Ascultă Radio România Cluj Live

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa

Nominalizat recent la premiile Grammy, tânărul violonist Artur Kaganovskiy revine pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”, pentru a interpreta Concertul pentru vioară, în la minor, de Alexander Glazunov, în cadrul concertului simfonic dirijat de Mihail Agafiţa, pe care ne bucurăm să-l avem din nou la pupitrul Orchestrei Filarmonicii.

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa
Foto: concert simfonic

Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2015, 10:28

Din programul serii mai fac parte lucrările „O noapte pe muntele pleşuv”, de Modest Musorgski şi Suita Simfonică Şeherazada, de Rimksi-Korsakov (solo vioară – Ana Török).

Concertul va avea loc vineri, 20 noiembrie, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 19 ani, peste 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.

Printre orchestrele pe care le-a condus se numără: Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonicile Naţionale a Republicii Belarus din Minsk şi a Republicii Moldova, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Baletul de Stat pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ukraina).

Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 – 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

În perioada 2009 – 2013 este dirijor permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, iar din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Printre personalităţile de renume cu care a colaborat se numără Robert Levin, Leontina Văduva, Dana Borşan, Cristina Anghelescu, Valentin Gheorghiu, Daniel Podlovschi, Georg Sava, Csiky Boldizsar, Şerban Lupu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Perényi Miklós, Anatoly Krastev, Philippe Cuper, Alexei Nabiulin, Anton Niculescu, Mihai Ungureanu, Viniciu Moroianu, Maria Bieşu, Mihail Munteanu, Marko Ylönen, Iurie Mahovici, Anatol Lapicus, Ilian Gârneţ, Patricia Kopatchinskaja, Radu Marian, Răzvan Suma, Rolando Saad, Jean-François Antonioli, Balint Janos, Mark Drobinsky, Constantin Sandu, Boris Andrianov, Vlad Dimulescu, Thomas Pandolfi, Marjorie Bagley, Gintaras Janusevicius, Lorene de Ratuld.

Colaborarea sa cu celebra cântăreaţă spaniolă Isabel Pantoja, cu care a susţinut concerte în marile oraşe ale Spaniei, printre care se remarcă trei concerte în prestigioasa sală Palau de la Música din Barselona, reprezintă un punct de reper în activitatea sa profesională. Înregistrările din aceste concerte au fost lansate ulterior sub formă de CD si DVD (Sony).

Un moment inedit al carierei sale îl constituie evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj.
Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

Unul dintre cei mai buni violonişti ai prezentului, Artur Kaganovskiy a atras atenţia publicului din întreaga lume cu stilul său unic şi distinctiv de intrepretare, fiind adeseori comparat cu violoniştii din Epoca de Aur.

Sub îndrumarea faimosului Isaac Stern, Kaganovskiy s-a impus repede ca un artist de frunte în lumea violoniştilor.

Câştigător al Competiţiei Internaţionale de Vioară „Waldo de Mayo” şi laureat al prestigioaselor premii Fritz Kreisler, H. Gilbert şi Joseph Fuchs, violonistul este absolvent al celebrei Juilliard School, unde printre profesorii săi s-au numărat Masao Kawasaki, Lewis Kaplan şi Grigory Kalinovsky.

De asemenea, a studiat şi concertat alături de Pinchas Zukerman în Ottawa (Canada) şi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Joseph Silverstein şi Michael Tree (muzică de cameră).

Kaganovskiy a debutat pe scena Carnegie Hall în 2007, alături de membri ai Filarmonicii din New York şi ai Orchestrei Operei Metropolitan, sub bagheta dirijorului David Gilbert. S-a bucurat de mai multe apariţii la televiziunea rusă, a participat la turnee în Statele Unite ale Americii, Europa şi China, alături de Orchestra Juilliard, iar cu ocazia centenarului naşterii Dmitri Şostakovici a susţinut o serie de concerte dedicate compozitorului. Performanţele recente includ un turneu cu Richard Haglund, în program Concertul pentru vioară de Samuel Barber alături de Filarmonica Naţională din Republica Moldova şi Orchestra Filarmonicii din Tiraspol; recitaluri solo în Savannah, SUA, organizate de Savannah Friends of Music; interpretarea Concertului pentru vioară de Mendelssohn Bartholdy, alături de Orchestra Simfonică din Bergen şi interpretarea Concertului pentru vioară de Elgar, alături de Filarmonica din Newburgh.

Printre angajamentele viitoare, se numără concerte cu Orchestra Filarmonicii din Tiraspol, Orchestra Filarmonicii din Kiev şi Orchestra Naţională a Ucrainiei, sub bagheta dirijorului Philip Greenberg.

Pe lângă cariera solistică internaţională, în continuă expansiune, Artur Kaganovskiy este implicat activ în cadrul Fundaţiei „Else Borges” şi Festivalului Arts Initiatives Music din Harrisburg (Pennsylvania, S.U.A), şi este deţinătorul unuia dintre cele mai bune studiouri private de predare din New York.

Recent, albumul Joy & Sorrow, cu Concertul nr. 3 pentru vioară de David Chesky, a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru Cel mai bun album de muzică clasică, Cea mai bună interpretare orchestrală (The Chelsea Symphony) şi solistică (Artur Kaganovskiy) şi pentru Cea mai bună compoziţie clasică contemporană.

Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Guarnieri care a aparţinut celebrului violonist Jascha Heifetz şi care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Cultural vineri, 26 aprilie 2024, 16:44

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Intitulată „Trip to Romania”, expoziția constituie o pledoarie pentru simplitate, bun simț, onestitate și adevăr. Fotografiile sunt...

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva