Ascultă Radio România Cluj Live

Spălați roșiile cu apă caldă înainte de consum

Roșiile vândute în marile lanțuri comerciale sunt recunoscute pentru faptul că sunt lipsite de gust, astfel încât o echipă de cercetare condusă de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) lucrează la noi metode pentru a le face mai aromate.

specii rosii
Foto: specii rosii

Articol editat de cristina.rusu, 27 august 2015, 15:00

Studiul demonstrează că un plus de savoare pentru aceste legume poate fi obţinut printr-o metodă foarte ieftină şi la îndemână – scufundarea acestora în apă caldă.

Mirosul specific al roşiilor se datorează unui cocktail de substanţe chimice produs în procesul de coacere, însă prin modalitatea tradiţională de a le depozita, aromele se pierd.

Achiziționate direct de la producători, roșiile sunt parfumate, deoarece acestea sunt vândute în stare perfectă – complet coapte și imediat după culegere.

Roşiile cultivate în scop comercial sunt transportate sute și uneori mii de kilometri pentru a ajunge pe piață, iar dacă ar fi transportate coapte, ar exista riscul de a fi livrate degradate.

Din acest motiv, roşiile sunt recoltate verzi, tratate cu etilenă, care stimulează coacerea.

Potrivit specialiştilor, această răcire suprimă formarea de ingrediente aromatice şi roşiile rămân cu un gust apos, insipid. Pentru a evita acest efect, cercetătorii încearcă o nouă metodă.

În loc să le trimită verzi pentru răcire, scufundă întâi roşiile în apă cu temperatura de 52 de grade Celsius pentru cinci minute, apoi le răcesc la temperaturi între 5 şi 13 grade Celsius – temperaturile standard de transport.

Oamenii de știință au descoperit că roșiile tratate astfel se disting prin aromă puternică şi gust, precum și printr-un conținut mai ridicat de compuși aromatici.

În opinia specialiştilor, tratarea cu apă caldă reglementează enzimele responsabile de coacerea legumelor și activează producerea unei proteine speciale.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 00:00

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals

Potrivit Mash, o turistă din Belarus a fost vândută pentru organe în Thailanda.   Femeia din Belarus a fost transformată în sclavă în...

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență