Ascultă Radio România Cluj Live

Respectul în trafic lipsește cu desăvârșire

Respectul în trafic, atât din partea pietonilor cât şi din partea şoferilor este foarte important, dar uneori lipseşte cu desăvârşire.

Respectul în trafic lipsește cu desăvârșire
Foto: trafic

Articol editat de , 1 februarie 2015, 06:00

Pietonii spun că ei sunt cei mai neglijaţi şi că de multe ori aleargă pe trecerea de pietoni ca să nu fie certaţi de ceilalţi participanţi la trafic.

Mă uit în stânga şi în dreapta şi dacă nu vine nicio maşină trec. Nu are rost să pretinzi ca o maşină angajată deja pe trecerea de pietoni, să frâneze. Pentru propria protecţie trebuie să mizezi şi pe faptul că poate şoferul nu are vizibilitate sau eşti într-un unghi mort al maşinii. (pieton)

Şoferii nu au răbdare să trecem mai ales la trecerea de pietoni. Şi dacă te mişti mai greu, încep să înjure. Dar nu se poate aşa ceva. (pieton)

Uneori cedează trecerea şi alteori nu, cam 50% din timp. Înjură cât cuprinde şi cam trebuie să fugi pe trecere. (pieton)

Se poartă foarte urât şi nu au răbdare. Într-o zi am mers mai greu fiindcă aveam o problemă la picior şi un şofer a început să urle că se dă jos la mine dacă nu mă mişc mai repede. (pieton)

Şoferii pe de altă parte spun că încearcă să rămână calmi, însă de cele mai multe ori, pietonii nu respectă regulile de circulaţie şi nu se asigură înainte să treacă strada.

Eu sunt o fire calmă pentru că de multe ori sunt şi eu pieton şi îi înţeleg. Singurul lucru pe care nu îl accept, nici pe jos nici la volan, e vorbitul la telefon. (șofer)
Şoferul trebuie să conducă preventiv mai ales pe la trecere, dar de multe ori pietonii sar şi nu ai timp să reacţionezi. Am noroc că merg încet şi opresc. (șofer)

Gabriela Benchea, instructor auto, ne spune în continuare ce e de făcut atunci când suntem participanţi la trafic, indiferent dacă ne aflăm în postura de pieton sau cea de şofer.
Conducerea preventivă reprezintă comportamentul rutier al conducătorului auto şi al pietonilor, care asigură evitarea producerii unui accident, prin anticiparea situaţiilor care pot genera accidente, prin evaluarea deciziilor incorecte ale participanţilor la drum. Toţi participanţii la traficul rutier au obligaţia de a respecta normele rutiere. Factorii care ajută sunt atitudinea pozitivă în trafic, calmul şi politeţea rutieră. Cei mai vulnerabili sunt pietonii. Ei ar trebui să ştie că înainte să traversăm avem obligaţia să ne asigurăm. Politeţea ar trebui să caracterizeze toţi participanţii la trafic, indiferent dacă sunt şoferi sau pietoni. (Gabriela Benchea, instructor auto)

Cu toate că aparent respectul în trafic este aproape inexistent, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu nu a înregistrat cazuri de altercaţii între participanţii la trafic.

La nivelul Judeţului Sibiu nu am avut probleme în trafic şi aici vorbesc despre altercaţii verbale sau fizice. Ceea ce le recomandăm tot timpul participanţilor în trafic este respectul, atât faţă de poliţiştii din trafic, cât şi unii faţă de alţii, pentru a asigura fluiditate în trafic şi evitarea accidentelor. (Luciana Balteş, purtător de cuvânt IPJ Sibiu)

Aniela Sârbu, psiholog, ne spune în continuare care sunt motivele care îi determină uneori pe participanţii la trafic să îşi piardă cumpătul.

Traficul în ziua de astăzi este unul aglomerat şi agitat, lucru care nu ajută felul în care gestionăm stresul. Stresul şi problemele de zi cu zi care pun deja presiune pe noi, ne fac irascibili şi ne pun în dificultatea de a ne controla emoţiile. Astfel, unii cu mai puţin autocontrol îşi manifestă furia prin limbaj agresiv sau chiar dau curs acestei emoţii prin comportamente agresive. Acestea duc la pierderea răbdării, influenţând astfel şi modul în care oamenii se comportă în trafic. De aici lipsa de răbdare, civilizaţie în a fluidiza traficul. (Aniela Sârbu, psiholog)

Asigurarea în trafic este considerată cea mai importantă regulă a conduitei preventive, care de multe ori contribuie şi a evitarea situaţiilor stânjenitoare dintre participanţii la trafic.

 

Cristian Florea

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj