Ascultă Radio România Cluj Live

Cum putem învinge poftele alimentare?

Dulciurile, chips-urile, gogoșile sau cartofii prăjiți sunt alimentele care îți dau peste cap dieta, însă datorită gustului delicios, de multe ori este foarte dificil să reziști tentației.

cartofi prajiti

Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2015, 06:00

Chiar dacă aceste preparate îți trag mereu cu ochiul și trebuie să ai multă voință pentru a nu le consuma, specialiștii în nutriție de la doctor info.ro, au stabilit câteva reguli simple pentru a te ajuta să te menții în formă în sezonul estival, limitând poftele în mod creativ.

Iată ce trebuie sa faci pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus, fără să-ți înfrânezi poftele.

– Fă o plimbare:

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Exeter, o plimbare scurtă este ideală pentru a nu ceda în fața ispitelor calorice.

O plimbare de 15 minute diminuează poftele și te poate ajuta să ai un meniu echilibrat, prevenind obezitatea.

În urma studiilor realizate s-a demonstrat că persoanele care fac o plimbare în momentul în care simt că le e poftă de ceva dulce consumă cu până la 50% mai puține prăjituri, fursecuri sau bomboane.

Dacă faci puțină mișcare îți vei îmbunătăți capacitatea de concentrare, vei fi mai energic și vei arde mai multe calorii.

– Așteaptă 15 minute:

Chiar dacă simți că trebuie să mănânci imediat ceva dulce sau sărat, nutriționiștii îți recomandă să aștepți 15 minute înainte de a ceda tentației.

În acest interval încearcă să te implici într-o activitate interesantă, care să îți distragă atenția.

De multe ori poftele apar în momentele de plictiseală, atunci când ai impresia că nu ai ce face. O activitate care te solicită te poate face să uiți de poftă și să ai o siluetp armonioasă.

– Schimbă-ți obiceiurile:

De multe ori, alimentele hipercalorice devin o parte integrantă a programului zilnic.

Te-ai obișnuit să consumi dulciuri sau să mănânci chips-uri crocante la o anumită oră și, în timp, ajungi să asociezi acel moment al zilei cu poftele alimentare.

În această situație este indicat să-ți analizezi atent programul și, dacă observi că există anumite ore la care mergi să cumperi dulciuri sau consumi produse tip fast-food, planifică alte activități pentru acele momente problematice.

– Puțină bârfă te menține în formă:

Atunci când lupți împotriva poftelor este mai bine să vorbești decât să mesteci.

Discută cât mai des cu prietenii, colegii sau persoanele apropiate, în loc să te izolezi și să folosești mâncarea ca substitut.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Arizona, oamenii sociabili care conversează des și sunt receptivi la ceea ce se întamplă în jurul lor, exprimându-și mereu opinia deschis și făcând propuneri pentru a ameliora aspectele care îi nemulțumesc sunt mereu motivați și reușesc să reziste mai ușor în fața poftelor alimentare.

– Desenează:

Ai ajuns într-un moment când nu mai ai idei pentru a realiza o prezentare originală? Nu încerca să găsești inspirația într-o pungă de chips-uri, alune prăjite sau o porție consistentă de cartofi prăjiți.

Cercetătorii britanici au demonstrat că desenatul este ideal pentru a stimula memoria și, în același timp, te ajută să te relaxezi și să găsești noi resurse pentru a-ți îmbunătăți performanțele, depășind momentele dificile în care ai impresia că nu vei reuși să rezolvi problemele de la serviciu și ești tentat să te consolezi cu niște cartofi prăjiti sau o prăjitură însiropată.

– Apa este aliatul tău împotriva tentațiilor culinare:

Hidratarea optimă este foarte importantă pentru a reduce poftele alimentare. De multe ori setea este confundată cu senzația de foame și, în loc să bei lichide poți depăși rapid necesarul zilnic de calorii, periclitându-ți silueta.

Pentru a nu fi copleșit de pofte trebuie să ai mereu la tine o sticlă de apă. Atât la birou, cât și acasă ori la shopping în mall, bea 200 ml de apă atunci când simți că esti pe cale să cedezi poftelor.

Chiar dacă senzația de foame persistă, vei consuma mai puține fursecuri, prăjituri sau covrigei pentru că apa reduce pofta de mâncare.

În zilele călduroase, când ți se pare că apa nu este suficientă pentru a te simți revigorat, nu alege înghețata cu multe calorii sau sucurile acidulate.

Ceaiul de mentă este ideal pentru a te răcori fără să depășești necesarul de calorii.

În plus, acest ceai îți stimulează imunitatea, înlătură halena și are efect antioxidant, neutralizând acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

 

Sănătate

 

NU uitați, radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate