Ascultă Radio România Cluj Live

Prea multă muncă poate provoca AVC

Săptămâna de lucru prelungită poate provoca accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.

stres munca

Articol editat de cristina.rusu, 23 august 2015, 06:00

Oamenii de ştiinţă au stabilit că săptămâna prelungită de lucru impusă de unii angajatori creşte considerabil riscul producerii unui atac cerebral sau al unui infarct.

O echipă de cercetatori de la London University College au studiat o serie de date referitoare la circa 600.000 de persoane, care lucrează în Europa, SUA şi Australia.

Studiul arată clar că atunci când oamenii lucrează peste 55 de ore pe săptămână, riscul unui accident vascular cerebral creşte cu 33%, iar de infarct, cu 13%.

În schimb, angajaţii cu săptămâna de lucru de 35-40 de ore nu sunt expuşi la acest pericol. Rezultatele au fost obținute după ce o perioadă de 7-8 ani, au fost urmăriţi indicii de sănătate ai persoanelor fără probleme cardiovasculare.

În cazul persoanelor care lucrează între 41 și 48 de ore pe săptămână, riscul de accident vascular cerebral a crescut cu 10%, în timp ce la cei care lucrează 49-54 ore pe săptămână, creșterea riscului este de 27%.

Acești indicatori de risc ridicat pentru atacuri de cord şi accident vascular cerebral sunt cauzaţi în principal de factorii de stres asociaţi cu mai multe ore de lucru.

În Europa, angajaţii turci au cea mai lungă săptămână de lucru, 43% dintre ei lucrând mai mult de 50 de ore.

În Olanda, acest procent a fost cel mai mic – doar 1% dintre angajaţi au locuri de muncă de peste 50 de ore pe săptămână.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?