Ascultă Radio România Cluj Live

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobate

UPDATE –  Comisiile parlamentare de specialitate urmează să încheie în această seară dezbaterile la proiectul de buget pentru anul viitor.

camera deputatilor
Foto: Dezbateri anulate din cauza doliului

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 12 decembrie 2015, 09:05 / actualizat: 13 decembrie 2015, 9:29

        Sâmbătă, 12 decembrie, Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat  bugetele mai multor instituţii şi ministere.

Singurele alocări suplimentare la buget au fost la Academia Română şi la Agerpres, cu câte 1 milion de lei, şi la Institutul Cultural Român, 500 de mii de lei. La Ministerul Economiei s-a făcut o realocare de fonduri dinspre sprijinirea exporturilor către programul de încurajare a tinerilor debutanţi în afaceri, de 1, 7 milioane de lei.  Ministrul Economiei, Costin Borc, a precizat că se va urmări introducerea managementului profesionist la toate companiile de stat  şi  se vor căuta soluţii ca acei oameni pentru care s-a declanşat urmărirea penală să nu mai poată ocupa o funcţie de conducere.

Un alt minister la care dezbaterile au fost substanţiale a fost cel al Fondurilor Europene. Ministrul Aura Răducu a precizat că se vor face eforturi pentru simplificarea procedurilor şi sprijinirea beneficiarilor, inclusiv la nivel regional.

Printre ordonatorii de credite ale căror bugete au fost adoptate se numără Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Energiei şi cel al Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi al Apărării Naţionale.

Proiectul bugetului pe 2016 este dezbătut în regim de urgenţă şi ar urma să fie adoptat miercuri de cele două Camere ale parlamentului.

UPDATE – ora 16.50 Parlamentarii din comisiile de specialitate au votat în unanimitate bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu menţiunea ca sumele suplimentare pentru cheltuielile de personal să fie alocate prin rectificarea ulterioară a bugetului de stat. Iniţial, aleşii amânaseră în această dimineaţă să ia o decizie, nemulţumiţi că Senatul solicita printr-un amendament o majorare a cheltuielilor de personal cu 36 de milioane de lei.
Comisiile de specialitate au mai adoptat sâmbătă, 12 decembrie, bugetul Ministerului Economiei, cu un amendament care prevede suplimentarea cu 1,7 milioane de lei a fondurilor dedicate programului de stimulare a tinerilor debutanţi în afaceri.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE – La Parlament, comisiile de buget-finanţe au amânat pentru duminică, 13 decembrie, aprobarea fondurilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, prevăzute în proiectul bugetului de stat pentru 2016. Decizia fost luată după ce senatorii au cerut majorarea cheltuielilor pentru salarii şi noi angajări de personal, solicitare care i-a nemulţumit pe colegii de la Camera Deputaţilor. Parlamentarii au aprobat anterior, fără modificări, bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care este cu aproape 40% mai mare decât cel de anul trecut. Sunt prevăzute creşteri semnificative la capitolul „Cheltuieli de personal”, în urma legilor privind majorarea salariilor bugetarilor. Cresc de patru ori şi cheltuielile pentru construcţii şi reparaţii la Palatul Cotroceni, unde lucrările de consolidare au început anul acesta. Vor fi însă sume mai mici pentru deplasări în străinătate, în 2016. Totodată, au fost aprobate, fără amendamente, şi bugetele Curţii de Conturi, al SRI şi al Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Comisiile de Buget şi Finanţe reiau sâmbătă, 12 decembrie, dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat pentru 2016. Parlamentarii au depus mult mai puţine amendamente decât în alţi ani şi dintre acestea doar cateva au trecut de filtrul comisiilor de specialitate.
În final au fost aprobate doar trei, aşa că, pană acum, proiectul de buget trimis de guvern nu a fost modificat semnificativ.

Duminică, 13 decembrie, comisiile de buget ar trebui să finalizeze raportul asupra bugetului, iar luni, 14 decembrie, birourile permanente să stabilească data la care va fi convocat plenul celor două Camere pentru votul final.

 

RADOR

Control la compania Cupru Min
Economic vineri, 12 aprilie 2024, 15:12

Control la compania Cupru Min

Aflat vineri, 12 aprilie, în judeţul Alba, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a precizat că au fost...

Control la compania Cupru Min
Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă
Economic miercuri, 10 aprilie 2024, 18:27

Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că ‘lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun...

Acuzații grave aduse unui cunoscut retailer de mobilă
Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România
Economic luni, 8 aprilie 2024, 16:51

Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România

Schema ajutorului de stat presupune împrumuturi, dar și fonduri nerambursabile, care vor fi acordate companiilor românești până la 30 iunie...

Sprijin de la Comisia Europeană pentru companiile din România
Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei
Economic duminică, 7 aprilie 2024, 12:15

Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei

Solicitările pot fi depuse la registratura Ministerului Economiei împreună cu situaţiile financiare anuale, pentru perioada 2020-2022.  ...

Firmele pot primi finanțare de la Ministerul Economiei
Economic miercuri, 3 aprilie 2024, 16:36

Încasări mici, deficit mare

El a precizat că deficitul de 1,67% din PIB înregistrat după primele două luni a fost influenţat de investiţii realizate în domeniul...

Încasări mici, deficit mare
Economic miercuri, 3 aprilie 2024, 14:07

Opt milioane de miei din România pleacă la export

Oierii estimează că vor încasa un miliard de euro din vânzarea lor, în ţări europene şi arabe.   Preţul de vânzare este cel mai bun...

Opt milioane de miei din România pleacă la export
Economic duminică, 31 martie 2024, 17:57

Peste 2200 de șomeri vor fi calificați gratuit de luna viitoare

  Din cele 150 de programe de formare profesională, printre județele cu cele mai multe astfel de sesiuni se numără Bistrița. Calificările...

Peste 2200 de șomeri vor fi calificați gratuit de luna viitoare
Economic joi, 28 martie 2024, 14:13

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară

El a precizat că în luarea acestei decizii, guvernul a ţinut cont de tendinţa de reducere a preţurilor la nivel european.   La rândul...

Plafonarea prețurilor la curent și gaz se menține până în primăvară