveam déjà în plan un alt obiectiv.

Dan Izvoreanu: Deci acela a fost primul. De atunci câte au urmat? Le-ai ținut socoteala?

Claudiu Gorgan: Da. Au fost 17 martoane.

Gorgan Claudiu

Dan Izvoreanu: Au fost și în afară?

Claudiu Gorgan: Da

Dan Izvoreanu: Poți să îmi dai câteva exemple unde ai mai alergat în străinătate?

Claudiu Gorgan: Majoritatea curselor le-am făcut în Italia. Am alergat Maratonul de la Pisa, Maratonul Toscanilor din orașul Castelnuovo , dar în Italia am alergat o bună parte din timp curse mai scurte.. de 10km, 15 km, semimaraton…

Dan Izvoreanu: Performanța ta cea mai bună pe care o consideri ca fiind în top în cariera ta de alergător, care ar fi aceea?

Claudiu Gorgan: Am ieșit vicecampion național al României la Maratonul de la București în anul 2013. Însă cea mai bună performanță personală a fost anul trecut, în 2015 la Firenze în Italia. Am alergat ca timp 2 ore și 46 de minute . Un timp modest față de ceea ce puteam eu..

Dan Izvoreanu: Și atunci de ce o consideri pe aceea cea mai bună performanță?

Claudiu Gorgan: Pentru că, după cum se știe, maratonul este o cursă imprevizibilă. Nu știi ce se întămplă, poți să termini cursa, poți să nu. Știm doar că luăm startul la acea cursă și trebuie să muncim, dar se pot întâmpla multe pe parcurs. La fel s-a întâmplat și la mine. La Maratonul de la Firenze am avut un obiectiv mare și am pornit într-un ritm foarte susținut și am reușit să țin acest ritm 36 de kilometri iar în ultimii 6-7 kilometri am pierdut tot. Am fost atât de epuizat și atât de oboist încât organismul nu am mai răspuns cum mă așteptam și cum se spune în lumea alergătorilor m-am tăiat.

Dan Izvoreanu:  Ai clacat.

Claudiu Gorgan: Exact!

Dan Izvoreanu:  Dar nu te-ai oprit…

Claudiu Gorgan: Nu. Am reuși să duc cursa la capăt și am terminat pe locul 66 la general și la categoria de vârstă pe locul 12. Eu o consider cea mai valoroasă cursă a mea.Prin faptul că am terminat-o și prin faptul că am reușit să alerg 35 de kilometric cum nu i-am alergat niciodată..

Dan Izvoreanu: Și după pățania respectivă ce ai învățat, ce ai schimbat? Fiindcă mă gândesc că ceva nu a funcționat acolo..

Claudiu Gorgan: Ce nu a funcționat zic eu a fost faptul că au lipsit kilometri. În cursul unui antrenament de maraton ai nevoie de o anumită pregătire . Antrenamente de kilometri, volum, intensitate.. iar la mine au lipsit kilometri făcuți într-o viteză rapidă sau cum le nmesc eu, tempo-uri.

Dan Izvoreanu: Să înțeleg că pentru tine alergarea nu e doar un hobby ci și un stil de viață și o meserie până la urmă, că ești legitimat la un club sportiv. La care anume?

Claudiu Gorgan: În acest moment sunt legitimate la Clubul Agro for Run Bucuruesti iar înainte de acest club am fost legitimate la CSM Cluj Napoca, deci timp de 7 ani am alergat pentru Cluj. Totuși cel mai mult mă antrenez la Cluj.

Dan Izvoreanu: Cum arată un antrenament pentru un sportive de performanță, așa ca tine?

Claudiu Gorgan: Înseamnă 3 ore de muncă împărțită în mai multe faze. Pe lângă alergări facem și gimnastică, pregătiri la sală, bazin, exerciții specific care să crească rezistența la effort, atât fizic cât și psihic. În fiecare zi fac câte două antrenamente iar în medie alerg 190-200 de kilometri pe săptămână.

Dan Izvoreanu: Iar acum la ediția 2016 a Maratonului de la Cluj ai gânduri mari, țintești iar podiumul?

Claudiu Gorgan: Da, pregătesc această cursă de 5 luni de zile și sper să iasă foarte bine. Mă simt bine, antrenamentele merg, greșelile au fost învățate și sper la un podium aici la Cluj.

 

Dan Izvoreanu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

 

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir