Ascultă Radio România Cluj Live

Frigărui pe jar şi cazane de ţuică la Muzeul ASTRA

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului şi-a redeschis porţile astăzi pentru gurmanzi.

Frigărui pe jar şi cazane de ţuică la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 4 august 2015, 14:12 / actualizat: 5 august 2015, 9:34

Pentru câteva ore, reprezentanţi ai comunităţii rome au pregătit mâncăruri tradiţionale, precum şi ateliere de olărit şi fierărit pentru vizitatorii care se simţeau mai curajoşi şi determinaţi să înveţe ceva. Creaţiile culinare şi cele ale meşteşugarilor au fost urmărite în cadrul a 5 ateliere amplasate în diferite zone ale Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Meşterii tradiţionali s-au prezentat încă de la prima oră cu cazane de ţuică, ibrice şi ceaune.

Pentru a crea un cazan de ţuică, ai nevoie cam de două săptămâni, indiferent de cât este de mare. Doar la cel de 200 de litri durează mai mult, aproximativ 3 săptămâni. Această meserie este moştenită din tată în fiu, din moşi strămoşi. Nu e greu pentru noi, dar pentru alţii, care nu au învăţat de mici, aşa ca noi, este destul de dificil. Turiştii şi românii cumpără, pentru că sunt bune pentru cafea, ţuică, tocăniţă, gulaş şi urdă. Depinde de care cumperi. (Nicolae, căldărar de meserie)

Maria Ciuran, bucătăreasă, a venit la atelier cu frigărui tradiţionale, făcute pe jar, aşa cum făceau strămoşii săi. Care este povestea din spatele acestui preparat aflăm în continuare.

Pe vremuri făceau un jar în cort, acolo unde stăteau. Mai ales iarna când era frig puneau lemne mari şi le găteau copiilor frigărui pe jar. Aici am pus carne de porc de la burtă, deoarece este nevoie şi de puţină grăsime. Carnea din pulpă e prea grea şi uscată. Pe vremuri oamenii făceau frigărui pe jar pentru că nu aveau bani sau posibilităţile pe care le avem astăzi. Cu toate acestea, şi astăzi gătim frigărui pe jar, chiar la nunţi. Se pune şi pe disc, dar se spune că are gust mai bun pe jar. (Maria Ciuran, bucătăreasă)

Atelierele au avut loc la gospodăria din Perişani şi cea din Corund, precum şi la fierăria funcţională din Muzeul ASTRA, în prezenţa a sute de curioşi şi pofticioşi care au avut ocazia să guste preparatele proaspete.

 

Cristian Florea

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?