Ascultă Radio România Cluj Live

Radu Albu: Eram în ceruri la 8.163 m. Sunt un om atât de mic pe un munte așa de mare!

Radu Albu pe Vârful Manaslu

Radu Albu: Eram în ceruri la 8.163 m. Sunt un om atât de mic pe un munte așa de mare!
Foto: Radu Albu pe Vârful Manaslu

Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2018, 09:30 / actualizat: 19 octombrie 2018, 9:51

Să ne mândrim cu oamenii noștri! Radu Albu, singurul alpinist român care a reușit performanța de a escalada în 2018 un vârf peste 8000 m, Vf. Manaslu din Himalaya, al optulea cel mai înalt vârf al lumii

România are un nou motiv de mândrie, o performanță care ne poate inspira pe noi toți. Aflat la prima lui încercare de a escalada un opt miar și neștiind exact cum va reacționa corpul lui la o astfel de provocare, efortul lui Radu a fost răsplătit din plin în dimineața zilei de 28 septembrie, când, la 5.15 a.m. ora Nepalului, a ajuns cu bine pe Vf. Manaslu, la 8.163 m.

Radu Albu pe Vârful Manaslu

Este dovedit științific că organismul uman se poate adapta în condițiile de lipsă de oxigen până la 5.950 m, a urca mai sus de atât este un chin și un efort supraomenesc. Toți alpiniștii care se încumetă la a urca mai ales la peste 7.500 m în așa numita „zonă a morții” își supun corpul unui efort extrem, unde pe lângă intensa pregătire fizică, motivația și genele joacă un rol crucial.

Plecat din țară la început de septembrie după o perioadă de 8 luni de antrenament intens, Radu Albu a petrecut 3 săptămâni să ajungă în tabăra de bază a muntelui Manaslu și să se ajusteze la acea altitudine, făcând ture de aclimatizare repetate spre taberele superioare.

La începutul celei de-a 4-a săptămâni, profitând de o fereastră de vreme bună, a început urcarea finală din tabăra de bază (4,900 m) în tabăra 1 (5,800 m) apoi în tabăra 2 (6,400 m), tabăra 3 (6,800), în 27 septembrie ajungând în tabăra 4 la 7,400 m, aproape de „zona morții”.

Această prezentare necesită JavaScript.

În acea noapte, după câteva ore de odihnă, a început urcarea finală, iar după aproximativ 7 ore a ajuns cu bine pe acoperișul lumii, printre primii 10 alpiniști care au pornit spre vârf în acea noapte.

Coborârea a fost în schimb cruntă, mult mai grea decât ascensiunea, în primul rând datorită distanței parcurse din vârf până în tabăra de bază, 3300 m diferență de nivel, timp de 14 ore.

În al doilea rând, după 4 zile de urcare în care a dormit maxim 10 ore, extenuarea fizică și-a spus cuvântul. Deși a fost extrem de frig, Radu nu a suferit degerături, iar bucuria de a fi realizat un vis depășește orice suferință îndurată pe parcurs.

Radu a fost singurul român din cei peste 200 de alpiniști care au primit permis de escaladare a Vf. Manaslu în acest sezon, fiind în același timp și liderul expediției internaționale din care a făcut parte. Ghid montan atestat în România, Radu Albu a redescoperit recent pasiunea pentru munte și plănuiește pentru viitor escaladarea tuturor vârfurilor peste 8,000 m.

Într-un interviu telefonic din dimineața reușitei, Radu ne-a mărturisit că: sunt foarte bucuros. Sunt un om atât de mic pe un munte așa de mare, dar tot atâta fericire am în suflet ca și muntele ăsta. Am fost atât de fericit că am ajuns acolo încât m-a apucat plânsul. Lacrimile îmi înghețau instant în ochi. Vroiam să strig de bucurie dar nu mai aveam energie. Eram epuizat și înghețat.

În spatele meu stăteau la coadă pe vârf pentru poza finală peste 100 de suflete. Eu am fost sus printre primii pentru că am plecat printre primii. Când am urcat chiar pe ultimul metru din vârf și am realizat că sunt deasupra tuturor m-am gândit că poate în acele secunde sunt omul la cea mai înaltă altitudine de pe planetă.

Nu vă pot spune sau descrie ce am simțit în cuvinte. Am simțit că nu mai sunt trup ci sunt un fel de spirit care se ridică deasupra tuturor oamenilor, necazurilor sau durerilor. Mi-a trecut frigul, am uitat de dureri și m-am simțit ca în cer… eram în ceruri la 8.163 m. M-am uitat spre cer și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că a fost cu mine, am făcut câteva poze și am coborât. (Radu Albu)

Manaslu este un munte situat în partea central vestică a lanțului Himalaya, în Nepal, al 8-lea cel mai înalt din lume. Printre cei 14 munți peste 8.000 m, este considerat a fi un opt miar de dificultate medie. Numele lui, care înseamnă „muntele spiritului”, provine din cuvântul Sanscrit „manasa”, tradus ca și „intelect” sau „suflet”.

Radu Albu s-a întors acasă, la Cluj, marți, 16 octombrie. Planurile lui nu se opresc aici, însă ne bucurăm cu toții de un început atât de promițător!

Îi puteți urmări întreaga poveste pe blog și pe pagina lui de Facebook, unde publicăm jurnalul lui de expediție: https://www.facebook.com/RaduAlbuC/.

 

Foto: Radu Albu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Social luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Pisică salvată de pompieri în Oradea
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:06

Pisică salvată de pompieri în Oradea

Pentru salvarea felinei, la fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea. Aceștia au reușit să o...

Pisică salvată de pompieri în Oradea
Bătrânică salvată de pompieri
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:36

Bătrânică salvată de pompieri

Evenimentul s-a petrecut în seara zilei de duminică, 21 aprilie și a fost sesizat la 112 de un vecin.   Un echipaj de pompieri militari din...

Bătrânică salvată de pompieri
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Social luni, 22 aprilie 2024, 14:03

Localități clujene fără gaz pentru 24 de ore

Măsura se aplică de marți, 23 aprilie de la ora 09.00 până miercuri, 24 aprilie la ora 12.00 și este necesară pentru a permite companiei...

Localități clujene fără gaz pentru 24 de ore
Social luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Social luni, 22 aprilie 2024, 13:43

Armata nu găseşte soldaţi profesionişti

La recrutarea care s-a desfăşurat în lunile februarie, martie şi aprilie, au fost scoase la concurs aproape 5.100 de locuri, pentru care au...

Armata nu găseşte soldaţi profesionişti