Ascultă Radio România Cluj Live

Reclama Postcomunistă [AUDIO/FOTO]

Începuturile publicităţii outdoor au fost în Egiptul antic, unde comercianţii amplasau de-a lungul drumului public bucăţi de piatră pe care erau sculptate mesaje informative despre produsele sau serviciile oferite.

Reclama Postcomunistă [AUDIO/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 7 iulie 2020, 12:31

În perioada medievală apare o nouă formă de publicitate, una extrem de simplă, dar şi foarte eficientă: folosirea aşa-numiţilor „strigători”. Strigătorii erau cetăţeni, angajaţi de către comercianţi, care aveau menirea de a lăuda prin strigăte calităţile mărfurilor acestora.

Odată cu inventarea presei tipografice, în 1453, de către Johannes Gutenberg, promovarea produselor şi serviciilor a căpătat noi dimensiuni. Aşadar, primul pas important spre adevărata producţie publicitară a fost făcut odată cu apariţia tiparului. Prima reclamă tipărită şi distribuită la nivel de masă a apărut în anul 1525 în Germania, într-o broşură. Reclama promova calităţile unui medicament miraculos.

Anii au trecut și tehnologia a avansat, a apărut calculatorul. Dacă până atunci panourile publicitare erau pictate manual, după anii 1990 s-a trecut la tipărirea acestora cu ajutorul calculatorului. Peste 40 de reclame din perioada postcomunistă pot fi văzute în expoziția deschisă la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor.

Ancuța Lăcrămioara Chiș-curatorul expoziției:

Expoziția cuprinde reclame din ultima decadă a secolului XX, de fapt trecerea de la comunism la economia de piață și la capitalism. O trecere ciudată cu reclame printate inițial pe o hârtie de proastă calitate, dar  cu toate  acestea foarte savuroase. S-a  lucrat destul de primitiv, până în anul 1995 când a apărut reclama profesionistă. 

Această prezentare necesită JavaScript.

Primele reclame apărute în anii ’90 erau reclamele la telefoane mobile, acestea nu erau adresate tuturor. Nu se credea în acel moment că telefonia mobilă va ajunge o banalitate, zece ani mai târziu.

O noutate pentru anii ’90, ar fi și reclama la prezervative. În acea vreme românii au auzit de SIDA pentru prima dată, tinerii nu cunoșteau această boală. Crucea Roșie a  început să facă o campanie cu ajutorul unor  postere și  a reclamelor  pentru banalele prezervative, dar într-un mod jucăuș, într-un mod acceptabil, fără să fie o publicitate vulgară. Era o campanie de protejare împotriva acestei boli, nu împotriva unor sarcini nedorite așa cum se face publicitate astăzi. 

Apare în cadrul expoziției și reclama la una dintre cele mai cunoscute mașini românești – ARO. Această mașină de succes a României din păcate nu mai există, prin urmare poate fi văzută în cadrul acestei expoziții, ultima reclamă din 1993 la off road-ul românesc – ARO.

Printre reclamele la diferite produse sau servicii apare și reclama politică. După cum era de așteptat în  anii ’90 au apărut o puzderie de partide care își făceau reclamă pentru alegeri. Sunt 60 de reclame unele extrem de rudimentare, desenate cu creionul, dar  sunt savuroase și merită văzute.

Să nu uităm eclipsa din 1999, un eveniment mondial unic, în care România a fost în centrul atenției. Avem  publicitatea și reclamele la celebrii ochelari de protecție pentru eclipsă. Am ținut să expunem această reclamă pentru că este foarte relevantă pentru imaginea noastră.

Din anul 2000 apare pe piață reclama profesionistă. Copywriteri încep să facă o reclamă de foarte bună calitate. Apar reclamele la telefonia mobilă foarte bine făcute și după aceasta ne putem da seama de amploarea pe care practic, în mai puțin de 10 ani, acest domeniu, aceste produse și servicii le-au avut pe piața românească.

Această prezentare necesită JavaScript.

Expoziția cuprinde și reclame la țigări, reclame care din anul 2008 au fost interzise.

Nu lipsesc nici reclamele la posturile de radio printre acestea se numără și reclama la Radio Cluj, o reclamă îndrăzneață…aș spune eu. La ora actuală am evita un produs de igienă într-o reclamă la radio, dar pentru că s-a încercat un ton șugubăț a ieșit acest tip de casetă publicitară.

“Nu suntem într-o ureche…Suntem în amândouă! Radio Cluj – Sună bine pe 95,6 FM! (Ancuța Lăcrămioara Chiș-curatorul expoziției)

O expoziție deosebită de reclame publicate în perioada 1990 – 2000 poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, în perioada 2-12 iulie, între orele  10.00-14.00, 15.00- 18.00. Intrarea este liberă.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea