Ascultă Radio România Cluj Live

Băuturile şi Crăciunul

Crăciunul a fost asociat cu băuturile festive încă din ultimii ani ai Imperiului Roman, fiecare naţiune care îl sărbătoreşte având propria sa băutură preferată pentru această ocazie.

Băuturile şi Crăciunul
Foto: Băuturile şi Crăciunul

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 decembrie 2014, 08:00 / actualizat: 26 decembrie 2014, 17:11

În Anglia bolul de pe masa de Crăciun era plin cu bere, mere coapte şi mirodenii, totul fierbinte. Americanii, au preluat băutura tradiţională franceză lait de poule, pe bază de ouă, zahăr şi lapte, dar i-au adăugat alcool şi astfel a luat naştere cocktailul cu ou. În ţările scandinave se bea glögg, un vin aromatizat, similar cu glühwein-ul care îi încălzeşte pe germani şi pe austrieci. Ecuadorienii se delectează cu canelazo, o băutură fierbinte, preparată din ceai aromatizat şi un lichior de anason.

Măcrişul se află la baza licorii pe care o beau jamaicanii de Crăciun.

Punciurile cu rom le încălzesc inimile caraibienilor şi locuitorilor din America Centrală, în timp ce în Danemarca localnicii savurează varietăşi speciale de bere şi schnapps.

Şampania se bea de sărbători, în lumea întreagă, deşi spaniolii par a prefera propriul lor soi de vin spumant, numit cava.
Oricare ar fi băutura de Crăciun preferată, aceasta simbolizează convivialitatea, ospitalitatea şi timpul liber petrecut departe de serviciu, alături de cei dragi.

 

Gerry Bowler- Enciclopedia Crăciunului

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie