Ascultă Radio România Cluj Live

Frigărui pe jar şi cazane de ţuică la Muzeul ASTRA

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului şi-a redeschis porţile astăzi pentru gurmanzi.

Frigărui pe jar şi cazane de ţuică la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 4 august 2015, 14:12 / actualizat: 5 august 2015, 9:34

Pentru câteva ore, reprezentanţi ai comunităţii rome au pregătit mâncăruri tradiţionale, precum şi ateliere de olărit şi fierărit pentru vizitatorii care se simţeau mai curajoşi şi determinaţi să înveţe ceva. Creaţiile culinare şi cele ale meşteşugarilor au fost urmărite în cadrul a 5 ateliere amplasate în diferite zone ale Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Meşterii tradiţionali s-au prezentat încă de la prima oră cu cazane de ţuică, ibrice şi ceaune.

Pentru a crea un cazan de ţuică, ai nevoie cam de două săptămâni, indiferent de cât este de mare. Doar la cel de 200 de litri durează mai mult, aproximativ 3 săptămâni. Această meserie este moştenită din tată în fiu, din moşi strămoşi. Nu e greu pentru noi, dar pentru alţii, care nu au învăţat de mici, aşa ca noi, este destul de dificil. Turiştii şi românii cumpără, pentru că sunt bune pentru cafea, ţuică, tocăniţă, gulaş şi urdă. Depinde de care cumperi. (Nicolae, căldărar de meserie)

Maria Ciuran, bucătăreasă, a venit la atelier cu frigărui tradiţionale, făcute pe jar, aşa cum făceau strămoşii săi. Care este povestea din spatele acestui preparat aflăm în continuare.

Pe vremuri făceau un jar în cort, acolo unde stăteau. Mai ales iarna când era frig puneau lemne mari şi le găteau copiilor frigărui pe jar. Aici am pus carne de porc de la burtă, deoarece este nevoie şi de puţină grăsime. Carnea din pulpă e prea grea şi uscată. Pe vremuri oamenii făceau frigărui pe jar pentru că nu aveau bani sau posibilităţile pe care le avem astăzi. Cu toate acestea, şi astăzi gătim frigărui pe jar, chiar la nunţi. Se pune şi pe disc, dar se spune că are gust mai bun pe jar. (Maria Ciuran, bucătăreasă)

Atelierele au avut loc la gospodăria din Perişani şi cea din Corund, precum şi la fierăria funcţională din Muzeul ASTRA, în prezenţa a sute de curioşi şi pofticioşi care au avut ocazia să guste preparatele proaspete.

 

Cristian Florea

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

„Aurul incașilor” care hrănește stilul de viață modern
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 12:00

„Aurul incașilor” care hrănește stilul de viață modern

Quinoa, supranumită „aurul incaşilor”, a devenit un aliment de bază pentru cei care aleg un stil de viaţă echilibrat şi sănătos....

„Aurul incașilor” care hrănește stilul de viață modern
Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 00:00

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals

Potrivit Mash, o turistă din Belarus a fost vândută pentru organe în Thailanda.   Femeia din Belarus a fost transformată în sclavă în...

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă