Oameni de poveste: Mircea Crăciun, inimă de ţigan
Se recomandă simplu: Mă numesc Mircea Crăciun, am 60 de ani, locuiesc în Bucureşti şi sunt ţigan, de profesie meşter argintar. Apoi, politicos şi cu multă răbdare, îţi vorbeşte cu pricepere despre fiecare dintre obiectele realizate de el şi expuse pentru vânzare pe taraba cu care străbate ţara în lung şi în lat, pentru a nu rata cele mai importante târguri ale meşterilor populari.
Articol editat de , 16 iunie 2015, 22:00 / actualizat: 17 iunie 2015, 14:24
Însă, în afară de colierele şi brăţările cu pietre de ametist, coral sau onix, şi obiectele de uz casnic din alpaca, Mircea Crăciun se poate lăuda cu ceva special: el recondiţionează costumele populare tradiţionale ţigăneşti – pretenţioase, frumoase şi foarte scumpe – sau realizează unele mai puţin scumpe, dar la fel de frumoase.
Cu o exprimare aleasă, Mircea Crăciun explică de unde a pornit acest hobby, cine îl ajută şi cine sunt cumpărătorii:
Mi-a venit această idee umblând la diferite târguri ale meşterilor populari din ţară. Mi-am zis că şi eu pot să fac ceva pentru a nu lăsa să moară tradiţia noastră în ceea ce priveşte costumele ţigăneşti încă purtate de femei pe la nunţi. Lucrez împreună cu mama mea, care anul viitor va împlini 80 de ani. Pentru costumele tradiţionale, pe care le recondiţionăm doar cu acul şi aţa, fără maşina de cusut, munca durează cam o săptămână. Cumpărătorii nu sunt oameni obişnuiţi, de pe stradă, ci artistele sau cei ce organizează spectacole. (Mircea Crăciun, meşter argintar).
După ce îţi explică pe îndelete despre fustele tradiţionale ţigăneşti, Mircea Crăciun vorbeşte cu multă plăcere despre ceea ce i-a adus faima în toată ţara, determinându-i pe confraţii întru etnie să fie foarte mândri de el: cu nişte ani în urmă, în atelierul personal din Bucureşti. el a realizat costumele personajelor principale din serialul românesc Inimă de ţigan, care a făcut multă vâlvă:
Au venit la mine reprezentanţii unei asociaţii care erau în legătură cu postul de televiziune ce a realizat şi difuzat serialul, şi m-au întrebat dacă sunt de acord să realizez costumele ţigăneşti pentru nişte filmări. Am aflat despre ce este vorba doar după semnarea contractului, poate ceream mai mult dacă ştiam de la bun început. Însă, şi aşa am fost foarte mulţumit de plata pentru munca mea, şi am realizat cu multă plăcere şi mândrie costumele ţigăneşti pentru personajele principale din telenovela Inimă de ţigan. Cred că 70 la sută din ţară ştie că eu le-am realizat. (Mircea Crăciun).
Dincolo de plăcerea de-a crea straie ţigăneşti ca un hobby pe lângă meseria de argintar, ceea ce îl determină pe Mircea Crăciun să persevereze, chiar dacă nu vinde mai mult de 10-15 costume într-un an, este respectul pentru tradiţie, într-o lume în care ţigăncile tinere s-au adaptat şi preferă tot mai mult fustele scurte şi blugii:
Costumele noastre tradiţionale ţigăneşti, care ne reprezintă, sunt pe cale de dispariţie pentru că nici la noi nu se mai poartă ca acum 50 de ani. Acuma, şi la noi, o parte dintre fete poartă tot mai mult fuste scurte şi blugi. De aceea, ţinând cont că acesta este portul nostru tradiţional de pe vremea când noi eram amărâţi şi umblam cu căruţele prin sate, eu şi familia mea vrem să păstrăm această tradiţie. (Mircea Crăciun)
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI