Ascultă Radio România Cluj Live

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Articol editat de , 27 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 septembrie 2019, 8:04

La un an de când hrana pacienților internați în Spitalul Județean Satu Mare este preparată în bucătăria care funcționează în regie proprie, instituția medicală a redus costurile cu aproximativ 25%. Totodată, datorită investițiilor făcute în utilaje, a crescut și calitatea hranei, care nu mai ajunge rece la pacienți.

Prepararea și servirea hranei în regie proprie, a fost decisă după ce timp de 13 ani acest serviciu a funcționat în regim externalizat. La un an de când Spitalul Județean Satu Mare are bucătărie proprie, managerul Adrian Marc afirmă că în sfârșit lucrurile au intrat pe făgașul normal. El spune că pentru modernizarea bucătăriei și achiziționarea de utilaje performante, s-au cheltuit peste 80.000 de lei:

Am modificat semnificativ spațiul de care dispune bucătăria, am achiziționat aparatură și utilaje profesionale de bună calitate și le-am înlocuit pe cele existente, care erau uzate. Toate achizițiile în aparatură au fost alese pentru a scurta timpul de preparare a hranei și pentru a ușura munca personalului.

În 2018, când am început prepararea hranei în bucătăria noastră, am investit aproximativ 39.000 de lei, iar în acest an, investițiile au fost în valoare de aproximativ 55.000 de lei. La un an de când spitalul are bucătăria proprie, costurile s-au redus cu circa 25% față de serviciul anterior. (Adrian Marc)

Această prezentare necesită JavaScript.

Managerul Adrian Marc afirmă că odată cu prepararea în bucătăria proprie, calitatea hranei servită pacienților internați a fost mult îmbunătățită, iar meniurile au fost diversificate. Totodată, în urma investițiilor făcute, s-a reușit în sfârșit ca hrana să nu mai ajungă rece la pacienți:

Îmbunătățirea calității hranei, diversificarea meniurilor și mai ales ca hrana să nu mai ajungă rece șa pacienți, au fost obiectivele pe care ni le-am propus când am renunțat la serviciul externalizat. În acest sens, am scurtat timpul de ambalare și livrare a hranei, am investit în calitatea ambalajelor și a utilajelor de transport, astfel încăt să mențină mâncarea caldă. În felul acesta, mâncarea nu mai ajunge rece la pacienți. (Adrian Marc)

La Spitalul Județean Satu Mare sunt preparate și servite zilnic aproximativ 700 de porții de mâncare. În perspectivă, conducerea spitalului dorește să amenajeze și o cantină unde să poată servi masa cadrele medicale.

 

Stela Tudor

Foto: Spitalul Județean Satu Mare

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea