Ascultă Radio România Cluj Live

Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10

Încă din cele mai vechi timpuri, zeama de varză a fost foarte apreciată datorită proprietăţilor sale terapeutice uimitoare, iar bunicii noştri cunoşteau foarte bine proprietăţile uimitoare ale acestei licori. „Moarea de varză”, aşa cum mai este cunoscută zeama de varză, este o licoare excelentă pentru detoxifierea şi vitaminizarea organismului şi nu numai.

Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10
Foto: Zeama de varză- beneficii(31.10)-Locul 10

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 ianuarie 2016, 06:00

Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumăm zeamă de varză. Zeama de varză este foarte bogată în fitonutrienţi, aceştia având proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor. Stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate şi de a preveni astfel anumite afecţiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac şi cancerul de prostată. Conţine acid lactic, un detoxifiant foarte eficient al colonului. De asemenea, este un puternic agent anti-inflamator şi poate preveni şi trata artrita şi alte boli inflamatorii degenerative. Zeama de varză face minuni în cazul persoanelor care suferă de astm şi bronşită, datorită proprietăţilor sale de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator. Este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice şi de diverticuloză şi pentru vindecarea problemelor digestive, în general. Zeama de varză conţine suflorafan, o substanţă care ucide bacteriile care cauzează apariţia ulcerului pepticx (Helicobacter pylori). De asemenea, previne şi tratează refluxul gastroesofagian. Zeama de varză este bogată într-un element foarte important pentru menţinerea stării generale de sănătate, aminoacidul glutamină, foarte important pentru sănătatea sistemului digestiv. În plus, zeama de varză conţine iod şi clor, două elemente foarte importante pentru protejarea sănătăţii tractului gastro-intestinal. Stimulează sistemul imunitar şi promovează şi echilibrează celulele T. De asemenea, sprijină organismul în tratarea alergiilor, datorită unei substanţe numită histidină. Glucozinaţii întâlniţi în zeama de varză stimulează sistemul imunitar. Zeama de varză scade colesterolul şi are un efect detoxifiant asupra ficatului. Un studiu japonez a arătat că oamenii care au consumat zeamă de varză au redus drastic nivelurile colesterolului rău (LDL). Zeama de varză contribuie la încetinirea conversiei carbohidraţilor în grăsime şi astfel poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Consumul de zeamă de varză îi permite organismului să asimileze elementele nutritive mult mai rapid. Timpul de absorbţie este redus de la câteva ore, la mai puţin de 15 minute. 

Zeama de varză roşie conţine cantităţi mari de acizi graşi esenţiali Omega3, aceştia având proprietatea de a reduce colesterolul şi trigliceridele. Astfel, zeama de varză previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Zeama de varză conţine cantităţi foarte mari de magneziu, potasiu, calciu, sodiu şi alte elemente nutritive. De asemenea, conţine vitaminele A, E, C, K şi vitamina D şi aproape toate vitaminele complexului B, inclusiv acid folic.

Femeile care consumă varză murată de cinci ori pe săptămâna prezintă un risc cu 70% mai scăzut de dezvoltare a cancerului la sân. Zeama de varză conţine suflorafan, unul dintre cele mai importante substanţe în lupta împotriva cancerului şi este foarte bogată în fier.

 

RADOR

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 00:00

Originea omului, mai veche decât se credea

Conform reconstituirii 3D a unui craniu fosil vechi de un milion de ani, descoperit în China, originile omului ar putea fi mai vechi decât se...

Originea omului, mai veche decât se credea