Ascultă Radio România Cluj Live

Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10

Încă din cele mai vechi timpuri, zeama de varză a fost foarte apreciată datorită proprietăţilor sale terapeutice uimitoare, iar bunicii noştri cunoşteau foarte bine proprietăţile uimitoare ale acestei licori. „Moarea de varză”, aşa cum mai este cunoscută zeama de varză, este o licoare excelentă pentru detoxifierea şi vitaminizarea organismului şi nu numai.

Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10
Foto: Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 ianuarie 2016, 06:00

Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumăm zeamă de varză. Zeama de varză este foarte bogată în fitonutrienţi, aceştia având proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor. Stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate şi de a preveni astfel anumite afecţiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac şi cancerul de prostată. Conţine acid lactic, un detoxifiant foarte eficient al colonului. De asemenea, este un puternic agent anti-inflamator şi poate preveni şi trata artrita şi alte boli inflamatorii degenerative. Zeama de varză face minuni în cazul persoanelor care suferă de astm şi bronşită, datorită proprietăţilor sale de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator. Este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice şi de diverticuloză şi pentru vindecarea problemelor digestive, în general. Zeama de varză conţine suflorafan, o substanţă care ucide bacteriile care cauzează apariţia ulcerului pepticx (Helicobacter pylori). De asemenea, previne şi tratează refluxul gastroesofagian. Zeama de varză este bogată într-un element foarte important pentru menţinerea stării generale de sănătate, aminoacidul glutamină, foarte important pentru sănătatea sistemului digestiv. În plus, zeama de varză conţine iod şi clor, două elemente foarte importante pentru protejarea sănătăţii tractului gastro-intestinal. Stimulează sistemul imunitar şi promovează şi echilibrează celulele T. De asemenea, sprijină organismul în tratarea alergiilor, datorită unei substanţe numită histidină. Glucozinaţii întâlniţi în zeama de varză stimulează sistemul imunitar. Zeama de varză scade colesterolul şi are un efect detoxifiant asupra ficatului. Un studiu japonez a arătat că oamenii care au consumat zeamă de varză au redus drastic nivelurile colesterolului rău (LDL). Zeama de varză contribuie la încetinirea conversiei carbohidraţilor în grăsime şi astfel poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Consumul de zeamă de varză îi permite organismului să asimileze elementele nutritive mult mai rapid. Timpul de absorbţie este redus de la câteva ore, la mai puţin de 15 minute. 

Zeama de varză roşie conţine cantităţi mari de acizi graşi esenţiali Omega3, aceştia având proprietatea de a reduce colesterolul şi trigliceridele. Astfel, zeama de varză previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Zeama de varză conţine cantităţi foarte mari de magneziu, potasiu, calciu, sodiu şi alte elemente nutritive. De asemenea, conţine vitaminele A, E, C, K şi vitamina D şi aproape toate vitaminele complexului B, inclusiv acid folic.

Femeile care consumă varză murată de cinci ori pe săptămâna prezintă un risc cu 70% mai scăzut de dezvoltare a cancerului la sân. Zeama de varză conţine suflorafan, unul dintre cele mai importante substanţe în lupta împotriva cancerului şi este foarte bogată în fier.

 

RADOR

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”
Diverse duminică, 27 aprilie 2025, 18:00

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri

Multe persoane se spală pe dinţi după ce mănâncă ceva dulce, crezând că astfel previn apariţia cariilor.   Deşi intenţia este bună,...

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulciuri