Ascultă Radio România Cluj Live

Românii şi vinul din ţinutul lui Don Quijote [FOTO+VIDEO]

Spania este recunoscută pentru vinurile sale de calitate, iar provincia Castilla-La Mancha este considerată ca fiind zona cu cele mai bune producţii viticole din peninsulă. În plantaţiile de vie de acolo lucrează foarte mulţi români care chiar şi în această perioadă a anului muncesc din greu la întreţinerea şi dezvoltarea plantaţiilor, câştigând circa 45 – 50 de euro pe zi. Ei spun că din banii câştigaţi pot trimite familiilor din ţară 700-800 de euro pe lună, pentru că traiul în Spania este mai ieftin decât cel din România.

Românii şi vinul din ţinutul lui Don Quijote [FOTO+VIDEO]
Foto: Românii şi vinul din ţinutul lui Don Quijote

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 ianuarie 2016, 06:00

Cu gândul la mâncarea tradiţională de acasă, dar gătind mâncare tradiţională spaniolă

Munca la vie începe la ora 8.00 dimineaţa în plantaţiile din zona orasului Villarobledo, din inima provinciei Castilla-La Mancha. I-am vizitat pe câţiva dintre conaţionalii nostri care lucrează acolo pe la amiază, în pauza de masă, pe când îşi pregăteau un prânz rapid, gătind o mâncare tradiţională spaniolă.

Gătesc gacha, o mâncare tradiţională spaniolă, preferată pentru că se găteşte repede. Se folosesc: făină, untură, cosido; prima dată se pun cartofii, care se prăjesc cu ciuperci sau cu slănină. Când sunt prăjiţi se scot cartofii şi carnea, iar în uleiul rămas se pune câte o lingură de făină şi un pahar de apă pentru fiecare porţie. Apoi se pun condimente, se lasă un pic la foc lent până ce se formează un sos. După care se pun din nou cartofii şi carnea, sau ciupercile. Durează 20 de minute să prepari asta. (Vasile Ungureanu)

Românii şi vinul din ţinutul lui Don Quijote

Românii şi vinul din ţinutul lui Don Quijote

Mâncarea astfel gătită a fost foarte bună la gust! Munca la vie în plină iarnă este grea, dar este destul de bine plătită, ne spune Daniel Marius, originar din judeţul Iaşi:

Munca la vie este dificilă. Necesită foarte multă atenţie şi efort. Începem la ora 8 dimineaţa, la 10 facem o pauză de o jumătate de oră, iar la prânz avem o oră. Ziua de lucru se termină pe la 17.30 – 18.00. Unii patroni plătesc 5 – 6 euro pe oră, iar alţii plătesc cu ziua, 45 – 50 de euro, chiar 60 de euro, pe zi. În câmp se lucrează toată săptămâna. (Daniel Marius)

Preotul Daniel Cucul, între slujirea la biserică şi munca la câmp

Pe perioada iernii în plantaţiile tinere de vie din centrul Spaniei, unde vremea este rece, dar fără zăpadă şi de regulă fără ploi, se lucrează la ridicarea butaşilor pe palieri. O muncă grea la care l-am găsit pe Daniel Cucul, nimeni altul decât preotul Parohiei Ortodoxe din Villarobledo, care lucrează cot la cot cu ceilalţi:

Săptămâna aceasta ridicăm 3 500 de butuci de vie, care se leagă pe palieri, pe stâlpi. Acuma batem stâlpii, îi aliniem, întindem sârma, întindem şi furtunele de apă şi fixăm stâlpii de susţinere de margine, pe care îi batem în pământ. Este muncă grea, pentru ca pământul este pietros. Berbecul cu care lucrez eu are vreo 15-20 de kg şi cu el bat stâlpii.

Preotul Daniel Cucul este un exemplu pentru comunitatea pe care o păstoreşte: sfinţia sa îşi împarte viaţa între familie, slujirea la biserică şi munca la câmp. El spune că numai aşa îşi poate întreţine familia.

Dăm slavă lui Dumnezeu că este de lucru! Sunt în Spania împreună cu familia de patru ani şi jumătate.

Viaţa este mai ieftină în Spania decât în România

În Spania nu este ca în România nici din alte puncte de vedere: de exemplu, viaţa de zi cu zi este mai ieftină în peninsulă, aflăm de la conaţionalii noştri din Villarobledo:

Este mult mai ieftină viaţa în Spania decât în România! Mâncarea şi toate celelalte sânt mai ieftine şi o familie ajunge să trăiască decent cu un salariu. În România cheltuielile sunt foarte mari, totul este scump. (Ilie Andrieş)

Aproape de finalul vizitei ne întoarcem la discuţia despre vie:

Pe cei de aici i-a ajutat foarte mult UE, subvenţiile s-au luat, au fost absorbite toate fondurile şi s-au modernizat, cu sisteme de irigaţii, cu soiuri noi de viţă de vie. Se munceşte mai puţin decât la noi pentru producţie şi un vin de calitate. Este adevărat că şi la noi în ţară s-au modernizat în ultima vreme. Aici, au producţie mai mică, dar fac vinuri mai de calitate, vinuri seci. (Ilie Andrieş).

vin spania

Gustăm şi subscriem: vinul din ţinutul lui Don Quijote este foarte bun! Poate şi datorită râvnei si priceperii cu care lucrează conaţionalii noştri la producerea lui.

 

Florin Săsărman

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie