Ascultă Radio România Cluj Live

Echitaţia sport nobil pentru toate vârstele

Echitaţia este un sport deosebit   şi o pasiune apreciată de persoane de toate vârstele, o activitate cu numeroase beneficii pentru cei care o practică.

calarie
Foto: calarie

Articol editat de rodica.tulbure, 15 august 2015, 06:00

Calul este deseori animalul preferat al copiilor.  Impozant, elegant, nu-ţi vine să crezi că acest animal  se lăsă cucerit şi dirijat.  Rolul cailor în istoria întregii omeniri este unul deosebit de important, caii începând să fie utilizaţi în gospodării, în agricultură, pentru transport, în timpul războaielor şi a altor confruntări.

Primele menţiuni scrise referitoare la tehnicile străvechi de dresaj şi de călărie aparţin istoricului grec Xenophon care a descris numeroase tehnici folosite pentru antrenarea cailor în scop militar, în jurul secolului al III-lea î.Hr. Mai mult decât atât,  Xenophon a fost şi cel care a scris pentru întâia oară despre frumuseţea şi măiestria caracteristice cailor.

La ieşirea din Cluj- Napoca,  într-o zonă liniştită şi  frumos amenajată, găseşti un loc unde poveştile , caii şi copiii şi-au dat întâlnire.

Este vorba despre  Clubul de Echitaţie Wonderland.

Aici am cunoscut o mulţime de copii ce îndrăgesc animalele,  atenţia mi-a fost atrasă de Ariana,  o fetiţă de 9 ani venită  în vacanţă în România tocmai din America. Ariana mi-a  spus că ea a fost aşezată pe cal  când avea 6 luni, iar la trei ani a început să practice echitaţia.

Fie că eşti copil sau adult, la Clubul de Echitaţie Wonderland poţi să descoperi acea magie care se creează la un moment dat între tine şi cal.

De la antrenorul Petre Ionescu am aflat  o mulţime de lucruri interesante despre  echitaţie:

Echitaţia este o activitate atât sportivă, cât şi de agrement, benefică din punct de vedere terapeutic. Copii învaţă  aici  să-şi coordoneze mişcările , învaţă să trăiască lângă un animal, învaţă să-l simtă , să-l  cunoască, să-l studieze iar acesta, la rândul său, îl învaţă pe el alte lucruri mai importante, cum ar fi disciplina, fermitatea , hotărârea, tot ceea ce face şi întreprinde în acele minute când este călare. Echitaţia dezvoltă armonios organismul, avem copii care au venit cu coloana strâmbă  şi în decursul unui an de zile au început să se îndrepte, să aibă ţinută,  să aibă postură, să aibă eleganţă.

R: De la ce vârstă poate un copil să practice acest sport?

Echitaţia ca şi sport necesită  un antrenament mai intens, iar comunicare cu cei mici trebuie  să fie mai înţeleaptă.  La noi vin  copiii de la 3 ani şi jumătate . Părinţii trebuie să ştie că în această sferă, unde sunt cai, se creează un contact. La echitaţie este o altă lume , o lume a cailor, a poveştilor şi a copiilor. Dacă intră în acest cadru, ei se simt în largul lor. Mentalitatea şi viziunea modernă despre echitaţie  nu sunt destul de aprofundate în cultura noastră.

R: Alături de copii la Centrul de Echitaţie vin şi adulţi?

Media de vârstă este la 30 şi ceva de ani, iar cel mai vârstnic cursant are 56 de ani. Echitaţia este benefică pentru toată lumea, te curăţă atât sufleteşte, cât şi spiritual. Avem şi persoane care îndrăgesc  atât de mult echitaţia,  încât şi-au cumpărat propriul cal pe care noi îl ţinem în pensiune. La un moment dat totul devine un stil de viaţă.

R: Care este echipamentul de care ai nevoie în cazul în care doreşti să practici echitaţia?

Noi oferim cască de protecţie, vestă de protecţie pentru coloană şi jambiere de protecţie care ţin locul cizmelor de călărie. În rest, un echipament necesar este un pantalon de trening sau un pantalon mai elastic. Aceste echipamente  se pot procura în momentul în care îţi propui să faci această activitate pe termen lung.

R: Se spune că echitaţia este un sport scump. Care este costul unui curs?

Cursurile nu sunt atât de scumpe având în vedere că acest cal trebuie îngrijit în fiecare zi. Un curs  mediu de 30 de minute  este de 43 de lei. În adevăratul sens al cuvântului, echitaţia este un pic cam scumpă. În momentul în care îţi cumperi   calul  tău, acesta  trebuie ţinut  în pensiune , ceea ce necesită nişte costuri. Trebuie să-ţi cumperi echipament atât pentru tine, cât şi pentru cal, iar costurile încep să crească.

R: După ce criterii vă ghidaţi când alegeţi caii?

Aceştia trebuie să aibă calităţi speciale: să fie foarte blânzi, docili, foarte comunicativi şi cu foarte mare răbdare… Centru are în acest moment un număr de 9 cai şi 4 ponei care sunt folosiţi în mod regulat, prin  rotaţie, la antrenamente.  (Petre Ionescu –antrenor)

Petre Ionescu- antrenor Centrul de Echitaţie Wonderland

Petre Ionescu- antrenor Centrul de Echitaţie Wonderland

Nimic nu este mai plăcut ca, după o şedinţă de echitaţie ori o plimbare în natură,  calul să intre în  boxa curată cu paie proaspete şi frumos mirositoare. Acest lucru presupune însă un efort pe care cineva trebuie să-l realizeze.

L-am găsit hrănind şi având grijă de cai pe Bogdan Călin Sebeni.

Calul este cel mai nobil animal. Are o memorie fantastică, iar dacă îl mângâi şi îi vorbeşti frumos, îţi răspunde cu dragoste. Dacă dai în el, nu te uită.

”Caii ne dau aripile ce ne lipsesc”. (autor anonim)

 

Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj