Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Astmului

Lumea întreagă marchează marţi Ziua de Luptă împotriva Astmului, o afecţiune a căilor respiratorii.

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Astmului

Articol editat de Andreea Leonid, 5 mai 2015, 07:10 / actualizat: 5 mai 2015, 15:50

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 235 de milioane de oameni suferă de astm pe întreg mapamondul. Este o boală caracterizată prin atacuri recurente de lipsă de aer şi respiraţie şuierătoare.
În România suferă de astm aproape un milion de persoane, iar la copii numărul de cazuri de astm s-a dublat în ultimii 20 de ani. Deoarece apare frecvent în rândul persoanelor tinere, astmul le afectează performanţele şcolare.

La Subiectul Zilei vorbim marţi despre incidenţa astmului în rândul populaţiei şi metodele de tratare şi controlare a bolii.

………………………..

Aproximativ 6% din populaţia României suferă de astm bronşic. Numai în judeţul Cluj sunt diagnosticate aproape 40.000 de persoane, în timp ce la nivel mondial numărul celor afectati de această boală se apropie de 300 de milioane.

Astmul se manifestă în general pe fond genetic şi este favorizat de factori alergeni precum praf, polen şi poluare.
Şeful Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj, doctorul Vasile Mureşan, arată că persoanele cu astm care sunt diagnosticate precoce şi tratate corect pot duce o viaţă normală.

Astmul poate fi controlat şi putem duce o viaţă normală. Sunt sportivi de performanţă, campioni mondiali, care sunt astmatici şi îşi pot controla boala. Important e ca astmul să fie diagnosticat la timp după care poate fi controlat prin medicamente şi evitarea expunerii la alergeni. Există astm declanşat de acarienii din casă, de părul de câine, de pisică, de polen. E o patologie complexă dar predispoziţia genetică rămâne la bază, validandu-se în momentul când ne expunem la aceşti alergeni (dr. Vasile Mureşan)

 

Mihai Miclăuş

……………………

O parte dintre suferinzii de astm bronşic din Satu Mare sunt trataţi la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Medicul Ioan Sergiu, managerul spitalului, afirmă că este vorba despre pacienţii aflaţi în criză sau în rău asmatic, considerat stadiul clinic cel mai sever al astmului bronsic.

Criza se manifestă printr-un sindrom asfixic care poate să dureze chiar peste 24 de ore.

În aceste cazuri, în funcţie de gravitatea manifestării, pacienţilor internaţi în spital li se administrează fie tratament inhalator, fie hidrocortizon, în stadiile avansate, afirmă Ioan Sergiu.

Dacă pacienţii sunt copii, se face recomandarea pentru tratament efectuat în Secţia de Pediatrie a Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare sunt internaţi săptămânal cel puţin cinci pacienţi cu stare de rău asmatic.

 

Stela Tudor

………………………

Numărul cazurilor de astm a crescut în ultimii cinci ani în Sălaj, potrivit datelor raportate de medicii de familie.

Cea mai mare creștere a fost semnalată la copii, iar în ultimii doi ani și la adulți.

Dacă până acum un an, pacienții cu astm apelau de cele mai multe ori la spitale din județele învecinate, în special la cele din Cluj Napoca, începând din acest an au posibilitatea de a se adresa Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău.

Secția a fost inclusă într-un program de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură medicală de specialitate.

Veștile bune nu se opresc aici, pentru că un program despre informarea populației privind bolile respiratorii și, în special, astmul a fost inițiat în toate cabinetele medicilor de familie care îi informează pe pacienți despre aceste boli și efectele lor, conform oficialilor Direcției de Sănătate Publică Sălaj.

 

Adrian Lungu

…………………………………..

SIBIU

Astmul bronşic este una din cele mai răspândite şi importante afecţiuni respiratorii.

Astmul este definit de medici ca fiind o boală a căilor traheo-bronşice care se manifestă prin îngustarea căilor aeriene, care încetează spontan sau prin tratament. Boala apare cel mai des în zonele puternic industrializate, în special din Europa şi America de Nord. La nivel global, aproximativ 56% din populaţie suferă de astm bronşic. Această afecţiune se manifestă în mai multe moduri, de la astm bronşic uşor până la sever, iar tratamentele diferă în funcţie de diagnostic. De asemenea, specialiştii fac o diferenţiere între astmul alergic şi cel non-alergic. Acesta din urmă poate să apară la orice vârstă şi este cauzat de boli precum pneumonia, tuberculoza sau afecţiunile respiratorii acute.

Acum fiind chiar perioada de primăvară cu multe flori şi polen, oamenii sunt cu atât mai afectaţi. Cei mai importanţi factori alergeni sunt praful de cameră, polenurile de toate felurile, pori de mucegai sau ciuperci. De asemenea, menţionăm alergenii domestici, precum păr de pisică sau hamster. Şi anumite alimente sau medicamente pot să declanşeze această afecţiune. (Ovidiu Frâncu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu)

Tratamentele pentru o astfel de afecţiune sunt diferite de la caz la caz, iar antibioticele, spun specialiştii, nu sunt recomandate.

Au apărut şi în bronhopneumopatia cronic-obstructivă şi în astmul bronşic tratamente extrem de eficiente. Marea majoritate dintre ele sunt tratamente compensate. Pacienţii cu pensia de peste 700 de lei primesc medicamentele compensate 50% iar pacienţii cu pensia sub 700 de lei au reducere 90%. Sunt medicamente accesibile tuturor. Antibioticele nu au niciun efect în tratamentul astmului bronşic. (Ovidiu Frâncu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu)

Astmul bronşic este o afecţiune care persistă pe toată durata vieţii bolnavului şi care poate duce foarte uşor la deces. Recentele descoperiri şi atenţia acordată tratării adecvate a acestei boli au dus însă la o creştere a speranţei de viaţă în ultimii ani, la nivel global, conform specialiştilor în domeniu.

 

Cristian Florea

 

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă
Stirea zilei luni, 1 aprilie 2024, 11:02

Grevă generală la Poșta Română

Ei spun că au recurs la acest protest după ce reprezentanţii companiei nu au avut nicio intenţie să discute în mod responsabil contractul...

Grevă generală la Poșta Română
Stirea zilei luni, 18 martie 2024, 09:25

Grevă japoneză în administrația locală

Funcţionarii au mai mai avut acţiuni de protest în urmă cu o lună dar le-au suspendat, după ce au primit asigurări de la guvern privind...

Grevă japoneză în administrația locală
Stirea zilei luni, 11 martie 2024, 13:43

Cozi de 30 de kilometri în Vama Halmeu

Șoferii de autocamioane, care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat câteva zile...

Cozi de 30 de kilometri în Vama Halmeu