Ascultă Radio România Cluj Live

Pericolul băuturilor carbogazoase

184.000 de persoane mor anual în lume, din cauza băuturilor carbogazoase și îndulcite, potrivit unui studiu publicat de revista americană „Circulation”.

Pericolul băuturilor carbogazoase

Articol editat de , 3 iulie 2015, 12:00 / actualizat: 4 iulie 2015, 8:55

Acesta este primul studiu detaliat al impactului acestor băuturi asupra mortalității și complicațiilor de sănătate asociate cu diabetul, boli cardiovasculare şi cancer în rândul persoanelor care le consumă.

După cum se menţionează, 133.000 de oameni au murit de diabet, care a fost provocat de băuturile carbogazoase.

În rândul consumatorilor de băuturi răcoritoare îndulcite au fost înregistrat 45.000 de cazuri de boli cardiovasculare şi 6.450 de decese din cauza cancerului.

Autorul studiului, Dariusz Mozaffarian, decan al Facultății de Științe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts), susține că eliminarea treptată a acestor băuturi carbogazoase și a celor cunoscute sub denumirea de „ice tea” ar trebui să fie „o prioritate planetară”.

Datele au fost obținute prin monitorizarea obiceiurilor a 611.971 de persoane în perioada 1980-2010, în 51 de țări. Numărul persoanelor care beau aceste băuturi variază de la țară la țară. În Japonia, mai puţin de 1% din cetăţeni consumă băuturi carbogazoase, în timp ce 30 % cu vârsta sub 45 de ani au băut această băutură în Mexic.

În rândul populației mai tinere, sunt mai multe persoane care au o boală cronică, iar această suferinţă este din cauza consumului de băuturi carbogazoase îndulcite.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?