Ascultă Radio România Cluj Live

Regina sarmalelor

Clasice, cu orez şi carne tocată, sau de post, cu păsat şi ciuperci, sarmalele preparate de Ana Moiş reprezintă un veritabil magnet pentru sătmăreni. De peste patru ani, de când în centrul nou al oraşului a fost autorizată piaţa săptămânală de produse tradiţionale şi ecologice, oşanca din Moişeni şi delicioasele ei sarmale au devenit vedete, şi sunt atât de apreciate încât pofticioşii stau la coadă minute întregi pentru a le cumpăra, iar femeia a fost botezată regina sarmalelor.

Ana Moiş
Foto: Ana Moiş

Articol editat de , 15 octombrie 2015, 06:00

Ana Moiş îşi aminteşte despre începutul poveştii:

Având acasă o gospodărie mare, n-am fost învăţată să merg la piaţă, să vând produse. Aşa că prima dată am adus la vânzare doar vro două sarmale, de încercare. Dacă am văzut că oamenilor le plac sarmalele mele, am făcut tăt mai multe şi aşa am devenit cunoscută.(Ana Moiş)

Dacă o întrebi cum prepară sarmalele atât de apreciate de sătmăreni, Ana Moiş nu răspunde folosind cunoscutul şablon e secret. Ea spune că reţeta e cea clasică, la care adaugă mult suflet şi doar ingrediente de calitate.

Reţeta îi cea clasică, tradiţională. Punem tăt felu’: ceapă, morcovi, ardei, ciuperci, carne bună, toate de calitate. Că, ştii cum îi: ca orice mâncare, şi în sarmale, dacă vrei să fie bune, tre să pui suflet.(Ana Moiş)

De la cele 30 de sarmale aduse la vânzare acum patru ani, în prezent Ana Moiş a ajuns să prepare pentru ziua de vineri, când vine în Satu Mare, chiar şi câte 1.000 de bucăţi, care se vând până la ultima. O parte din ele sunt comandate anticipat, ca dovadă că sătmărencele se asigură din timp că vor avea sarmale la prânzul de duminică, altele sunt comandate de companii care organizează diferite evenimente, iar boacele de Moişeni sunt o garanţie a reuşitei petrecerilor, iar restul sunt cumpărate de cei care au devenit dependenţi.

Ana Moiş spune că nu e uşor să prepari atâtea sarmale, şi că, deşi boacele au devenit o adevărată afacere, ea se consideră doar o simplă ţărancă.

Cine vre, îmi dă telefon sau vine la mine acasă şi execut orice comandă, pentru oricine. Io, om de afaceri? Niciodată! La câtă muncă trabă pentru prepararea sarmalelor, mai ales că se cer mereu multe, numa’ om de afaceri nu pot fi! Io-s o simplă ţărancă! (Ana Moiş)

Dacă v-am stârnit papilele gustative, vă invit să daţi o fugă vineri până la Satu Mare. Când ajungeţi în centrul nou, veţi descoperi unde sunt Ana Moiş şi sarmalele ei după singura coadă din târgul de produse tradiţionale, la care sătmărenii aşteaptă cu răbdare şi poftă.

Stela Tudor

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 14:51

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți....

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută
Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri