Ascultă Radio România Cluj Live

Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi

Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi

Articol de Carmen Sas, 26 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2019, 9:46

În perioada 4-24 februarie 2019, Centrul Cultural pentru Studii Indiene aduce la Cluj Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi. Ce înseamnă povestea adevărată a lui Maitreyi? Ce am ştiut până acum e o reinterpretare, e o altă privire asupra poveştii de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi?

Mihaela Gligor: Majoritatea cititorilor o cunosc pe Maitreyi în calitatea ei de personaj al romanului lui Mircea Eliade. Însă Maitreyi a fost mai mult decât un personaj. Ea a fost o femeie extraordinară, o poetă, eseistă, a câştigat o mulţime de premii, a conferenţiat peste tot în lume, a condus un orfelinat, a făcut o mulţime de lucruri extraordinare. Lumea nu ştie partea aceasta. M-am gândit că ar fi interesant să avem o serie de evenimente dedicate femeii Maitreyi Devi, care să aducă o altă faţetă a personalităţii ei.

Carmen Sas: Asta înseamnă că te-ai gândit la mai multe momente speciale?

Mihaela Gligor: Da, avem o serie de 10 evenimente confirmate (s-ar putea să fie chiar mai multe) în mai multe locaţii din Cluj-Napoca. Cel mai important, care se întinde pe întreaga perioadă menţionată: 4-24 februarie 2019, este o expoziţie cu manuscrisele ei, scrisorile ei către profesorul american Mac Linscott Ricketts, biograful lui Eliade, care vor fi expuse pentru prima dată în lume. Vor fi expuse la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai. Vernisajul va avea loc în 4 februarie de la ora 13:00.

Carmen Sas: Cum ai intrat în posesia scrisorilor?

Mihaela Gligor: Le-am primit. Profesorul american, Mac Linscott Ricketts, pe care îl cunosc de vreo 14 ani, şi-a făcut ordine în bibliotecă. Mi-a trimis o mulţime de cărţi importante în munca mea de cercetare. El m-a întrebat: „Am nişte scrisori ale lui Maitreyi. Le vrei?” Cum să nu le vreau?

Subiectul acestor scrisori este Mircea Eliade. Le-am primit în 2012 şi atunci le-am tradus şi le-am publicat la Casa Cărţii de Ştiinţă, într-o colecţie de carte indiană pe care o coordonez.

Carmen Sas: Câte astfel de scrisori sunt?

Mihaela Gligor: Sunt 40 şi sunt foarte frumoase. Vedem acolo toată dragostea ei, dezamăgirea ei, suferinţa şi nenumăratele întrebări pe care şi le-a pus vizavi de ce a scris Mircea Eliade romanul, de ce a scris chiar aşa când lucrurile s-au întâmplat altfel. Maitreyi a fost şi în România în 1973, povesteşte aşadar şi peripeţiile ei din România. Sunt o mulţime de detalii extraordinare.

Carmen Sas: Să ne reamintim că poveştile sunt diferite, ceea ce scrie în carte nu reflectă în totalitate întâlnirea pe care Mircea Eliade a avut-o cu Maitreyi. Diferenţa de mentalităţi între cultura indiană şi cultura noastră este cea care a determinat-o pe Maitreyi să aibă această atitudine.

Mihaela Gligor: Scrisorile acestea sunt foarte importante. Ele spun multe lucruri noi, prin prisma faptului că nu au fost destinate niciodată publicării. Faptul că noi le-am publicat, e un mic sacrilegiu, dar eram datori să avem şi o altă perspectivă asupra lui Eliade şi asupra întregii poveşti.

Carmen Sas: Ai fost în India de nenumărate ori. Mai mult decât atât, ai cunoscut familia lui Maitreyi.

Mihaela Gligor: I-am cunoscut familia. Şi în cadrul seriei de evenimente vom avea o lansare de carte. Am editat un volum dedicat femeii Maitreyi Devi, se numeşte „Maitreyi Devi, povestea adevărată”. În acest volum scrie şi fiul lui Maitreyi Devi, nepotul lui Mircea Eliade şi tot felul de alţi oameni care au cunoscut-o personal pe Maitreyi, dar şi tineri cercetători care au fost în Calcutta şi au ajuns întâmplător pe urmele poveştii.

Carmen Sas: Ne putem gândi că ceea ce a făcut Eliade în carte este pur beletristică?

Mihaela Gligor: Nu e chiar beletristică, e undeva şi un pic de adevăr; aşa, vreo 30%. Chiar şi prin simplul fapt că a păstrat numele, străzile, locaţiile descrise aşa cum trebuie.

Carmen Sas: Ce mai scrii în povestea ta despre Maitreyi?

Mihaela Gligor: În povestea mea scriu despre cum mi-a schimbat Maitreyi viaţa. Eram în clasa a XII-a când am citit romanul, mă pregăteam de ceva vreme să dau la drept. Însă, după ce am citit Maitreyi, mi-am spus că trebuie să fac filosofie: uite, şi Eliade a făcut filosofie, a ajuns în India, a făcut carieră în istoria religiilor. Am dat la Filosofie şi am căzut cu brio. Am perseverat însă şi am intrat; am făcut filosofie, am studiat Mircea Eliade. Cu totul nesperat am ajuns în India şi am ajuns să cunosc familia personajului Maitreyi. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă eu nu citeam Maitreyi.

Carmen Sas: Maitreyi sau Eliade ţi-a schimbat viaţa?

Mihaela Gligor: Cred că amândoi. De aceea activităţile mele sunt legate de ei, de amândoi. Uite, începând cu 4 februarie,vom avea şi o expoziţie de pictură la Galeriile Steaua, vom avea şi seară de muzică indiană, vom avea evenimente speciale în licee, destinate elevilor. Vom avea un eveniment special la Avram Iancu, apoi voi merge la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, cu un eveniment pentru toţi cititorii. Vom relua evenimentul de mare succes de la Muzeul de Artă, „Povestea de dragoste Maitreyi Devi”, pe care îl ţinem în fiecare an în jurul datei de 14 februarie, un filmuleţ documentar despre Eliade şi Calcutta.

Ca invitaţi îi vom avea pe Hanna Bota, profesorul Ştefan Borbely şi sperăm că şi câteva personalităţi indiene. Încercăm să avem, în premieră la Cluj, şi o paradă de sari-uri, dar şi un film documentar despre ce înseamnă acestea, ce reprezintă fiecare culoare, fiecare model. Am vorbit cu doamnele din comunitatea indiană din Cluj să participe la o paradă de sari-uri.

Vom avea şi o conferinţă la Institutul de Istorie George Bariţiu în 18 februarie, o conferinţă despre Maitreyi, femeie şi personaj, vom lansa şi acolo volumul. De fapt, avem 4 lansări de carte în 4 locaţii diferite, pentru public diferit.

Carmen Sas: Care va fi ultimul moment al seriei de evenimente?

Mihaela Gligor: Va fi lansarea de carte de la Librăria BookStory, volum îngrijit de mine. Cartea este o colecţie de eseuri despre Maitreyi. Colaborează fiul lui Maitreyi Devi, Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, academicianul Basarab Nicolescu, Adelina Patrichi, Hanna Bota, Daniela Ţane, am şi eu o intervenţie, dar şi Chris Simion, regizoarea piesei Maitreyi Devi. Totuşi, vedeta evenimentelor este publicul, pentru că am gândit aceste evenimente pentru public.

 

Carmen Sas: Poate vei găsi pe cineva la fel de tânăr cum erai tu pe vremea când ai descoperit povestea lui Maitreyi, care să-ţi calce pe urme.

Mihaela Gligor: Să ştii că acest lucru mi s-a întâmplat la fiecare eveniment pe care l-am făcut până acum. Să vină cineva care să îmi spună că a plecat în India, să îl descopere pe Eliade şi pe Maitreyi, după ce a citit poveştile mele sau după ce a participat la unul dintre evenimentele organizate de Centrul pentru Studii Indiene.

 

Mai multe informaţii despre evenimentele pe care Mihaela Gligor le organizează la Centrul pentru Studii Indiene, inclusiv cel în care vom descoperi „Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi”, puteţi găsi pe pagina Centrului Clujean pentru Studii Indiene dar şi pe pagina Institutului de Istorie George Bariţiu.

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Radio Cluj.

 

 

Carmen Sas / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

 

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla