Ascultă Radio România Cluj Live

Vegetarian ?

Vegetarian ?

Articol editat de , 3 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 7 octombrie 2015, 11:58

Un hummus, sau poate chiar un guacamole cu focaccia, o lasagna raw cu brânză de busuioc din seminţe de caju hidratate, o supă cremă de spanac…

Nu e obligatoriu să fie atât de complicat. Dar aşa ar suna un posibil meniu, pe care mi-l recomandă managerul singurului restaurant din Cluj cu profil 100% vegetarian, Samsara. Localul funcţionează de peste doi ani şi, după cum spune Alin Borşoş, vegetarian şi el, numărul clienţilor e în creştere.

„Observăm cu bucurie că sunt din ce în ce mai mulţi oameni vegetarieni. Asta ne face să înţelegem că lumea începe să conştientizeze, de fapt, ce înseamnă să mănânci sănătos. Atunci când intri şi descoperi ce înseamnă bucătăria vegetariană, vegană şi raw-vegană, îţi dai seama cât de complexă, cât de largă e toată paleta asta  şi ajungi să-ţi dai seama că, de fapt, există vitamine, există absolut tot de ce are nevoie corpul uman în bucătăria asta.” (Alin Borşoş, managerul restaurantului Samsara)

„Earth Food & Good Mood” e deviza promovată inclusiv în meniul localului. Un ideal care pare să câştige adepţi în rândul publicului larg, deşi părerile rămân împărţite.

Unii spun că au încercat să renunţe la carne din considerente medicale şi s-au simţit bine; alţii spun că nu ar renunţa la carnea din alimentaţie; o femeie care a fost vegetariană un an îmi spune că a renunţat din comoditate, pentru că „e greu să fii singurul vegetarian din familie”.

O schimbare în atitudinea faţă de vegetarianism au constatat specialiştii în nutriţie, începând cu ei înşişi.

Conf.univ.Ioan Andrei Vereşiu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj spune că, dacă în urmă cu 20 de ani, exista o oarecare reţinere în a recomanda acest regim, fiind chiar contraindicat de către unii medici, acum lucrurile stau altfel.

„Sau acumulat date, dovezi, studii, care arată că, de fapt, vegetarianismul poate fi o soluţie pentru un stil de viaţă sănătos. S-a constatat, investigând comunităţi mari de vegetarieni, în Statele Unite, dar chiar şi în Europa, faptul că riscul lor pentru bolile noastre cele mai frecvente la ora actuală – diabetul, obezitatea, hipertensiunea şi consecinţele lor, bolile cardiace – este mult mai mic. Aşa-zisa dietă de tip vestic, care înseamnă multă carne roşie, multă carne procesată, multe dulciuri rafinate este un factor unanim recunoscut de risc, nu numai pentru bolile cardiace, dar şi pentru cancere şi pentru alte afecţiuni, pentru demenţa Alzheimer, de exemplu. Opusul acesteia, care este dieta vegetariană, lacto-vegetariană, lacto-ovo-vegetariană, lacto-ovo-pesco-vegetariană, toate acestea sunt, din punct de vedere nutriţional, mai sănătoase.” (Conf.univ.Ioan Andrei Vereşiu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj)

Există riscuri în adoptarea unei astfel de diete?

„Pot să apară unele riscuri la persoanele de vârste extreme (copii foarte mici, persoane vârstnice), sau la femeile însărcinate, dar aceste riscuri pot fi bine controlate, dacă în aceste perioade, sau la aceste categorii de vârstă se administrează suplimente vitaminice”, explică doctorul Ioan Andrei Vereşiu:

„Din punct de vedere nutriţional, vegetarianismul şi-a găsit locul normal în opţiunile pe care le poate avea oricine despre mâncare”, adaugă el.

Faptul că bucătăria vegetariană e mai complexă decât o salată nu ar trebui să ne descurajeze. Beneficiile sunt importante, după cum constată pe propria piele adepţii ei.

„Mănânci sănătos, te simţi bine, eşti energic – sunt nenumărate beneficii care contrabalansează gândul care te-ar descuraja, spune Alin Borşoş. Şi, pe de altă parte, atunci când faci ceva care ştii că e şi savuros, şi sănătos, şi aşa mai departe, faci cu mare plăcere şi cu mare drag.”

Vegetarianismul, un stil de viaţă cu care medicii se declară, astăzi, de acord. Până la urmă, o chestiune de motivaţie şi de opţiune personală.

L-am întrebat şi pe doctorul Ioan Andrei Vereşiu dacă ar fi dispus să adopte această dietă:

„Nu ştiu”, îmi răspunde, uşor încurcat. „Nu ştiu, deşi nu mi-ar strica. Sunt convins de lucrul acesta.”

 

Text/foto: Ioana Bindea

Ziua Mondială a Vegetarienilor, 1 octombrie, e marcată din anul 1978, la iniţiativa Uniunii Internaţionale a Vegetarienilor. Ea marchează începutul unei luni în care vegetarienii încearcă să conştientiezeze publicul larg despre beneficiile unei alimentaţii fără carne.

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie