Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem uleiul pentru gătit

Mai multă atenție atunci când cumperi uleiuri pentru gătit. Multe sortimente se distrug prin prăjire și dezvoltă compuși periculoși.

Cum alegem uleiul pentru gătit

Articol editat de , 20 noiembrie 2014, 17:00

Punctul de fumigație este temperatura la care un ulei se descompune și produce fum. În acest moment, acesta descarcă produși toxici și chiar cancerigeni. Uleiurile cele mai sigure pentru prajit sunt cele care se descompun la temperaturi mai mari de 180 – 200 de grade Celsius. Este temperatura la care se ajunge prin prăjire sau prin preparare la cuptor.
230 de grade Celsius este punctul de descompunere al uleiului de palmier. Trebuie să fim atenți ca acesta să nu fie hidrogenat.
Uleiul de cocos se descompune tot la peste 200 de grade Celsius. La peste 180 de grade Celsius se descompune uleiul rafinat de măsline, care poate fi folosit la mâncarea gătită.
Uleiul de floarea soarelui este sensibil la temperatura de peste 180 de grade, punctul lui de fumigație fiind mult mai scăzut. Deci acesta este ideal în salate sau în preparate la temperatura camerei.
Să nu folosiți la prăjire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa acestora . Acestea au o valoare biologica excepțională, însă acizii grași cu lanț lung pe care îi conțin sunt extrem de sensibili la temperaturi ridicate. Aceste uleiuri nu se încălzesc la peste 40 de grade Celsius.
Uleiul de măsline este lăudat de toata lumea pentru efectele lui benefice asupra sănătății, însă e de evitat când vine vorba de prăjit. Asta pentru ca are un punct de ardere la o temperatura mult mai mică în comparație cu alte tipuri de ulei. Punctul de ardere al uleiului de măsline este situat undeva între 185 și 210 grade Celsius. În momentul în care atinge aceasta temperatură toate proprietățile lui bune se distrug și pot să apară compuși care sunt dăunători sănătății.

 

foodstory.ro

masini_lideri
Ştiaţi că... luni, 9 februarie 2015, 15:12

Liderii lumii şi maşinile lor

Liderii lumii au nevoie de maşini sigure, rapide şi confortabile. Dacă sunt originari dintr-o ţară cu o puternică industrie auto în spate,...

Liderii lumii şi maşinile lor
masca cafea
Ştiaţi că... luni, 9 februarie 2015, 09:30

Proprietăţile cosmetice ale cafelei

Cosmeticienii oferă trei ponturi simple pentru a beneficia de efectele cafelei. Cuburile de gheaţă din cafea sunt un tonifiant excelent pentru...

Proprietăţile cosmetice ale cafelei
Cel mai gros strat de gheaţă
Ştiaţi că... luni, 9 februarie 2015, 08:58

Cel mai gros strat de gheaţă

Situat în cel mai sudic punct al Terrei, Antarctica sau Continentul Alb, cum mai este denumit, este mai mare decât Europa sau Australia, iar...

Cel mai gros strat de gheaţă
Cine consumă cea mai multă ciocolată…
Ştiaţi că... duminică, 8 februarie 2015, 07:00

Cine consumă cea mai multă ciocolată…

Nemţii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată din Europa, consumând anual câte 32,3 de kilograme de dulciuri, dintre care 10 kilograme de...

Cine consumă cea mai multă ciocolată…
Ştiaţi că... sâmbătă, 7 februarie 2015, 06:00

Un copil poate avea trei părinți

Parlamentul britanic a votat în favoarea legii care aprobă o tehnică medicală în urma căreia un copil poate avea trei părinţi. Copiii sunt...

Un copil poate avea trei părinți
Ştiaţi că... vineri, 6 februarie 2015, 15:00

Cea mai importantă legătură dintre mame şi bebeluşi

Cea mai mare problemă întâmpinată de tinerele mame care lucrează este aceea că nu îşi pot hrăni bebeluşii în primele şase luni de viaţă...

Cea mai importantă legătură dintre mame şi bebeluşi
Ştiaţi că... vineri, 6 februarie 2015, 06:00

Mosul şi marile ruguri ale istoriei

În decurs de o lună, Statul Islamic a ars 2.000 de cărţi în incinta bibliotecii din oraşul irakian Mosul. Motivul invocat de integrişti:...

Mosul şi marile ruguri ale istoriei
Ştiaţi că... joi, 5 februarie 2015, 15:00

Căști care pulseaza în ritmul muzicii

Glow este prima pereche de căşti inteligente din lume cu lumină laser încorporată. Spre deosebire de modelele normale, Glow beneficiază de o...

Căști care pulseaza în ritmul muzicii