Ascultă Radio România Cluj Live

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Parfumul mâncărurilor tradiţionale se simte încă de la intrarea în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului zilele acestea, la Târgul Olarilor.

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 23 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 13 iulie 2017, 10:34

Mirosul de gulaş şi tocăniţă de fasole, preparate în oalele create chiar de mâna meşterilor, te atrag încă de la intrarea în muzeul Astra. Pe căldura dogoritoare emanată nu doar de soare ci şi de oalele care stau pe foc de lemne ore întregi, meşterii lucrează de zor pentru concursul de olărit. La intrarea în târgul de ţară, întâlnim artiştii, care dau formă lutului fierbinte.

Aceste produse sunt cel mai greu de realizat. O cană săsească este cel mai dificil produs pe care l-au ales pentru concurs. Trebuie torţit peste 3-4 ore, dar decorul nu o să îl putem face pentru că nu avem materialele necesare.

Avem ceramică tradiţională de Horezu, cu motive tradiţionale. Nu este foarte dificil de realizat dacă ştii ce faci şi ai experienţă. Motivele pe care le avem sunt peştele, masca, spicul de grâu şi bobocul de floare.

De la zona de olărit, mai facem câţiva paşi spre „bucătăria” în aer liber, în care meşteri veniţi din Bulgaria, Ungaria dar şi România, inaugurează oalele create. Ei gătesc mâncăruri tradiţionale, atracţia târgului fiind gulaşul. În timp ce bucătarii împărtăşesc o parte din secretele preparatelor, înghiţim în sec şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul final.

Carnea de vită este baza preparatului. Mai întâi se pun bucăţele de slănină, iar după ce slănina a fost prăjită se adaugă ceapa. Apoi se adaugă carnea şi se amestecă toate ingredientele. Se condimentează cu paprika, sare şi piper şi se adaugă apă. Acest preparat este diferit faţă de altele de acelaşi gen, deoarece se adaugă şi fasole verde.

Este un preparat tradiţional, numit fasole în oală. Este o mâncare foarte populară în Bulgaria, fiind preparată în aer liber sau la cuptor. Mâncarea necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece fasolea trebuie lăsată în apă de la 5 până la 8 ore. Apoi fasolea se amestecă cu legume şi se pune la gătit.

Curioşii, iubitorii de arta olăritului, precum şi pofticioşii îi pot găsi pe meşteri timp de 5 zile, între orele 10.00 şi 19.00, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 00:00

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals

Potrivit Mash, o turistă din Belarus a fost vândută pentru organe în Thailanda.   Femeia din Belarus a fost transformată în sclavă în...

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență