Ascultă Radio România Cluj Live

Proprietățile miraculoase ale feniculului

Feniculul, planta magică, vindecătoare, cu gust dulce, înrudită cu pătrunjelul, morcovul și mărarul, este folosită ca ingredient în rețete și ca plantă medicinală de sute de ani.

proprietati fenicul
Foto: proprietati fenicul

Articol editat de cristina.rusu, 24 august 2015, 06:00

Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de plantă perenă comestibilă din genul Foeniculum, familia Apiaceae (Umbelliferae), originară din zona Mediteranei, folosită din Antichitate și în Asia.

Deși încă mai crește în sălbăticie, feniculul este cultivat pe toate continentele. Pe lângă gustul deosebit conferă o sursă inegalabilă de vitamina C, vitamina A, antioxidanți, potasiu, acid folic și fibre.

Fructele de fenicul, în afară de valoarea lor fitoterapeutică, reprezintă și un foarte apreciat condiment.

Teoretic, toată planta este comestibilă. Frunzele sale aromatizează salatele sau sunt utilizate ca ingredient pentru sosuri.

Tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate alături de brânză. Depinde însă de specie.

Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar și ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment.

De asemenea, ei au făcut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, în special cataractele. În China Antică, unde era foarte popular, era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile stomahice și antitoxice.

Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea așa-numitei „ape împotriva colicilor” și era utilizat în curele de slăbire datorită senzației de sațietate pe care o conferă.

Feniculul are cea mai largă utilizare în tratarea și prevenirea indigestiilor, enterocolitei, colicilor, balonărilor, constipației, digestiei lente sau indigestiei.

De asemenea este un bun vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestivă și este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil, potrivit www.herbwisdom.com.

Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele liniștind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, galactogog (stimulează secreția laptelui).

Este util în cazul infecțiilor renale și urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, în profilaxia hemoroizilor în cazul insuficienței cardiace cu edem, anorexiei, precum și în anumite tulburări neurovegetative.

Are o largă utilizare și în cosmetică fiind folosit pentru îngrijirea pielii uscate și calmarea pielii iritate, dar și împotriva hematoamelor.

Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor și a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică, netedă, fiind un excelent factor de relaxare.

Feniculul este contraindicat în ulcerul gastric și duodenal, în enterocolite cronice și acute. Foarte rar apar reacții alergice cutanate, gastrice și intestinale.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate