Ascultă Radio România Cluj Live

Orchestra de Cameră Radio concertează în premieră la Chişinău

Luni, 21 martie (ora 18:00), Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chişinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniţi de Yuri Botnari, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona şi dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

Orchestra de Cameră Radio concertează în premieră la Chişinău

Articol editat de cristina.rusu, 18 martie 2016, 09:22

La pupitrul dirijoral se va afla chiar Yuri Botnari, care va propune publicului un program pe măsura evenimentului: celebrul Concert nr. 5 pentru pian şi orchestră – supranumit Imperialul şi Simfonia a II-a de Beethoven, alături de o partitură ce poartă semnătura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius.

Organizat de Fundaţia Royal Music Society în colaborare cu Radio România, evenimentul îl va aduce în faţa publicului şi pe pianistul de talie internaţională Sergey Kuznetsov, laureat al unor competiţii prestigioase: China International Piano Competition (Beijing, 2004), Hilton Head International Piano Competition (SUA, 2003), Caltanissetta International Competition (Italia, 1999), International Piano Competition – Houston (SUA, 2005).

Publicul român va avea şansa de a se bucura de acest eveniment aniversar şi la Bucureşti! Programul de la Chişinău va fi reluat la Sala Radio, în concertul susţinut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 23 martie (ora 19:00), sub bagheta dirijorului Yuri Botnari şi cu participarea pianistului Sergey Kuznetsov.

Născut la Chişinău, Yuri Botnari şi-a început formarea muzicală studiind vioara, având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg.

A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârşită şi de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.

Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, dirijând numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. Activitatea sa recentă include concerte în Spania, Germania, Rusia, Corea, China etc. Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi, din anul 1995, dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova.

În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova şi de Orchestra Filarmonicii din Barcelona. Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată „O minte strălucită a secolului al 21-lea” (2005).

Pianistul Sergey Kuznetsov a studiat la Conservatorul de Stat din Moscova. Şi-a perfecţionat apoi studiile la Universitatea de Muzică din Viena şi în Statele Unite, obţinând titlul de doctor la University of Southern California din Los Angeles.

Activitatea sa artistică l-a purtat în întreaga lume: a cântat alături de Beijing Symphony sau Taipei Symphony, dar şi împreună cu Orchestra Conservatorului din Moscova, Almaty Philharmonic, Shenzhen Symphony ş.a. Sergey Kuznetsov acordă o atenţie deosebită educaţiei tinerilor prin muzică, el susţinând în Texas o serie de prelegeri pentru copiii proveniţi din familii modeste, care nu au acces la muzica clasică.

Numeroase premii internaţionale i-au adus recunoaşterea în întreaga lume: în 1999 a primit premiul I la A.M.A. Calabria International Competition (Italia), în 2000 a devenit laureat al concursului Alicia de Larrocha din Andorra, în 2003 a fost distins cu premiul II la Concursul Geza Anda din Zürich, unde a interpretat în finală Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Prokofiev, acompaniat de prestigiosul ansamblu Zurich Tonhalle Orchestra.

Acest eveniment i-a adus şi premiul publicului şi, ca urmare a reuşitei sale, a fost invitat să evolueze în cadrul Festivalului de la Lucerna (Elveţia). Sergey Kuznetsov a fost apreciat în ultimii ani în concertele şi recitalurile susţinute în Rusia, Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Portugalia, Elveţia, Germania, Austria, Cehia, Turcia ş.a.

* * *

Concert-eveniment Imago Mundi la Sala Radio

Ansamblul Imago Mundi, unul dintre cele mai creative şi admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie (ora 19:00), la Sala Radio, un concert-eveniment: Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradiţională şi folclor urban. Proiectul, primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada, sondează sursele de inspiraţie folosite de Enescu şi face o paralelă între acestea şi contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane munteneşti ale secolului al XIX-lea.

Isvor reprezintă viziunea ansamblului Imago Mundi asupra muzicii vechi şi tradiţionale româneşti, un repertoriu foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Seria Isvor a debutat cu un proiect dedicat lui Dimitrie Cantemir, proiect finalizat prin editarea unui CD produs de Editura Casa Radio şi Pilgrim Project în 2011 (re-editat în 2015) şi care este primit în continuare cu entuziasm.

Piesele ce alcătuiesc proiectul Isvor. George Enescu sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel). Prelucrările muzicale îi aparţin lui Cătălin Ştefănescu, doctor în Muzică, licenţiat în Muzică Instrumentală şi Compoziţie, lector universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Printre lucrările pe care le veţi asculta la Sala Radio se numără: Când şi-a pierdut ciobanul oile (după o temă tradiţională), Am un leu şi vreau să-l beu (după o temă tradiţională), Lăutarul (George Enescu), Văleu, lupu mă mănâncă (după o temă tradiţională), Mori, badeo, să-ţi moară dorul (după o temă tradiţională) ş.a.

Sonoritatea inedită şi proiectele speciale pe care le prezintă Imago Mundi au fost sugestiv descrise de compozitorul Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti: Ansamblul Imago Mundi are ca ţel prezentarea muzicii vechi româneşti. Deşi preia melodii şi ritmuri tradiţionale, aranjamentele sunt foarte actuale şi extrem de bine realizate. Bun gust, rafinament, cultură a sunetului şi profesionalism sunt calităţile definitorii ale acestui ansamblu şi a repertoriului său. Pe lângă o sonoritate specifică, în care simplitatea melosului se îmbină cu subtilitatea dispoziţiilor instrumentale, anumite aranjamente reuşesc să creeze o mixtură originală între folclor oriental, sonorităţi renascentiste, ecouri africane şi minimalism american.

Ansamblul Imago Mundi a fost înfiinţat în anul 2001 de Oana Ivaşcu şi Daniel Ivaşcu şi a devenit cunoscut şi apreciat datorită proiectelor de prezentare a muzicii vechi şi tradiţionale româneşti într-o manieră inovatoare, adaptată publicului contemporan.

Ansamblul Imago Mundi este compus din Oana Ivaşcu – oboi, Daniel Ivaşcu – percuţie, Adrian Buciu – flaute, Andreea Ţimiraş – violoncel, Cătălin Ştefănescu – chitară, cobză, şi Ştefan Barbu – vioară, toţi muzicieni recunoscuţi pentru activitatea lor muzicală naţională şi internaţională. Acestora li se alătură Cristian Stănoiu – proiecţii video live (performance specific mai degrabă muzicii electronice, proiecţiile video mixate în timp real au în spate acelaşi concept cu muzica Imago Mundi – intervenţii contemporane asupra unui fond încărcat de tradiţii şi istorie).

* * *

Romantic exclusiv. Chopin. Horia Mihail în turneul Pianul Călător 2016

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail porneşte din nou la drum însoţit de un pian de concert, pus la dispoziţie de Radio România.

Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundaţia Marconi.

Lumea lui Chopin ne este dezvăluită în toată splendoarea ei în cadrul acestor recitaluri şi concerte care vor face mai frumoasă şi mai caldă primăvara melomanilor.
Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfăşurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă).

În urma celui de-al şaselea turneu, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.
Dar la Tulcea, Roman şi Deva pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014 şi 2015.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Itinerar:
24 martie: Chişinău, Sala cu orgă – concert, dirijor Tiberiu Soare
26 martie: Roman, Casa de cultură – recital
27 martie: Iaşi, Aula BCU –recital
28 martie: Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu – recital
29 martie: Tulcea, Teatrul Jean Bart – recital
1 aprilie: Galaţi, Teatrul liric Nae Leonard – concert, dirijor Mircea Holiartoc
4 aprilie: Braşov, Sala Patria – recital
6 aprilie: Bucureşti, Sala Radio – recital
8 aprilie: Bucureşti, Sala Radio – concert, dirijor Cristian Oroşanu
12 aprilie: Sibiu, Sala Thalia – recital
14 aprilie: Sibiu, Sala Thalia – concert, dirijor Theo Wolters
15 aprilie: Deva, Sala Liviu Oros – recital
19 aprilie: Piteşti, Casa de cultură – recital
20 aprilie: Buşteni, Centrul cultural Aurel Stroe – recital
3 mai: Slatina, Centrul cultural Eugen Ionescu – recital
4 mai: Caracal, Teatrul Naţional – recital
5 mai: Drobeta Turnu-Severin, Palatul cultural Theodor Costescu – recital
7 mai: Turda, Teatrul Municipal Aureliu Manea – recital
8 mai: Alba Iulia, Casa de cultură – recital
12 mai: Oradea, Sala Filarmonicii – concert, dirijor Sabin Păutza
14 mai: Recital în Parcul Herăstrău, Bucureşti
15 mai: Recital în Parcul Cişmigiu, Bucureşti
20 mai: Cluj-Napoca, Casa Universitarilor – concert, dirijor Francisco Valero Terribas
21 mai: Dumbrăveni, Catedrala Armenească – recital.
Un eveniment Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo, Fundaţia Marconi. Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.)
Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2. Partener principal: ARCUB-Centrul de proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti. Maşina oficială a turneului: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR. Parteneri: Senia Music, Wolf Theiss Rechtsanwälte GMBH, Kronospan Sebes, Mercure Bucharest City Center. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Sala cu Orgă din Chişinău, Radio Chişinău, Casa de Cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de Stat din Iaşi, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Teatrul muzical Nae Leonard din Galaţi, Filarmonica de Stat din Braşov, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de Stat din Piteşti, Centrul de Proiecte Culturale Aurel Stroe din Buşteni, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Teatrul Naţional din Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Palatul Cultural Theodor Costescu, Drobeta Turnu Severin, Teatrul Municipal Aureliu Manea din Turda, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Casa de Cultură din Alba Iulia, Filarmonica de Stat din Oradea, Filarmonica de Stat din Cluj, Catedrala Armenească din Dumbrăveni.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.
Concertele de la Bucureşti pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele pentru Sala Radio sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Știri Radio România luni, 13 noiembrie 2023, 15:51

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days

Radio România organizează, în zilele de 16 şi 17 noiembrie a.c., în parteneriat cu ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), conferința Media...

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
Știri Radio România luni, 13 noiembrie 2023, 12:50

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)

În programul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității Teatrul Național Radiofonic prezintă la Radio România Cultural premiera absolută...

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Știri Radio România sâmbătă, 4 noiembrie 2023, 12:28

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online

O nouă colecţie de spectacole sonore ale Teatrului Naţional Radiofonic a fost lansată pe platforma eteatru.ro, o colecție alcătuită cu...

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Știri Radio România joi, 2 noiembrie 2023, 10:22

Câștigătorii premiilor Galei Radio România

Radio România a sărbătorit, la 1 noiembrie, 95 de ani de existență neîntreruptă. Cu acest prilej, Gala Radio România a premiat excelența în...

Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Știri Radio România luni, 30 octombrie 2023, 13:12

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO

Tribut adus performanței individuale și colective, Gala Radio România aduce în prim-plan 60 de nominalizări remarcabile în 12 domenii de...

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO
Știri Radio România luni, 30 octombrie 2023, 11:32

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența

De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții...

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența
Știri Radio România luni, 30 octombrie 2023, 09:18

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!

Ultima ediție din acest an a Caravanei Gaudeamus Radio România se va desfășura între 1 și 5 noiembrie în Capitala Culturală Europeană,...

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!
Știri Radio România marți, 24 octombrie 2023, 12:04

Gala Radio România

Gala Radio România reprezintă o inițiativă distinctivă, bazată pe fundamentele memoriei culturale specifice Radio România și care își face...

Gala Radio România