Ascultă Radio România Cluj Live

Nu aruncați cojile de banane!

Foto: alleksana/Pexels

De fiecare dată când aruncăm o coajă de banană, renunţăm şi la un supliment delicios şi hrănitor. Un studiu de anul trecut a constatat că, uscate şi măcinate în pulbere, cojile de banane sunt pot fi folosite pentru a prepara produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu mai bun, decât produsele din grâu.

Nu aruncați cojile de banane!
Foto: Foto: alleksana/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 decembrie 2023, 12:00

De fiecare dată când aruncăm o coajă de banană, renunţăm şi la un supliment delicios şi hrănitor. Un studiu de anul trecut a constatat că, uscate şi măcinate în pulbere, cojile de banane sunt pot fi folosite pentru a prepara produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu mai bun, decât produsele din grâu.

Pulberea de coji de banane, delicioasă şi hrănitoare

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că adăugarea de coji de banane pulbere în produse alimentare este benefică sănătăţii. Când produsele din experimentul lor au fost testate, consumatorii au declarat că sunt la fel de mulţumiţi de arome ca şi în cazul prăjiturilor cu zahăr. Cojile de banane aduc o porţie generoasă de minerale şi nutrienţi care luptă împotriva cancerului, mult mai multe fibre, magneziu, potasiu şi antioxidanţi. Pe de altă parte, adăugarea unei cantităţi prea mari de făină din coajă de banană a avut drept rezultat fursecuri tari de culoare maro, probabil din excesul de fibre. Dar preparaţi cu loturi cu făină care conţinea 7,5% coji de banană, textura biscuiţilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca bonus, produsele se păstrează bine timp de trei luni, la temperatura camerei. Deşi studiul a analizat doar efectele adăugării de coji de banană la biscuiţii copţi, rezultatele sugerează că ar putea fi luată în considerare şi utilizarea făinii de coajă de banană la prepararea pâinii, prăjiturilor şi pastelor.

În 2021, de exemplu, un studiu al produselor de patiserie din coajă de banană a constatat că produsul copt rezultat a avut o culoare naturală alimentară şi o valoare nutritivă crescută. Potrivit unei cercetări din 2016, înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină de coajă de banană poate îmbogăţi pâinea coaptă cu un conţinut mai mare de proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opţiune sănătoasă, ci poate ajuta şi la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane este conţinută în coajă şi de cele mai multe ori, cojile bogate în nutrienţi sunt pur şi simplu aruncate. Desigur, cojile de banane sunt destul de inutile când sunt crude. Dar dacă sunt preparate corect, pot avea un gust foarte bun, putând chiar prelungi perioada de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante şi antimicrobiene. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cojile altor fructe, cum ar fi mango, care s-a dovedit, de asemenea, că măresc proprietăţile antioxidante ale prăjiturilor şi le îmbunătăţesc gustul. (www.dariknews.bg)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: alleksana/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Diverse vineri, 9 mai 2025, 00:00

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia

Mulți proprietari germani de cafenele și baruri întâmpină probleme din cauza laptopurilor, deoarece oamenii care își mută locul de muncă...

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani
Diverse joi, 8 mai 2025, 12:00

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani

Încetinirea îmbătrânirii este visul tuturor celor al căror scop este să trăiască mai mult și să o facă în cel mai bun mod posibil.  ...

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani
Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide
Diverse joi, 8 mai 2025, 08:27

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide

Insula Alcatraz este situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA.   Inițial, a fost construită o fortăreață, Fort...

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide
18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal
Diverse joi, 8 mai 2025, 00:00

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal

Tim Friede, un fost mecanic din Wisconsin, s-a lăsat muşcat de șerpi timp de 18 ani, în încercarea de a deveni imun la veninul lor.   Acum,...

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal
Diverse miercuri, 7 mai 2025, 12:00

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat

Guma de mestecat a devenit parte din viaţa noastră zilnică – o folosim pentru a ne împrospăta respiraţia, pentru a ne distrage atenţia...

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat
Diverse miercuri, 7 mai 2025, 00:00

Cel mai mare diamant, New Sun, scos la licitație

Greutatea pietrei prețioase este mai mare de 100 de carate.   Alrosa intenționează să vândă la licitație cel mai mare diamant din istoria...

Cel mai mare diamant, New Sun, scos la licitație
Diverse marți, 6 mai 2025, 13:19

Alcoolul și riscurile sale, în atenția unei campanii naționale

Institutul Naţional de Sănătate Publică desfăşoară, în perioada mai – iunie, în parteneriat cu Direcţiile de Sănătate Publică, o...

Alcoolul și riscurile sale, în atenția unei campanii naționale
Diverse marți, 6 mai 2025, 12:00

Acest lucru se întâmplă în corpul tău dacă mănânci iaurt în fiecare zi

Iaurtul a câștigat în ultimii ani tot mai multă popularitate, fiind promovat ca un aliment sănătos, benefic pentru digestie, imunitate și...

Acest lucru se întâmplă în corpul tău dacă mănânci iaurt în fiecare zi