Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de birocratică este relaţia dintre cetăţean şi instituţiile statului?

UPDATE: În ciuda faptului că sindicaliştii au dat asigurări că greva de avertisment nu va afecta activitatea administraţiei publice locale din Cluj-Napoca, unele primării de cartier şi unele ghişee ale municipalităţii au fost închise între 10.00-10.30.

Protest Cluj anti legea Ciberneticii
Foto: Protest Cluj anti legea Ciberneticii

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 20 februarie 2015, 07:10 / actualizat: 20 februarie 2015, 15:47

………………………………………………………………………………………………………………….

Peste 29.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene din 38 de judeţe şi din Bucureşti vor face, vineri, grevă de avertisment.
Ei solicită acordarea tichetelor de masă şi creşteri salariale.Angajaţii îşi vor întrerupe activitatea între 10.00 – 10.30 şi se vor aduna în holurile instituţiilor pentru a protesta.
Sindicaliştii spun că greva de avertisment este doar primul pas. Ei vor să strângă semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală.
Greva funcţionarilor publici din administraţia locală nu va afecta activitatea de la ghiseele primăriei Cluj-Napoca pentru că nu toţi angajaţii au aderat la această formă de protest.
Funcţionarii au probleme, însă şi oamenii se pierd în hăţişul administrativ. Cât de birocratică este relaţia dintre cetăţean şi instituţiile statului aflăm vineri la subiectul zilei.

………………………………………………………………………………………………………………….

Sindicaliştii maramureşeni nu s-au alăturat protestului organizat, vineri, la nivel naţional, de colegii din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Ei s-au înscris într-o altă organizaţie, respectiv Federaţia „Pro Administraţie”, care trebuie să mai parcurgă câteva proceduri legale pentru a fi recunoscută oficial.

–––––––––––––––––––––––––

Sibiu

Peste 300 de funcţionari şi-au închis ghişeele timp de o jumătate de oră în semn de protest. Greva de avertisment este o urmare a faptului că salariile angajaţilor din administraţie au fost îngheţate, iar acordarea oricărui fel de tichet sau voucher este strict interzisă. mai multe detalii despre acest subiect ne oferă în continuare

”La momentul actual suntem cea mai discriminată şi cea mai slab plătită categorie de bugetari, în comparaţie cu cei din sănătate, apărare, asistenţă socială, care au primit fie ceva la salar, fie li s-au îmbunătăţit într-un fel condiţiile de muncă. Revendicările noastre sunt acordarea tichetelor sau a normelor de hrană, având în vedere că sunt situaţii în care unitatea administrativ teritorială se susţine din fonduri proprii şi asta ar putea afecta foarte puţin bugetul de stat. Pe altă parte, cerem o corelare salarială, în sensul că o factură de gaz de 330 de lei pentru cineva care locuieşte la bloc, adăugăm o factură la curent, un telefon şi cred că solicitarea noastră este cât se poate de pertinentă. Cu un venit mai mic de 1200 de lei nu se poate trăi”,

Radu Hanea, vicepreşedintele Sindicatului Finanţe Locale Sibiu..

Funcţionarii publici spun că acesta este primul pas spre a dobândi banii care li se cuvin.

”Totul pleacă de la bani. În primul rând, salariul trebuie să merite şi munca pe care o prestăm. Eu zic că merită să facem şi o grevă de avertisment faţă de ceilalţi colegi. Eu am 1700 de lei şi lucrez de 27 de ani în Direcţia Fiscală Locală Sibiu. Am şi studii superioare şi lucrez şi cu publicul. Şi eu am plecat de la salariu mic cât era pe vremea aceea. Dar acum cu 1700 de lei nu pot să mă descurc. Am familie, casă, copii, servici. Nu am primit cupoane de mâncare, dar se măresc salariile pe economie cu un leu sau doi, eu nu văd această mărire. Dacă trebuie să primesc şi un leu în plus, de ce nu îl primesc? De ce se blochează salarul? Trebuie să ne ia şi pe noi cineva în serios”.

Mirela Marcu, protestatar

Marea majoritate a celor care s-au adunat încă de dimineaţă să îşi plătească dările la stat au înţeles care este scopul grevei şi spun că susţin acest demers, în timp ce alţii sunt revoltaţi şi cred că funcţionarii nu au acţionat corect.

Plec de la ghişeu pentru că nu vreau să fac probleme nimănui. Fiecare îşi ştie problemele aşa cum le ştim şi noi pe ale noastre şi fiecare se descurcă cu mijloacele pe care le are. Eu fiind pensionară, timpul nu e o problemă, poate pentru alţii e o problemă. Dacă e legal, nu am de ce să comentez.

Adevărul e că sunt cam mici salariile pentru domnii bugetari. Asta e, nu avem ce să facem. Ne revenim cumva.

Vine omul la ghişeu, dar ei nu închid uşa. Aşa nu ar mai intra nimeni, dacă vede că e închis, omul pleacă. Asta nu e corect, pentru că oamenii vin şi stau la coadă şi abia mai apoi închid ghişeul. Ar trebui să fie un semn afară şi să fie uşile încuiate să nu mai poată intra nimeni.

În cazul în care greva de avertisment nu va avea efect, salariaţii din domeniul administrativ ameninţă cu o grevă generală, până când cerinţele le vor fi îndeplinite. Alături de angajaţii sibieni au mai intrat în grevă tot astăzi şi cei din Mediaş.

 

Cristian Florea

––––––––––––––––––––––––––––––-

Bistriţa

Funcţionarii publici de la Primăria Bistriţa nu s-au aflat în grevă astăzi, astfel că programul cu publicul la centrul de relaţii publice al primăriei a fost unul normal. Aici am aflat că deşi termenul legal pentru procesarea unei solicitări depuse la unul dintre servicii este de 30 de zile, există toate şansele ca termenul să fie scurtat la jumătate.
Pentru a putea estima eficienţa actului administrativ la Primăria Bistriţa, am făcut un exerciţiu cetăţenesc şi am simulat depunerea unui dosar pentru un aviz de urbanism. Primul popas îl facem la ghişeul urbanism al centrului de relaţii publice, unde este un rând de 4–5 persoane. “Aici verificăm avizele cerute, dacă proiectul este făcut conform legii, iar dacă lipseşte ceva îl inapoiem cetăţeanului şi-i spunem cum trebuie să-l completeze. Conform legii, trebuie să-i soluţionăm cererea în 30 de zile” (funcţionar).

Cât de birocratică este relaţia dintre cetăţean şi instituţiile statului?

Cât de birocratică este relaţia dintre cetăţean şi instituţiile statului?

Dosarul imaginar depus de noi ajunge în aceeaşi zi, sau cel târziu în ziua următoare la Direcţia urbanism. Aici, arhitectul şef al Primăriei Bistriţa, Monica Pop repartizează dosarul nostru unui inspec tor de specialitate, care îl analizează şi întocmeşte certificatul de urbanism sau autorizaţia de construire. Ne interesează în cât timp se întâmplă acest lucru. “În medie, un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construire se finalizează în 15 zile. Certificatele de urbanism se pot emite şi în regim de urgenţă, contra unei taxe, în maximum 5 zile de la depunerea cererii” (Monica Pop, arhitect şef).
Locul în care se află dosarul în periplul său prin serviciile primăriei bistriţene poate fi vizualizat online în orice moment, întrucât este înregistrat şi în registratura electronică. Apoi, dosarul depus de noi ajunge pe masa primarului. “Nu am avut probleme de pierderi de documente sau tergiversare. Însă, sunt probleme care nu pot primi răspuns în termen şi atunci îi anunţăm pe cetăţeni. Am scurtat termenul la 15 zile, dar sunt, să zicem, 3 la sută din cereri la care termenul este de 20–22 de zile. Sunt mulţumit de modul cum răspund funcţionarii primăriei, atât la solicitările care vin din partea cetăţenilor, cât şi la cele din partea şefilor” (Ovidiu Teodor Creţu, primar).

Am vrut să aflăm şi părerea cetăţenilor: “A trebuit să modific actele pentru o casă de vacanţă. Deocamdată este bine, aştept rezultatul” (cetăţean). “În primărie sunt mulţi oameni care nu văd ce fac, dar probabil că ştiu ce fac! Eu cu poliţia locală am avut probleme, pentru că m-au ameninţat că îmi închid atelierele pentru că nu am avut aprobat programul de funcţionare. Nu ştiam că trebuie aşa ceva, dar mă aşteptam să mă consilieze mai întâi. Am făcut cererea şi au aprobat-o după o lună” (administrator de firmă).

 

Florin Săsărman

În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 14:37

În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii al Băncii Mondiale va anunţa...

În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană
Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor