Ascultă Radio România Cluj Live

Cadouri cu povești frumoase [AUDIO]

Cadouri cu povești frumoase [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 14 decembrie 2019, 06:00 / actualizat: 14 decembrie 2019, 10:27

Alegerea unui cadou este, de cele mai multe ori, un act de responsabilitate şi emoţie. Un cadou ar trebui să spună o poveste şi, bineînţeles, să fie pe placul cui îi este oferit.

Cadouri cu poveşti frumoase am descoperit în Atelierul Ideea Cadou, acolo unde câţiva oameni pricepuţi creează o mulţime de personaje de poveste, fiecare vrând parcă să te atragă în acea magie pe care numai poveştile ţi-o pot da.

Proiectul Ideea Cadou a pornit în urmă cu 5 ani.

Simina Câmpean şi Cristina Frâncu și-au dorit să creeze cadouri frumoase:

Simina Câmpean: Ideea a venit de la ce să facem pentru un cadou frumos. Am pregătit zâne, îngeraşi, spiriduşi, oameni de zăpadă și nu lipsește nici Moș Crăciun. Imaginea îngerului este specifică acestei perioade, însă aşa cum l-am văzut eu cred că este inedit. Toată lumea are aripi în colecția pregătită pentru această iarnă. Le facem bucată cu bucată, nu sunt nişte aripi cumpărate. Eu sunt partea artistică a proiectului, iar Cristina este partea practică, partea care îmi lipsea. Am început acest proiect în urmă cu 5 ani. Nu este suficeint să creezi cadouri, trebuie să ai şi şansa să întâlneşti oameni care să-ţi dea câte un impuls, iar Cristina a fost persoana potrivită la momentul potrivit.

Talentul, creativitatea şi imaginaţia Siminei au făcut să apară în Atelierul Ideea Cadou o serie de poveşti cu zâne cochete, îngeraşi delicaţi, spiriduşi ghiduşi şi oameni de zăpadă care te îndeamnă să ieşi cu ei la joacă, personaje ce răspândesc în jurul lor farmecul şi magia poveştilor:

Cristina Frâncu: Pe Simina o cunosc de mai bine de 4 ani, am lucrat împreună. Când aveam câte o portiţă liberă de la servici, fugeam în atelier. Chiar şi când eram plecată, gândul îmi stătea tot la cadourile pe care pe care le confecționam împreuna . Încet-încet am învăţat să înţeleg felul Siminei de a fi şi am început să facem obiecte mici, frumoase, pline de emoţie. Unele dintre personajele realizate au feţe melancolice, altele au feţe bucuroase, iar clienţii se apropie de ceea ce îi reprezintă. Fiecare dintre creaţiile Siminei îşi găseşte partenerul în casa căruia trebuie să ajungă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe lângă ideea pe care artistul o pune în practică la crearea unui cadou, acesta trebuie să ţină cont şi de dorinţele clienţilor:

Simina Câmpean: Facem cadouri la comandă, majoritatea clienţilor vin şi-mi propun ce să le fac. Adesea fac unicate, provocarea de a prezenta obiectul care e aşa cum l-am discutat cu clientul e fantastică. Cred că noi suntem “o idee”, ideea de a arăta sau de a educa persoanele să aleagă ceva deosebit, ceva valoros, prin simplul fapt că este făcut în serie mică sau unicat. A face un cadou este o bucurie fantastică şi cu atât mai mult atunci când îl oferi, și poți  să citeşti surpriza pe chipul celui căreia a deschis  darul.

E greu să decizi ce cadou să alegi din mulţimea de personaje  care parcă sunt pregătite de paradă. Cristina însă are soluţia:

Cristina Frâncu: Atunci când clienţilor le este dificil să aleagă unul dintre personaje, eu le spun să aleagă personajul care le transmite cât mai multă emoţie, iar clienții se hotăresc  imediat, îşi dau seama că unul dintre personaje transmite mai mult decât celălalt.

Rodica Tulbure: E vreun personaj care stă aproape de tine tot timpul?

Simina Câmpean: Încerc să-mi păstrez măcar unul din fiecare. Nu reuşesc, pentru că principalul meu client este mama, aşa că toate sunt la ea. Am un personaj care a rămas prin atelier, pentru că nu mi-a plăcut ce a ieşit şi de fiecare dată când facem curat, mă gândesc că poate ar trebui să-l iau de acolo. Dar Cristina îl salvează. E un personaj care mi-a arătat că trebuie să schimb lâna de la păr, care mi-a arătat să nu fac din anumite genuri de materiale hăinuţele, e un personaj care mi-a arătat că ochii trebuie să fie mai jos. Sunt lecţii de învăţat, însă suntem un atelier, nu o fabrică.

Deşi sunt înconjurate de cadouri pe care le realizează în fiecare zi, Simina şi Cristina au şi ele câteva dorinţe pentru sărbători:

Simina Câmpean: Eu îmi doresc să urmeze ceva bun, în sensul de a avea suficientă putere, să fiu sănătoasă şi poate mai curajoasă în ceea ce înseamnă transmiterea acestor idei. Poate anul care vine să-mi aducă din spiritul Cristinei!

Cristina Frâncu: Îmi doresc foarte mult să ne odihnim puţin după sărbătorile acestea, iar de la anul, să avem curajul de a ne susţine una pe cealaltă, astfel încât să ieşim tot timpul anului cu cadourile create de noi,  nu doar de sărbători.

Cadoul este cel mai frumos gest pe care îl putem face persoanelor dragi. Astfel le putem arăta că sunt în gândurile şi în inima noastră. Iar dacă vom ţine cont şi de faptul că nu contează valoarea, ci gestul în sine, atunci vom scăpa de stresul care ne cam dă bătăi de cap în momentul în care vrem să alegem un cadou.

 

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea